ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΤΟΙΜΗ και Εντυπωσιακή η "Οικία της Ευρώπης" στη Σπάρτη
Η Σπάρτη απόκτησε ένα πολιτιστικό - τουριστικό κόσμημα στο κέντρο της. 
Η "Οικεία της Ευρώπης" ολοκληρώθηκε και έγινε επισκέψιμη. 
Εκεί σιγά σιγά θα μεταφερθούν και άλλα ψηφιδωτά.
Να σημειώσουμε ότι γι' αυτό το αποτέλεσμα αγωνίστηκαν πολλοί και επί πολλά έτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον χώρο του λεγόμενου «Οίκου της Ευρώπης» επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καπονικολό και τον Ειδικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Ράλλη.

Ύστερα από προσπάθειες, από πολλούς για πολλά χρόνια, έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες (αρχικά κατεδάφισης των παραπηγμάτων) ανάπλασης και ανάδειξης των περίφημων ψηφιδωτών, ρωμαϊκής εποχής, της «Οικίας της Ευρώπης», της αρπαγής της Ευρώπης από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία και του Ορφέα που σαγηνεύει με τη μουσική του τα άγρια ζώα!!

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας,

«η ανάδειξη της Οικίας της Ευρώπης έχει και ειδική πατριωτική σημασία για εμάς τους Έλληνες - κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν:

Στο σπουδαιότατο κείμενο του Ηρόδοτου [Ιστορ. 1.1.1-1.4.4], αναφέρεται ότι από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Περσία και την Ασία, και ότι αυτή η αιώνια αντιπαλότητα συνεχίστηκε με τις εισβολές του Δαρείου και του Ξέρξη στην Ελλάδα!:

«ἀπὸ τούτου αἰεὶ ἡγήσασθαι τὸ Ἑλληνικὸν σφίσι εἶναι πολέμιον. τὴν γὰρ Ἀσίην καὶ τὰ ἐνοικέοντα ἔθνεα βάρβαρα οἰκηιεῦνται οἱ Πέρσαι, τὴν δὲ Εὐρώπην καὶ τὸ Ἑλληνικόν ἥγηνται κεχωρίσθαι.»

Δηλαδή από τότε η Ελλάδα = Ευρώπη = Ελλάδα και όχι Τουρκία!»

• Θυμίζουμε ότι μυθολογικά, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.

Ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο την απήγαγε στη Κρήτη («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)!

Έτσι γεννήθηκαν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας την άφησε και γύρισε στον Όλυμπο, η Ευρώπη παντρεύτηκε το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα. Αυτόν διαδέχθηκε ο Μίνωας, ιδρυτής του “Μινωικού Πολιτισμού”, ίσως ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια!

Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Νιάρχος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τις καταλυτικές προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου!


ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ