Ερώτηση Ν.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ προς Υπουργούς για τους εργάτες γηςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η έλλειψη εργατών γης παραμένει ένα πρόβλημα χωρίς λύση με άμεσο κίνδυνο για την γεωργική παραγωγή της χώρας»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την γεωργική παραγωγή της χώρας.

Η βουλευτής υποστηρίζει πως η υπ. αριθμ. 35400/ΦΕΚΒ/3.4.2023 ΚΥΑ που καθορίζει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 -2024 και προβλέπει συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου 10.500 άδειες διαμονής για ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας παραμένει στα χαρτιά και είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως οι παραγωγοί της Λακωνίας ανησυχούν πως η εν λόγω ΚΥΑ αφενός δεν θα λύσει το πολυδιάστατο πρόβλημα των εργατών γης που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφετέρου δεν θα ανακόψει τις αυξανόμενες τάσεις φυγής από την Ελλάδα των ξένων εργατών γης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν αποτελεί εχέγγυο προσέλκυσης νέων εργατικών χεριών.

Η Νάγια Γρηγοράκου υπογραμμίζει πως η ελληνική πολιτεία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που σήμερα αποτελούν πόλο έλξης για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, έχει αδρανήσει στο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προσέλκυσης ξένων εργαζομένων μέσω της παροχής κινήτρων, με αποτέλεσμα για άλλη μία χρονιά να κινδυνεύει η γεωργική παραγωγή της χώρας.

Τέλος, στην ερώτηση σημειώνεται πως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης, αλλά και οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στον έλεγχο των εργαζομένων από τις ελληνικές πρεσβείες οδηγούν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται για τραγελαφικές καταστάσεις, καθώς αλλοδαποί εργάτες γης φτάνουν στον προορισμό τους όταν η περίοδος της συγκομιδής έχει πλέον τελειώσει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Η έλλειψη εργατών γης παραμένει ένα πρόβλημα χωρίς λύση με άμεσο κίνδυνο για την γεωργική παραγωγή της χώρας.

Στις 3.4.2023 δημοσιεύτηκε η υπ. αριθμ. 35400/ΦΕΚΒ/3.4.2023 ΚΥΑ που καθορίζει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 -2024. Η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει πιο συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά 14.850 άδειες διαμονής για τα έτη 2023 και 2024, ενώ ο αριθμός αδειών για ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας ανέρχεται στους 10.500.

Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί της Λακωνίας ανησυχούν πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ αφενός δεν θα λύσει το πολυδιάστατο πρόβλημα των εργατών γης που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφετέρου δεν θα ανακόψει τις αυξανόμενες τάσεις φυγής από την Ελλάδα των ξένων εργατών γης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί εχέγγυο προσέλκυσης νέων εργατικών χεριών. Παραμένει στα χαρτιά πρακτικά ανεφάρμοστη.

Είναι γεγονός, πως η επισφάλεια του καθεστώτος διαμονής, η ελαστικότητα της εργασίας και τα χαμηλά μεροκάματα που οι νόμιμα απασχολούμενοι μετανάστες εργάτες γης καλούνται να αντιμετωπίσουν λειτουργούν αρνητικά και τους οδηγούν στην έξοδο από τη χώρα μας. Σε συνδυασμό δε, με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που ταλανίζουν τους παράτυπα διαμένοντες στη χώρα δημιουργείται ένα περιβάλλον που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελκυστικό.

Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στην επείγουσα εξεύρεση εργατών γης πολλές χώρες της Ευρώπης προχώρησαν μεθοδικά στην κατάρτιση εθνικών προγραμμάτων νομιμοποίησης της διαμονής και της κοινωνικής ένταξης μεταναστών στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα να γίνουν πόλος έλξης για τους μετανάστες εργάτες γης που βλέπουν πια, μακριά από τη χώρα μας, να ανοίγεται μια ευκαιρία για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Παράλληλα, οι αγρότες καταγγέλλουν πως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης, αλλά και οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στον έλεγχο των εργαζομένων από τις ελληνικές πρεσβείες στο Ισλαμαμπάντ, στο Νέο Δελχί, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια οδηγούν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται για τραγελαφικές καταστάσεις, καθώς αλλοδαποί εργάτες γης φτάνουν στον προορισμό τους όταν η περίοδος της συγκομιδής έχει πλέον τελειώσει. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα και από τον αρμόδιο Υπουργό που παραδέχτηκε ότι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας βρίσκονται σε εκκρεμότητα 140.000 αιτήσεις νόμιμων μεταναστών εκ των οποίων οι 110.000 αιτήσεις αφορούν εργάτες γης. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μεγάλη ανασφάλεια τους Έλληνες αγρότες και παράλληλα αυξάνει απαγορευτικά για την γεωργική παραγωγή το κόστος αμοιβής του όποιου εργατικού δυναμικού παραμένει στη χώρα.

Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας πρέπει μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε να στηριχτεί με κάθε τρόπο προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας.

Δεδομένου ότι η ελληνική πολιτεία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει αδρανήσει στο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προσέλκυσης ξένων εργαζομένων μέσω της παροχής κινήτρων, όπως θα ήταν η τακτοποίηση του καθεστώτος διαμονής των μόνιμα εγκαταστημένων αλλοδαπών, η εξασφάλιση της προοπτικής της οικογενειακής επανένωσης, η μέριμνα για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και η κοινωνική ένταξη.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες του αγροδιατροφικού μας κλάδου σε εργατικό δυναμικό καταδεικνύουν πως οι εργάτες γης από τρίτες χώρες διαδραματίζουν έναν σημαντικότατο ρόλο για την ομαλή ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Δεδομένου ότι πολλά προϊόντα της λακωνικής γης, όπως κυρίως η ελιά και τα εσπεριδοειδή, απαιτούν για τη συγκομιδή τους πολλά εργατικά χέρια και συγκεκριμένο χρόνο συλλογής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας με σοβαρούς κινδύνους για την παραγωγή;


Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση, αλλά και τη μόνιμη διαμονή στη χώρα αλλοδαπών εργατών γης που θα εξυπηρετούν τις πάγιες ανάγκες σε εργατικά χέρια του αγροτικού κόσμου της χώρας;


Ποιοι είναι οι λόγοι που σήμερα 110.000 αιτήσεις αλλοδαπών εργατών γης βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πόσες κατά το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν;


Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου οι αγρότες της Λακωνίας να εξασφαλίσουν έγκαιρα το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για την συγκομιδή των προϊόντων τους;Η ερωτώσα Βουλευτής Λακωνίας

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου


Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE