ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Σε κίνδυνο η ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία εξαιτίας της συμφωνίας Μercosur»
Τις ανησυχίες για την εμπορική συμφωνία με 4 χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου φθηνές γεωργικές εισαγωγές μπορεί να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, με την κατάθεση Ερώτησης, η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που συνυπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνονται οι έντονες ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο της Εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) που στόχο έχει τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καλύπτοντας πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπους και το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αγροτικούς φορείς και φορείς καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη χώρα μας.
Όπως τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης «Οι διευκολύνσεις (φθηνά εργατικά χέρια, μεγαλύτερες εκτάσεις γης και ευνοϊκότεροι κανονισμοί για πρακτικές) θα οδηγήσουν στην πληθώρα εισαγωγής νοτιοαμερικανικών προϊόντων στην αγορά κάθε κράτους – μέλους υποβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πρωτογενή τομέα τους και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από το αγροτικό επάγγελμα ολοένα και περισσότερων αγροτών και κτηνοτρόφων».
Κατόπιν αυτών, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:
1) Ποια στάση αναμένεται να τηρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην επικείμενη σύναψη του συμφώνου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μercosur;
2) Ποιες είναι οι θέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη & Τροφίμων για την εν λόγω συμφωνία;
3) Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από την υποβάθμιση της οικονομικής τους αξίας που θα προκαλέσει η πληθώρα εισαγωγής νοτιοαμερικανικών προϊόντων;
4) Σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους - ιχνηλασιμότητας απαγορευμένων δραστικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα εισαγόμενα από αυτές τις χώρες προϊόντα;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
Θέμα: «Σε κίνδυνο η ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία εξαιτίας της συμφωνίας Μercosur».
κ. Υπουργέ,
Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει σε Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες η επικείμενη σύναψη του συμφώνου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μercosur κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα στην Ουρουγουάη στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, το οποίο θεωρούν ιδιαίτερα επιβλαβές και επιζήμιο, δεδομένου ότι οι αγρότες των αμερικανικών χωρών που συνιστούν το εμπορικό μπλοκ της Μercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βολιβία) υπόκεινται σε ευνοϊκότερους κανονισμούς εν αντιθέσει με τον ευρωπαϊκό, ο οποίος εμποδίζει τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις.
Αν και απώτερος σκοπός της εν λόγω συμφωνίας, αποτελεί η δημιουργία μίας εκ των μεγαλύτερων ζωνών ελεύθερου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύπτοντας πάνω από 700 εκ. ανθρώπους και το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι Ευρωπαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραγωγοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αδυναμία τους να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους παραγωγούς της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα φθηνά εργατικά χέρια, τις μεγαλύτερες εκτάσεις γης και τους ευνοϊκότερους κανονισμούς για πρακτικές, θα εξασφαλίζουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές.
Οι παραπάνω διευκολύνσεις, τονίζουν, θα οδηγήσουν στην πληθώρα εισαγωγής νοτιοαμερικανικών προϊόντων στην αγορά κάθε κράτους – μέλους υποβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πρωτογενή τομέα τους και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από το αγροτικό επάγγελμα ολοένα και περισσότερων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η εν λόγω συμφωνία έχει έναν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο, και οδηγεί στην προαγωγή βιομηχανικών μοντέλων γεωργίας, τα οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με την Πράσινη Συμφωνία, η οποία θέτει στους Ευρωπαίους αγρότες ποιοτικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές που δεν πληρούν τα εν λόγω προϊόντα.
Επειδή η διασφάλιση της προστασίας κάθε κράτους απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές αποτελεί υποχρέωση αφενός της Κυβέρνησης κάθε κράτους και αφετέρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή ο ήδη χειμαζόμενος πρωτογενής τομέας πλήττεται ολοένα και περισσότερο από ανύπαρκτες πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε, λοιπόν, κ. Υπουργέ:
Ποια στάση αναμένεται να τηρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην επικείμενη σύναψη του συμφώνου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μercosur;
Ποιες είναι οι θέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη & Τροφίμων για την εν λόγω συμφωνία;
Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από την υποβάθμιση της οικονομικής τους αξίας που θα προκαλέσει η πληθώρα εισαγωγής νοτιοαμερικανικών προϊόντων;
Σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους - ιχνηλασιμότητας απαγορευμένων δραστικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα εισαγόμενα από αυτές τις χώρες προϊόντα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χνάρης Εμμανουήλ
Μπιάγκης Δημήτριος
Τσίμαρης Ιωάννης
Μάντζος Δημήτριος
Αχμέτ Ιλχάν
Βατσινά Ελένη
Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια)
Καζάνη Αικατερίνη
Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)
Λιακούλη Ευαγγελία
Μιχαηλίδης Σταύρος
Μουλκιώτης Γεώργιος
Νικητιάδης Γεώργιος
Νικολαΐδης Αναστάσιος
Πάνας Απόστολος
Παρασκευαΐδης Παναγιώτης
Παραστατίδης Στέφανος
Πουλάς Ανδρέας
Σπυριδάκη Αικατερίνη
Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ
Μάντζος Δημήτριος
Αχμέτ Ιλχάν
Βατσινά Ελένη
Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια)
Καζάνη Αικατερίνη
Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)
Λιακούλη Ευαγγελία
Μιχαηλίδης Σταύρος
Μουλκιώτης Γεώργιος
Νικητιάδης Γεώργιος
Νικολαΐδης Αναστάσιος
Πάνας Απόστολος
Παρασκευαΐδης Παναγιώτης
Παραστατίδης Στέφανος
Πουλάς Ανδρέας
Σπυριδάκη Αικατερίνη
Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου