Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Λακωνίας για αυξήσεις στην ενέργεια



Προς: κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

Υπουργό Περιβάλλοντος
& Ενέργειας

Κοιν.: 1. κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών
2. κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Ανάπτυξης &
Επενδύσεων
3. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
4. Βουλευτές Λακωνίας
5. ΚΕΕΕ/Επιμελητήρια της χώρας
6. ΜΜΕ Ν. Λακωνίας

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Είναι γνωστό σε όλους ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από την αύξηση του πληθωρισμού – που κινείται πλέον κοντά σε διψήφια νούμερα – και από τις υπερβολικές αυξήσεις στην ενέργεια, σε σημείο που η πληρωμή των υπέρογκων αυτών ποσών να καθίσταται για πολλούς αδύνατη.

Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ 28/04/2022 «αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν ‘επιβλήθηκε’ από τη ΡΑΕ».

Με τον Ν 4512/2018 για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργήθηκε το χρηματιστήριο ενέργειας, μέσα από το οποίο περνά το 100% της παραγόμενης και πωλούμενης ενέργειας ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας και η τιμή διαμορφώνεται από το ακριβότερο τμήμα του μίγματος. Κατά συνέπεια ένα κοινωνικό αγαθό, το ρεύμα, εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών.

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν αποτελούν ουσιαστική λύση όσο εφαρμόζεται η πολιτική της μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και μάλιστα χρηματιστηριακό. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και τα χρέη θα προστεθούν στις συσσωρευμένες οφειλές από μια μακροχρόνια οικονομική και υγειονομική κρίση που οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των συνεχών αυξήσεων. Ήδη τα Επιμελητήρια δέχονται καθημερινά διαμαρτυρίες, καταναλωτικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται για το θέμα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Η αγορά κυριολεκτικά «βράζει».

Η επίλυση του προβλήματος είναι πολιτική απόφαση και απαιτεί την κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, του χρηματιστηρίου ενέργειας ή τον περιορισμό του και ταυτόχρονα τον έλεγχο των εταιριών ενέργειας για πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Χωρίς αυτές οποιαδήποτε προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ