ΠΡΟΣΟΧΗ έντομο καραντίνας στη Λακωνία! Εμφάνιση του Επιβλαβούς Οργανισμού Spodoptera FrugiperdaΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας σας ενημερώνει για την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda σε καλλιέργειες νωπής τομάτας υπαίθριας και υπό κάλυψη στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Η παρουσία του εντόμου επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο εργαστήριο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σε δείγματα τα οποία προέρχονταν από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για τους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού στη Χώρα μας και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αρμόδια αρχή για το συντονισμό της εφαρμογής της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας στη Χώρα, η παρουσία του εντόμου επιβεβαιώθηκε και στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Το έντομο Spodoptera frugiperda αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ε.Ε. λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης

Το είδος Spodoptera frugiperda (Εικ. 1) ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες, αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας Poaceae. Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα και Pelargonium sp.) σε όλο τον κόσμο. Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς. Σοβαρές ζημιές προκαλούνται στα είδη καλαμπόκι (Εικ. 2), σόργο, ζαχαροκάλαμο και βαμβάκι.

Τα ενήλικα έντομα εμφανίζουν καφέ-γκρι αποχρώσεις σε ποικιλόμορφα σχήματα με το κάτω μέρος των φτερών ανοιχτόχρωμο και με το άνοιγμα των φτερών να κυμαίνεται από 20-40mm. Η προνύμφη έχει καφέ-πράσινες αποχρώσεις με λευκές διαμήκεις γραμμές.Εικ. 1. Ενήλικο έντομο (α) και προνύμφη (β) του εντόμου (Eppo website)

Tο έντομο μπορεί να πετάξει μέχρι και 100 Km τη μέρα και δύναται να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω αερίων μαζών. Η διασπορά του μπορεί να γίνει και μέσω εμπορίου μολυσμένων καρπών καλαμποκιού, πιπεριάς, τομάτας και άλλων ξενιστών καθώς και μέσω φυτών προς φύτευση ξενιστών του οργανισμού.
Εικ. 2. Προσβολή του εντόμου σε φυτό αραβόσιτου (Eppo website)

Η αντιμετώπιση του εντόμου περιλαμβάνει τη χρήση παγίδων (φερομονικών ή φωτός), τη χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, την καταστροφή προσβεβλημένων φυτών ή/και καρπών και τον συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών.

Το 2016 διαπιστώθηκε η παρουσία του στην Αφρική και σήμερα βρίσκεται σε περισσότερες από 30 Αφρικανικές χώρες. Το 2018 διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στην Ινδία, το 2019 στην Αίγυπτο, το 2020 στο Ισραήλ, το 2022 στην Τουρκία, ενώ το 2023 διαπιστώθηκε στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κλιματικές συνθήκες στη Μεσόγειο θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου με μεγάλο αριθμό κατάλληλων φυτών ξενιστών.

Η Υπηρεσία μας πρόκειται να πραγματοποιήσει άμεσα επισκόπηση προσδιορισμού της έκτασης προσβολής (delimiting survey) από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας με τοποθέτηση φερομονικών παγίδων σε καλλιέργειες ξενιστών και μακροσκοπικούς ελέγχους σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της αρμόδιας αρχής με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Παράλληλα, θα διενεργηθεί έλεγχος ιχνηλασιμότητας για τη διαπίστωση της προέλευσης του κρούσματος αλλά και της πιθανής εξάπλωσης και διάδοσης του εντόμου.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ (https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia ) έχει αναρτηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και πληροφορίες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Spodoptera frugiperda

Σε περιπτώσεις ύποπτων συμπτωμάτων επικοινωνήστε με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεινομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας .


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ε. ΝΙΚΑ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ ΚΑΑ

Κ.ΒΟΥΝΑΣΗΣΣχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ