Την Ηρωίδα Μανιάτισσα τίμησε με διήμερες εκδηλώσεις ο Δήμος Ανατολικής ΜάνηςΤο διαχρονικό πρότυπο της Ηρωίδας Μανιάτισσας τίμησε με διήμερες εκδηλώσεις ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

Σειρά εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της 198ης ιστορικής Επετείου της Μάχης του Διρού, όταν οι Ηρωίδες Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο τα δρεπάνια του θερισμού ταπείνωσαν τον Ιμπραήμ Πασά, λάμπρυναν τον Ιερό Αγώνα και ενδυνάμωσαν τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης διοργάνωσε το σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου έλαβε χώρα στο ακρογιάλι του Διρού η Αναπαράσταση της Μάχης με τη συμμετοχή των μελών του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής και εθελοντών. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ηρωίδας Μανιάτισσας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων στους νικητές των επετειακών σκοπευτικών αγώνων που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με τον Αθλητικό – Σκοπευτικό Όμιλο Μάνης «Ταίναρο», την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αθλητικό Όμιλο Μάνης «ο Νίκανδρος» και τους Σκοπευτικούς Ομίλους Σπάρτης και Γυθείου. Η βραδιά έκλεισε με μανιάτικα κεράσματα και παραδοσιακούς χορούς.

Την ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, Κυριακή 30 Ιουνίου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διρού επίσημη δοξολογία. Μετά το πέρας της δοξολογίας επίσημοι και κοινό μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμός του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης.

Ο κ. Δήμαρχος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ουσιαστικότατο ρόλο της Μάχης του Δίρου στην έκβαση του Αγώνα του 1821 λέγοντας πως «Γνωρίζοντας καλά την ουσιαστική συμβολή μας στην Επανάσταση του 1821, εμείς οι Μανιάτες τιμούμε πάντα με περηφάνεια τους ένδοξους προγόνους μας.
Είναι καιρός όμως όλο το Ελληνικό Έθνος και κυρίως οι νεότερες γενιές, που αποτελούν και τη συνέχεια του Γένους, να καταστούν κοινωνοί των αγώνων και της μεγάλης ιστορίας του τόπου μας. Μόνο εάν γνωρίζουμε το παρελθόν, εάν πατήσουμε γερά σε αυτό, τότε μόνο μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον».

Ο κ. Ανδρεάκος αναφέρθηκε επίσης στις γυναίκες του σήμερα αναφέροντας ότι «Βλέπουμε, ακόμη και στις μέρες μας, η Γυναίκα συχνά, όχι μόνο να μην έχει την ισότιμη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία, αλλά να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, να την μεταχειρίζονται ως αναπαραγωγική μηχανή, να υφίσταται κακουχίες, να κακοποιείται στο όνομα της ικανοποίησης κάποιων «θέλω». Η επέτειος της μάχης του Διρού είναι η φωτεινή υπενθύμιση προς πάσα κατεύθυνση ότι το γυναικείο φύλο δεν υπολείπεται σε τίποτα. Ότι η Γυναίκα ως σύμβολο χρήζει σεβασμού και εκτίμησης. Αυτό δεν πρέπει να λησμονείται ποτέ».

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό δρώμενο από την τετράφωνη χορωδία του Μουσικού Ομίλου Γυθείου.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας πραγματοποιήθηκε από την Υφυπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη. Η κα Υφυπουργός ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους συγγραφείς που ιστοριογράφησαν την ελληνική επανάσταση, παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο έργο τους την κοινωνική και πολεμική δράση των γυναικών. Όχι όμως η λαϊκή μούσα, που εξήρε επώνυμες γυναίκες - γνωστές συνήθως με το ανδρωνυμικό τους - αλλά και ανώνυμες ηρωίδες, χωρίς εικονογραφικά χαρακτηριστικά.

«Σήμερα, με αφορμή τη γιορτινή επέτειο ας στοχαστούμε το παρόν και το μέλλον των γυναικών της εποχής μας. Των κοριτσιών που βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αναζητώντας θέση ισότιμη και αξιοκρατική. Των γυναικών, που δίνουν τις δικές τους μάχες καθημερινά για να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη προσθέτοντας ότι «Η ιστορική συνείδηση ενισχύει τη σύγχρονη δράση, αποτελώντας μία πολύτιμη κληρονομιά για το μέλλον. Οι μνήμες των αγώνων των γυναικών της Μάνης είναι τα ζωντανά παραδείγματα θάρρους, αφοσίωσης, αντίστασης και οι πράξεις τους έχουν πολλά να μας διδάξουν.

Τα διαχρονικά πρότυπα που προσφέρουν αυτές οι ιστορικές μορφές, ας αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δύναμης για κάθε σύγχρονη γυναίκα που μάχεται για μία πιο δίκαιη κοινωνία.

Μία κοινωνία που μας καλεί να συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά, με σεβασμό σε όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και με αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση χορευτικού δρώμενου από την Ομάδα Τέχνης & Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Την 198η Επέτειο της Μάχης του Διρού τίμησαν με την παρουσία τους εκτός της κεντρικής ομιλήτριας και εκπροσώπου του Πρωθυπουργού Υφυπουργός Τουρισμού Κα Έλενα Ράπτη, ο Βουλευτής του Νομού Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, ως εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εφοδιασμού Μεταφορών του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τζινάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ ο Διοικητής ΝΑΣΙ πλοίαρχος πολεμικού ναυτικού κ. Βασίλειος Ράπτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ ο Διοικητής 120ΠΕΑ Σμήναρχος Ιπτάμενος κ. Δημήτριος Κοκώνης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Λιμενάρχης Γυθείου υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Θεόδωρος Μοτσάκος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Ανάργυρος Μαριόλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE