Πέτρος Ανδρεάκος: «Υποδείξαμε τις ανάγκες, πλέον απαιτούνται χρήματα» - Συμμετοχή του Δημάρχου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ για τις πυρόπληκτες περιοχέςΣε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου συμμετείχε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η επόμενη μέρα των πυρόπληκτων περιοχών, η ανάγκη άμεσης αντιπλημμυρικής θωράκισης ευρύτερων ζωνών στις πυρόπληκτες περιοχές, η αποκατάσταση των υποδομών, τα αναπτυξιακά έργα, οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται, καθώς και η ανασυγκρότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος σε παρέμβασή του, εκφράζοντας παράλληλα και πικρία που ο Δήμος του δεν έχει τύχει της αντίστοιχης προσοχής, πρόκειται για έναν από τους πλέον πληγέντες Δήμους της χώρας, γιατί η φωτιά κατέκαψε κυρίως παραγωγικό έδαφος και όχι μόνο δασικό. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά του Αυγούστου, αναφέροντας ενδεικτικά πως η πύρινη λαίλαπα εξελίχθηκε σε μια ακτίνα 54χλμ, περνώντας μέσα από 24 κοινότητες, καίγοντας σπίτια και περίπου 1.000.000 ελαιόδεντρα.

Όσον αφορά στα έργα αποκατάστασης, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε πως «για εμάς η επόμενη μέρα είναι η χθεσινή» και πληροφόρησε τους παρισταμένους πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης αντέδρασαν άμεσα, έχοντας ήδη συντάξει και υποβάλει προς τα αρμόδια Υπουργεία αναλυτικές καταστάσεις έργων προς χρηματοδότηση (ύψους περίπου 12,8 εκατ. ευρώ), που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών στη δημοτική και αγροτική οδοποιία, στην ανακούφιση των πληγέντων και στην ανάπτυξη του Δήμου γενικότερα. Όπως είπε, «η φωτιά αντιμετωπίζεται με την πρόληψη γιατί η καταστολή είναι δύσκολη» και τόνισε πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη η χρηματοδότηση των παραπάνω. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων οδοποιίας για την αποκατάσταση βατότητας και υποστυλώσεων, έργων αντισταθμιστικών οφελών, όπως επίσης και έργων πρόληψης και αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την άποψη πως η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και ο ρόλος της να μην περιορίζεται απλώς στην έκφραση προτάσεων γνωμοδοτικού χαρακτήρα. «Ακόμα και ο χειρότερος δήμος προσφέρει τεράστιο έργο. Το Δημόσιο, ειδικά στην επαρχία, ο πολίτης το βρίσκει στον δήμο χωρίς τη δυνατότητα δυστυχώς να αποφασίζει» ανέφερε ο κ. Δήμαρχος. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα ανταποδοτικά τέλη, που ενώ εισπράττονται από τον δήμο προκειμένου να επιστραφούν στους πολίτες με παροχές καθαριότητας και φωτισμού, όταν ο Δήμος χρειάζεται προσωπικό αντί να απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται απόφαση Υπουργού.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ