ΔΟΥΚΑΣ: "30 περίπου φοιτητές απ’όλο τον κόσμο στη Σπάρτη - για το “Master’s Programme in Olympic Studies"

 


Τώρα γυρνάω Σπάρτη (έχουμε σημερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Ανάπτυξης των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα και μετά στην Γκορυτσά συνάντηση με τους Πρόεδρους των τοπικών Κοινοτήτων για το σχεδιασμό στενότερης συνεργασίας για τα Δημοτικά έργα, τη διαχείριση των παγίων προκαταβολών, τον εντοπισμό αστέγων και ατόμων με ειδικές ανάγκες για πρόνοια, κλπ.), από την Ολυμπία όπου υπογράψαμε την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με τους αδελφούς μας Δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπάχ!
Στις φωτό ....
1. Με τον Ισίδωρο Κούβελο (περαστικά στη Ντόρα - θα το ξεπεράσει), που επανεξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για την τετραετία 2021 – 2025!
•Ναι θα φιλοξενήσουμε στη Σπάρτη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 30 περίπου φοιτητές απ’όλο τον κόσμο για το “Master’s Programme in Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events”!!
•Και ύστερα από την εξαιρετική υποδοχή της Προσφώνησής μου κατά την Τελετή της Υπογραφής της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, θα διεκδικήσουμε πολύ στενότερη συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία!
2. Με τον συμμαθητή από τη 4η Δημοτικού Γιώργο Παπανδρέου συζήτηση εφ’όλης της ύλης (αλλά δεν σας λέω)!
3. Με τον Υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι θάρθει στον Νοέμβριο στη Σπάρτη για να υπογράψουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Σπάρτης και Υπουργείου Αθλητισμού ώστε να καταστεί η Σπάρτη ‘International Center for Distance & Endurance Running and Outdoor Sports’!
4. Με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τον Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου - ο οποίος είναι έτοιμος να μας επισκεφθεί στη Σπάρτη!!
5. Με το Βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ φίλο Μιχάλη Κατρίνη με τις Ιέρειες!!;
6. Στη Θεσσαλονίκη με τη Βουλευτίνα Κατερίνα Νοτοπούλου και με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και παλιό φίλο στα έδρανα της Βουλής, Δημήτρη Σταμάτη!
....... Η προσφώνησή μου στα αγγλικά ήταν η ακόλουθη:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και με τους αδελφούς Δημάρχους Ολυμπίας και Ήλιδας, στα ιερά χώματα της Ολυμπίας!
Όπως γνωρίζετε, οι Σπαρτιάτες έχουμε ξεχωριστή σχέση με την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Γιατί ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών, ο Λυκούργος της Σπάρτης, πίστευε ότι με την άσκηση γίνεσαι πιο ρωμαλέος, σωματικά και ψυχικά, και έτσι μπορείς να υπερασπιστείς την ελευθερία σου από ξένους κατακτητές και εσωτερικούς δυνάστες!!
Παιδεία και άσκηση βοηθούν στο να εξασφαλίσεις την ελευθερία σου.
Αυτό είναι και ένα κυρίαρχο μήνυμα του Ολυμπιακού κινήματος!
Εκείνο το «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» από το λατινικό ‘mens sana in corpore sano’ από ποίημα του σατιρικού ποιητή Γιουβενάλη [Saturae, Liber IV, Satura X, 356], αυτό το νόημα έχει: σωματική ρώμη, ψυχική υγεία, ευτυχία και ελευθερία πάνε μαζί!
Ο Πλούταρχος έγραφε ότι ο Λυκούργος με τον Ίφιτο, τον βασιλιά της Ήλιδας, έδωσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες την εμβέλεια και τη σπουδαιότητά τους. [Λυκ.23.2]
Φαίνεται ότι ετελούντο και Ολυμπιακοί Αγώνες μικρότερης εμβέλειας προς τιμήν των 12 Άθλων του Ηρακλή στο ιερό του Δία στην Ολυμπία και αρκετές δεκαετίες πριν το 776 π.Χ.!
Σε έναν από αυτούς τους αγώνες παραβρέθηκε τυχαία και ο Λυκούργος!
Εκεί που καθόταν άκουσε μια φωνή που του έλεγε: «Έ Λυκούργο, γιατί οι Σπαρτιάτες δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτούς τους Αγώνες;»
Γύρισε πίσω και δεν είδε κανέναν!
Θεώρησε τη φωνή αυτή θεία προτροπή και με το κύρος το δικό του και της Σπάρτης, κατέστησε τους Αγώνες αυτούς σπουδαιότερους και πιό σίγουρους στην πραγματοποίησή τους!
«ἔοικε δὲ καὶ τῆς Ὀλυμπιακῆς ἐκεχειρίας ἡ ἐπίνοια πρᾴου καὶ πρὸς εἰρήνην οἰκείως ἔχοντος ἀνδρὸς εἶναι [δηλαδή του Λυκούργου!!], .... θεώμενον ἀκοῦσαι δὲ φωνὴν ὥσπερ ἀνθρώπου τινὸς ἐξόπισθεν ἐπιτιμῶντοςαὐτῷ καὶ θαυμάζοντος ὅτι τοὺς πολίτας οὐ προτρέπεται κοινωνεῖν τῆς πανηγύρεως: ὡς δὲ μεταστραφέντος οὐδαμοῦ φανερὸς ὁ φθεγξάμενος ἦν, θεῖον ἡγησάμενον, οὕτω πρὸς τὸν Ἴφιτον τραπέσθαι καὶ συνδιακοσμήσαντα τὴν ἑορτὴν ἐνδοξοτέραν καὶ βεβαιοτέραν καταστῆσαι.»!!
Και σύμφωνα τα γραφόμενα (κυκλικά στην περιφέρεια) του λεγόμενου Ολυμπιακού ∆ίσκου, που σωζόταν μέχρι τα χρόνια του Πλούταρχου και του Παυσανία, και τον οποίο επικαλείται και ο Αριστοτέλης, η Ολυμπιακή εκεχειρία έγινε με συνεργασία του Ίφιτου με τον Λυκούργο:
«ἥκιστα δὲ οἱ χρόνοι καθ’ οὕς γέγονεν ὁ ἀνὴρ [ὁ Λυκοῦργος] ὁμολογοῦνται. οἱ μὲν γὰρ Ἰφίτῳ συνακμάσαι καὶ συνδιαθεῖναι τὴν Ὀλυμπιακὴν ἑκεχειρίαν λέγουσιν αὐτόν, ὧν ἐστι καὶ Ἀριστοτέλης ὁ φιλόσοφος τεκμήριον προσφέρων τὸν Ὀλυμπίασι δίσκον, ἐν ᾧ τοὔνομα τοῦ Λυκούργου διασώζεται καταγεγραμμένον.”
[Αριστοτέλης Fr. 533 Rose = Πλούταρχος, Λυκούργος, 1, 2]
Και στα αποσπάσματα από τις Πολιτείες του Ηρακλείδη, ο Λυκούργος είναι εμπνευστής και διαθέτης των εκεχειριών. [Εκ των Ηρακλείδου,̟περί Πολιτειών, 2, 10.]
Και ο Φλέγων, στο έργο του «Ολυμπιονικών και Χρόνων Συναγωγή», απέδιδε την έναρξη των ιστορικών αγώνων σε τριμερή συνεργασία του Ηρακλείδη Λυκούργου, του Ηλείου Ίφιτου (επίσης αναφερόμενου ως από Ηρακλέους) και του Πισάτη Κλεοσθένη. Φλέγων, FrGrH 257F1 Jacoby].
Τους δύο πρώτους αιώνες των αγώνων, οι Σπαρτιάτες αθλητές πρωταγωνίστησαν, η δε ‘πριγκίπισσα’ Κυνίσκα, αδελφή του Βασιλιά μας Αγησίλαου, ήταν η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης!
Αυτή η συνεργασία Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης έδειξε πόσα σπουδαία μπορεί να προκύψουν όταν συνεργάζονται άνθρωποι σπουδαίοι με καλή προαίρεση!
Και όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατάργησε το 393 μ.Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ειδωλολατρική, μη Χριστιανική γιορτή, δεν μπόρεσε να καταργήσει την ιδέα της άμιλλας, εκείνη τη φοβερή προσταγή του πατέρα του Τρώα πολεμιστή Γλαύκου:
«αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων» [Ιλιαδα 6.208]
Ύστερα από 15 αιώνες σιωπής, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι μαζί μας!
Ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση και με χαρά και τιμή υπογράφω εκ μέρους της Σπάρτης αυτή τη Διακήρυξη!
- Καλή Συνέχεια!

Σχόλια

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

PIZZA PALACE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr