Αραχωβίτης: “Με ποια κριτήρια η Κυβέρνηση αλλού χορηγεί προκαταβολές κι αλλού όχι;”Η πρακτική της χορήγησης προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που έχουν πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι ένα μέτρο αναγκαίο προκειμένου να ανακουφίσει οικονομικά τους πληγέντες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκτεταμένων και μεγάλων ζημιών και υπό τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.

Για να είναι όμως δίκαιο και αποτελεσματικό αυτό το μέτρο, θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένο και να πληρεί ορισμένους κοινούς κανόνες για όλες τις περιπτώσεις. Το αντίθετο ακριβώς έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, σε όσες περιπτώσεις έχει χορηγήσει προκαταβολές.

Τελευταίο παράδειγμα, η χορήγηση προκαταβολών σε ζημιές που οφείλονται στον παγετό του 2022 σε εσπεριδοειδή. Προκαταβολές δόθηκαν σε ένα νομό, χωρίς να υπάρχουν πορίσματα. Την ίδια στιγμή πληρώνονταν αντίστοιχες ζημιές σε άλλο νομό της χώρας με βάσει ανακοινωμένα πορίσματα για την ίδια ζημιά. Οι υπόλοιποι νομοί, όπως η Λακωνία, με τις ίδιες ζημιές από τον παγετό του 2022, θα πληρωθούν όταν εκδοθούν πορίσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη έτοιμα πορίσματα από ζημιές του καλοκαιριού του 2021, άνω των 30 εκατ. ευρώ που περιμένουν στα συρτάρια του ΕΛΓΑ.

Τα σοβαρά ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:

Η κυβέρνηση δημιουργεί αγρότες πολλών ταχυτήτων;


Με ποια κριτήρια αλλού χορηγεί προκαταβολές και αλλού όχι;


Έχουν ενημερωθεί οι παραγωγοί που πήραν προκαταβολές, ότι εάν η ζημιά είναι μικρότερη από την προκαταβολή θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα;


Γιατί δεν εξοφλούνται τα πορίσματα που είναι ήδη έτοιμα; Γιατί δεν έχει ακόμα απαντήσει το ΥπΑΑ&Τ για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΛΓΑ; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε αναταραχή στις τάξεις των αγροτών που χειμάζονται από την κρίση ακρίβειας, την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και τις συνεχιζόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή, η πολιτική αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και του ΥπΑΑ&Τ, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, στα οποία δεν απαντά η κυβέρνηση παρόλη την πίεση της αντιπολίτευσης.

Είναι μόνο εφαρμογή της πελατειακής, προεκλογικής τακτικής της ΝΔ με τη λογική του “διαίρει και βασίλευε” ή προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι 3 χρόνια τώρα, εγκλωβισμένοι στην ιδέα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, αφήνουν και τον ΕΛΓΑ να φυλλοροεί χωρίς να προχωρούν σε καμιά από τις αλλαγές που τους άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Επειδή ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και για τον αγροτικό κόσμο, η όποια προοπτική αναστροφής του κλίματος απαξίωσής του, περνάει μόνο μέσα από τις εθνικές εκλογές και την ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ