9/6 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ : "Η εξέλιξη της πόλης, η παράδοση και το ατομικό συμφέρον των κατοίκων"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης συνεχίζοντας τις διαδικτυακές ομιλίες, οργανώνει την ΤΕΤΑΡΤΗ, 9 Ιουνίου 2021, στις 8:30 μμ ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Καραγάνη, Επίκουρο καθηγητή Χωρικής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα:

"Η εξέλιξη της πόλης, η παράδοση και το ατομικό συμφέρον των κατοίκων".

Το link για την σύνδεση σας στο ΖΟΟΜ θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://spartaarchitecture.blogspot.com/2021/06/blog-post.html

Επειδή υπάρχουν και μέλη ή φίλοι μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς να έλθουν στην αυλή της Πνευματικής Εστίας και να παρακολουθήσουν την ομιλία μέσω ειδικής προβολής σε οθόνη τοίχου. Επειδή λόγω των μέτρων προστασίας από τον COVID19 είναι περιορισμένος ο αριθμός των ακροατών της ειδικής προβολής θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλ. 6932 290 451 (Γιώργος Γιαξόγλου). Εννοείται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και καλό είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάνει ένα self - test.

Η ομιλία θα αναμεταδίδεται και από το facebook στον σύνδεσμο:https://www.facebook.com/george.giaxoglou/


Περίληψη της ομιλίας

Η Σπάρτη όπως και κάθε πόλη είναι ενιαία και αδιάσπαστη σύνθεση οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών παραγόντων. Με το πέρασμα του χρόνου η πόλη εξελίσσεται με πολλούς τρόπους, αλλάζει ο αριθμός των κατοίκων, αλλάζουν τα κτίρια, αλλάζουν οι επαφές με τον έξω κόσμο. Όλες αυτές οι αλλαγές φέρνουν σε επαφή το ιδιωτικό συμφέρον των κατοίκων με το συλλογικό συμφέρον της πόλης και άλλοτε δημιουργούν συναινέσεις, άλλοτε πάλι συγκρούσεις. Πάντα όμως έχουν επιδράσεις που διαχέονται στο χρόνο και στο χώρο και επηρεάζουν τόσο την ατομική ευημερία των κατοίκων, όσο και τη συνολική ευημερία της πόλης.

Η Σπάρτη μετατρέπεται από πόλη με μονοκατοικίες σε πόλη με πολυκατοικίες. Πολλά παλιά και ενδεχομένως ιστορικά κτίρια κατεδαφίστηκαν και παραχώρησαν τη θέση τους σε πολυκατοικίες. Το φαινόμενο αυτό, παράλληλα με την επέκταση των πόλεων, είναι πανελλαδικό. Η αντικατάσταση μονοκατοικιών με πολυκατοικίες, η αλλοίωση της αρχιτεκτονικής μορφής, η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης και η διαφοροποίηση του τρόπου ζωής των κατοίκων μεταξύ άλλων φέρνει διαρκώς στο προσκήνιο πολιτικές αστικής ανάπλασης, κτιριολογικού αποθέματος, χρήσεων γης. Δημιουργεί ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αναδεικνύει το κοινωνικό πρόβλημα αναζωογόνηση έναντι εξευγενισμού.

Το θέμα που θα παρουσιάσω έχει να κάνει με τις επιδράσεις που ασκεί στο ιδιωτικό συμφέρον η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης. Το ερώτημα που πρόκειται να αναλύσω είναι τελικά τι κερδίζουν ή τι χάνουν οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών όταν αντικαταστήσουν τα σπίτια τους με διαμερίσματα. Με άλλα λόγια πως επιδρά στην περιουσία των κατοίκων, δηλαδή στις αξίες των ακινήτων η παράδοση, δηλαδή τα διατηρητέα κτίρια και ο χαρακτήρας της πόλης. Τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση βασίζονται σε εκτιμήσεις ακινήτων στη Σπάρτη την περίοδο 2002-2020 και στον κατάλογο διατηρητέων κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού. Τέλος, η παρουσίαση θα περιλαμβάνει αναφορές στην ελληνική και διεθνή εμπειρία.

Βιογραφικό Σημείωμα ομιλητή

Ο Αναστάσιος Καραγάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Ερευνητικό Κέντρο Ποσοτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Εχει πτυχίο Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στις Ποσοτικές Χωρικές Μεθόδους. Είναι εξωτερικός Συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του κείνται στη Χωρική Οικονομετρία και στη Θεωρία Τόπου Εγκατάστασης, ενώ τα εφαρμοσμένα ενδιαφέροντα του κείνται στον τραπεζικό τομέα και στην Αγορά Ακινήτων. Εχει εργαστεί ως επιστημονικός υπεύθυνος σε εταιρείες δημοσκοπήσεων με αντικείμενο το σχεδιασμό δειγμάτων και την κατάστρωση ερωτηματολογίων κυρίως σε πολιτικές δημοσκοπήσεις. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει Οικονομετρία, Χωρική Οικονομετρία, Υπολογιστικά Οικονομικά, Ανάλυση Κεφαλαιαγορών και Εκτίμηση Ακίνητης Περιουσίας.


Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ