«Διαφωνούμε με την τακτική του Δημάρχου Ευρώτα στην αδελφοποίηση με τον Δήμο Gau–Algesheim της Γερμανίας»



ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«Διαφωνούμε με την τακτική του Δημάρχου Ευρώτα στην αδελφοποίηση με τον Δήμο Gau–Algesheim της Γερμανίας».

Ως επικεφαλής της Παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ», κατέθεσα επείγουσα επιστολή προς τον Δήμαρχο Ευρώτα που αφορά την επικείμενη αδελφοποίηση του Δήμου μας με τον Δήμο Gau-Algesheim της Γερμανίας, όπου επεσήμανα.

1. Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τον συγκεκριμένο Δήμο γι’ αυτό και ψηφίσαμε την σχετική πίστωση τιμώντας την αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί τον Δήμο Ευρώτα.

2. Η διαδικασία των αδελφοποιήσεων διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία (Ν.3463/2006 άρθρο 220 και του Ν.3852/2010 των άρθρων 96, 101, 202 και 203), σύμφωνα με την οποία, τα Δημοτικά Συμβούλια των υπό αδελφοποίηση Δήμων, έχουν αποφασιστικό ρόλο, κατά τα οριζόμενα στην εγκύκλιο ΥΠΕΣ Α.Π. 4166 -21 /1/2020 του ΥΠΕΣ.

3. Τόσο η Παράταξη μας, αλλά και γενικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει πλήρη άγνοια για το πλαίσιο συνεργασίας και τα πρωτόκολλα που θα υπογραφούν.

4. Λόγω της ιδιαιτερότητας που υπάρχει, γιατί αφορά Δήμο της Γερμανίας, όπου μνήμες αναζωπυρώνονται στην τοπική κοινωνία εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου από την Κατοχική Γερμανία, ζήτησα έστω και την τελευταία ώρα, είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε μέσω της Διαπαραταξιακής συνεργασίας, να καθοριστεί το πλαίσιο που να περιλαμβάνει:

- Ενημέρωση και επισκέψεις της αντιπροσωπείας του Δήμου Gau -Algesheim στα μνημεία και στους τόπους θυσίας των εκτελέσεων και των ολοκαυτωμάτων (Άγιος Δημήτριος, Κοκκινόλουτσα, 118). Άλλωστε αυτή είναι και η ακολουθούμενη πολιτική του σύγχρονου Δημοκρατικού Γερμανικού Κράτους στις επισκέψεις στην Ελλάδα της Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας (Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ κ.λπ. πηγαίνουν στους τόπους μαρτυρίων και εκτελέσεων).

Τονίσαμε και είναι αυτονόητο ότι καμία ευθύνη δεν βαρύνει τις σύγχρονες γενιές, όμως τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν και απαιτούν σεβασμό.

- Επίσης το πλαίσιο της συνεργασίας πρέπει να περιλαμβάνει και ενημέρωση για τα Εθνικά μας θέματα που απειλούνται ευθέως από τον αναθεωρητισμό της νέο-Οθωμανικής Τουρκίας, γιατί ένα εκ των βασικών στοιχείων των αδελφοποιήσεων είναι η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

- Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία είναι η επικράτηση της Ειρήνης ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο που είναι το κοινό μας μέλλον.

- Τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και οι τρόποι αντιμετώπισης της όπως και το «έλλειμμα ενέργειας» πρέπει να είναι αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης.

-Επίσης το πλαίσιο συνεργασίας των Εκπαιδευτικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών ανταλλαγών πρέπει να έχει εξειδικευμένο χαρακτήρα αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το ERASMUS.

-Τέλος ο αγροτοδιατροφικός τομέας δεν πρέπει να παραμείνει σε απλές επισκέψεις, αλλά σε μακροχρόνια σύμπραξη με εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων μας.

Αυτές οι προτάσεις μας ,μαζί και με άλλες που σίγουρα θα υπάρχουν από συναδέλφους, έπρεπε να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο ,που δυστυχώς απαξίωσε ο Δήμαρχος και η Παράταξη του.

Η αδελφοποίηση δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά αποφασιστική θέληση και των δύο Δήμων, για σταθερή και μακροχρόνια φιλία και συνεργασία με βάση το αμοιβαίο όφελος στο κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Τιμούμε λοιπόν την αντιπροσωπεία του Δήμου Gau -Algesheim της Γερμανίας, διαφωνούμε όμως με την συνεχιζόμενη τακτική του Δημάρχου Ευρώτα που απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, πως δεν προτιθέμεθα θα συμμετέχουμε σ’ αυτή την διαδικασία, κάνοντας «τις γλάστρες» με το φερόμενο ως τώρα αποφασισμένο σκηνικό της Δημοτικής Αρχής.



Σκάλα 03 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Μαρουδάς

Επικεφαλής Της Δημοτικής Παράταξης

«ΣΥΜΜΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΤΑ»

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ