Α.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: " οι αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου τελούν υπό αίρεση, αν το ΔΣ συνεδριάζει σε χώρο που λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίηση."



Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης


κ. Ελένη Δαράκη

ΘΕΜΑ: Εκδηλώσεις και συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,


Επειδή στην τελευταία πρόσκλησή σας σχετικά με την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8/6/2022, καλείτε τα μέλη του Δ.Σ να συνεδριάσουν δια ζώσης στο Παλαιό Δημαρχείο, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

Έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από τον προβλεπόμενο για τις απαραίτητες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο κτίριο, όπου συνήθως συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ( Παλαιό Δημαρχείο) (προ και μετά covid) , προκειμένου να είναι προσβάσιμο στα Άτομα με Αναπηρία και γενικότερα στα εμποδιζόμενα άτομα.

Η νομοθεσία, όμως, είναι σαφής σε σχέση με τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ( ΑΜΕΑ) . Γι’ αυτό θα έπρεπε σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην συνέχεια, να ήταν έτοιμες οι απαραίτητες υποδομές πρόσβασης τόσο των ατόμων με αναπηρία όσο και των εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα, πριν από την δική σας θητεία και μέχρι το 2020.

Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που εμποδίζουν την πρόσβαση στο χώρο του Δημαρχιακού μεγάρου, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συνεδριάσεις, στις οποίες πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, να αλλάξετε τον χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατανοείτε ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τελούν υπό αίρεση, αν το ΔΣ συνεδριάζει σε χώρο που λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίηση.

Σας παραθέτουμε στη συνέχεια την νομοθεσία που προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η αποκατάσταση του κτιρίου για την προσβασιμότητα όλων των εμποδιζόμενων συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«Οι αλλαγές σχεδιασμού με βάση τις προβλέψεις του ΝΟΚ (Ν.4067/12). και τις προδιαγραφές του «Σχεδιάζοντας για όλους» του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι δεδομένες για όλα τα νέα κτίρια κατοικίας. Στα δημόσια κτίρια και στα ειδικά κτίρια, στην ευρύτατη γκάμα των κτιρίων γραφείων και εμπορίου μέχρι το 2020 πρέπει να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες αλλαγές και επεμβάσεις για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμΕΑ,

Στα ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ εκτός κατοικιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΝΟΚ (Ν.4067/12) σε περιοχές που βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίων ή οικισμών, για τα άτομα με αναπηρία και τα «εμποδιζόμενα» άτομα, επιβάλλεται ανεξαρτήτως νομιμότητας, μέχρι το έτος 2020, να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα, σε κτίρια:

Στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών ( Υπουργεία, Εφορίες κλπ)

Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου

Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Κοινωφελών Οργανισμών.

Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες)

Συνάθροισης κοινού, όπως:

χώροι συνεδρίων / εκθέσεων /μουσείων, χώροι συναυλιών,

αθλητικών ή πολιτιστικών συγκεντρώσεων, ναοί, κλπ

Ο προβλεπόμενος ανελκυστήρας σ’ αυτά μπορεί να κατασκευαστεί για ένα χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρότυπο ΕΛΟΤ -ΕΝ 81/μέρος 70 (2) o Ο προβλεπόμενος προσπελάσιμος από ΑμεΑ κλπ χώρος υγιεινής, μπορεί να είναι μόνο ένας μικτής χρήσης (ανδρών-γυναικών)

Σε ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ, που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά το χρόνο ανέγερσής τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του, ανεξάρτητα από τη χρήση τους από ΑμεΑ ή/και εμποδιζόμενα άτομα, (Άρθρο 27§2 Ν.4067/12, ΦΕΚ Α’ 79) είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής (συντελεστές δόμησης/κάλυψης/όγκου, ύψους, πλαγίων αποστάσεων, προκηπίων κλπ).

Για τα διατηρητέα κτίρια δε και τους παραδοσιακούς οικισμούς, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με το Άρθρο 27§2 Ν.4067/12, ΦΕΚ Α’ 79- ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά το χρόνο ανέγερσής τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σε αυτά με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου.

Φυσικά η Πολεοδομική σας Υπηρεσία θα σας ενημερώσει για τις ισχύουσες διατάξεις αν κάποιες από τις παραπάνω έχουν εν τω μεταξύ αλλάξει.

Σε περίπτωση που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι παραπάνω προσαρμογές στο Δημαρχιακό Μέγαρο, θεωρείστε την παρούσα ως μη γενομένη.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, πέραν των παραπάνω, θεωρούμε ότι γενικότερα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός βεβαίως των εθιμοτυπικών, θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε χώρους με μεγαλύτερη χωρητικότητα, διότι το αριθμητικό μέγεθος του Σώματος καθιστά εδώ και πολλά χρόνια απαγορευτική την συμμετοχή των πολιτών, μιας και τον ελάχιστο πλέον χώρο της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου καταλαμβάνουν εκ των πραγμάτων οι δημοτικοί σύμβουλοι και δεν μένει ζωτικός χώρος για τους πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τις συνεδριάσεις.

Σε αναμονή των ενεργειών σας

Με εκτίμηση

Αναστασία Κανελλοπούλου

Δημότης Σπάρτης

πρ. Περιφερειάρχης

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ