Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης στον Μητροπολιτικό Ναό – Ευγνώμονες ευχαριστίες στον κ. Αθανάσιο ΜαρτίνοΟ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος είχε συνάντηση προ ολίγων μηνών στην Αθήνα με τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τέως Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους και εφοπλιστή, ο οποίος κατάγεται από την Στεμνίτσα Αρκαδίας και έχει παρουσιάσει πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης ο σεπτός Ποιμενάρχης μας είχε ζητήσει από τον κ. Μαρτίνο την πολύτιμη βοήθειά του για την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης των σπουδαίων τοιχογραφιών του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης. Ο κ. Μαρτίνος όχι μόνο είδε θετικά το αίτημα, αλλά υποσχέθηκε να εκτελέσει και όποιες άλλες εργασίες χρειάζονται για την συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού Ναού.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και δόθηκαν οι εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του Μητροπολιτικού Ναού. Το έργο, σε πρώτη φάση, αφορά στη συντήρηση των τοιχογραφιών και την αντικατάσταση της επικεράμωσης, ωστόσο στην πορεία θα γίνουν και όποιες άλλες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης κριθούν απαραίτητες.

Η Ιερά Μητρόπολή μας και προσωπικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εκφράζουν ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος για ακόμη μια φορά θέτει υπό την κηδεμονία του ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό έργο. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος εύχεται στον μεγάλο ευεργέτη της Πατρίδας μας προσωπική και οικογενειακή υγεία, μακροημέρευση και χαρά και ο Δωρεοδότης Θεός να του ανταποδώσει πολλαπλά την φιλανθρωπική του διάθεση.

Ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, αρχικά εγκαινιάστηκε το 1844, αλλά υπέστη μεγάλες ζημιές το 1866 από πυρκαγιά. Το 1882 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1893. Ο ναός είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Αποτελεί έργο τέχνης τόσο για τη μορφολογία του και τον εξωτερικό διάκοσμο του κτιρίου, που είναι επηρεασμένα από το νεοκλασικισμό, όσο και για την περίτεχνη εικονογράφησή του. Οι επιφάνειες του ναού ψηλά καλύπτονται από τοιχογραφίες της δεκαετίας του 1920 του ξακουστού ζωγράφου Σταύρου Καντζίκη. Στην κάτω ζώνη οι τοιχογραφίες είναι μεταγενέστερες, του 1952, και ανήκουν στον αγιογράφο Ευάγγελο Μαυρικάκη.


Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ