Η διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Τρίπολη, την ερχόμενη Πέμπτη 16 ΔεκεμβρίουΤην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου θα έχει συνάντηση στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, επισκέπτεται την ερχόμενη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Μανώλης Πλειώνης.

Η συνάντηση με τον περιφερειάρχη, όπως ο ίδιος σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη, θα αφορά στη συνεργασία που έχουν αναπτύξει η Περιφέρεια με το ΕΑΑ σχετικά με το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία, και την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του, έργο για το οποίο η Περιφέρεια θα επενδύσει περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι φέτος τον Μάρτιο υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας προγραμματική σύμβαση με προϋπολογισμό 105.000 ευρώ και αντικείμενο τις μελέτες ωρίμανσης και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

Η σύμβαση προβλέπει τον σχεδιασμό της γενικής διάταξης και τον στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) για την ολοκλήρωση της ολότητας του Αστρονομικού Πάρκου. Επίσης, προβλέπει την μελέτη εφαρμογής της α΄ φάσης που περιλαμβάνει, α) κτήριο με αίθουσα συνεδριάσεων – πολλαπλών χρήσεων, β) μικρό εκθεσιακό χώρο, κυλικείο, χώρους υγιεινής, γ) δημιουργία πρόσβασης προς τα κτήρια και δ) τα τεύχη δημοπράτησης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεξήγαγε όλες τις απαραίτητες διεργασίες για την ωρίμανση του έργου, συντάσσοντας τις απαραίτητες μελέτες, διενεργώντας ελέγχους πληρότητας και λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις οικοδομικών αδειών.

Στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων, η Περιφέρεια βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπευθύνους εκπροσώπους του ΕΑΑ, ώστε ο σχεδιασμός που θα προκύψει να καλύπτει πλήρως τωρινές και μελλοντικές ανάγκες αναβάθμισης των υποδομών του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι.

Μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών διάθεσης πίστωσης 4.300.520 ευρώ για την πλήρη εκτέλεση του έργου και την εφαρμογή των σχεδίων που προβλέπονται από τις μελέτες.

Ο χώρος του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι προβλέπεται να εξελιχθεί σε πόλο έλξης της περιοχής, καθώς θα μπορούν να σχεδιάζονται εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές, βραδιές αστρονομίας και λοιπές δράσεις εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

Ηδη, προς αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε στάδιο συνομιλιών με το Ιδρυμα Ευγενίδου για τον σχεδιασμό δράσεων και ημερίδων, από κοινού με το Πλανητάριο. Τέλος, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση και προώθηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, προσελκύοντας επιστημονικό προσωπικό.


Σχόλια

BANNER 1

e-info.gr

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ