Ψηφιακά ΚΕΠΑ και Ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας - Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός



Το ψηφιακό κράτος κάνει ένα ακόμη βήμα, αυτήν τη φορά για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Για το σκοπό αυτό, μπήκαν σε εφαρμογή τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας».

Πρόκειται -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση που έγινε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη- για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας με αναπηρία. Ένα συγκροτημένο και ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των σύνθετων και χρόνιων προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία, που καταδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία και το κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης.


Τέσσερις πυλώνες των ψηφιακών ΚΕΠΑ


Πρώτον, οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει: Κατάργηση χιλιάδων επισκέψεων, η επίσκεψη (ή η κατ’ οίκον εξέταση) γίνεται μόνο μια φορά, την ημέρα της εξέτασης του πολίτη και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας. Όλα τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης πλην της ιατρικής εξέτασης θα γίνονται ψηφιακά μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας (epan.gov.gr). Με τη δημιουργία της τελευταίας διευκολύνονται περαιτέρω οι πολίτες, αλλά και η πολιτεία, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα Άτομα με Αναπηρία.

Δεύτερον, θα υπάρχει μία ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται για όλες τις παροχές του Δημοσίου, όπως σύνταξη, επίδομα, κ.ά. Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για κάθε πιθανή παροχή είναι δεσμευτική για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και καταργεί τις προηγούμενες ξεχωριστές αιτήσεις και γνωματεύσεις.

Τρίτον, καταργείται η καταβολή παραβόλου. Το παράβολο αξίας 46,14 ευρώ ίσχυε για όλες τις κατηγορίες αιτούντων που πιστοποιούνται στα ΚΕΠΑ.

Τέταρτον, διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία προσωπικών δεδομένων. Όλα τα ιατρικά δεδομένα και σχετικά έγγραφα τα οποία απαιτούνται για την απόδειξη της αναπηρίας διακινούνται μόνο ηλεκτρονικά μέσω διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των απαραίτητων συστημάτων, ενώ τηρούνται όλες οι απαραίτητες βέλτιστες πρακτικές ως προς την ιδιωτικότητα, προστασία και κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Με εκτίμηση

Βουλευτής Λακωνίας,

Νέα Δημοκρατία


Νεοκλής Δ. Κρητικός




Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ