7 ημέρες πριν την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ - Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για την ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”

 



Σε σύσκεψη για την ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, μετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε.Νίκας στην Αθήνα, σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΥπΑΑΤ Ιωάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ Γεώργιος Στρατάκος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Αλέξης Χαρίτσης και από πλευράς Περιφέρειας πλην του Περιφερειάρχη συμμετείχε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκων Τζινιέρης. Συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, εκπρόσωποι επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία με την χονδρολιά, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν.
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε στον Υπουργό τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο τάσσεται ομόφωνα καθαρά υπέρ των συμφερόντων των παραγωγών και μετέφερε στον Υπουργό ότι μετά την απόφαση Αποστόλου υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τη διάθεση του προϊόντος και με τις καλλιέργειες, οι οποίες εγκαταλείπονται, αλλά και δυσκολίες στις εξαγωγές, σε μια χώρα που ούτως ή άλλως δεν έχει τις καλύτερες των επιδόσεων σε αυτό τον τομέα, σε σχέση με τις δυνατότητές της.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για τη στήριξη των παραγωγών και ρώτησε τον Υπουργό αν υπάρχουν σενάρια για την επόμενη μέρα, μετά τη συνεδρίαση του ΣτΕ, δεδομένου ότι απέχουμε 5 ημέρες πριν την κρίσιμη αυτή απόφαση.
Ο Υπουργός δήλωσε, κατά τη συνάντηση, ότι το θέμα είναι πολύπλοκο, δεν κλείνει “έτσι και αλλιώς” και θα υπάρξει πρόταση από πλευράς Υπουργείου για την επίλυση του ζητήματος, ενώ προέτρεψε παραγωγούς και επιχειρηματίες να έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, διότι “υπάρχει ειλικρινής διάθεση για επίλυση του σημαντικού και σύνθετου αυτού προβλήματος”.



Τέλος, ο Περιφερειάρχης δήλωσε: “Αναμένω την πρόταση από πλευράς Υπουργείου για να την θέσουμε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο έχει ψηφίσει ομόφωνα τις σχετικές αποφάσεις, ώστε σε συνεργασία με τους Μεσσήνιους, τους Λάκωνες, τους παραγωγούς από τη νότια Κυνουρία και τη νότια Ηλεία να εκτιμήσουμε τα επόμενα βήματά μας.


ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ εξαγωγών ελιάς ποικιλίας Καλαμών, εξαιτίας της πολυετούς διαμάχης του κλάδου με τους φορείς της Μεσσηνίας, οι οποίοι εκπροσωπούν την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αυτήν τη φορά η «μάχη» μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στις 13 Απριλίου εκδικάζεται η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι Μεσσήνιοι κατά της υπουργικής απόφασης Αποστόλου, με την οποία η ποικιλία «ελιά Καλαμών» μπορεί να χρησιμοποιεί την επωνυμία «Kalamata Olives», χωρίς φυσικά τη σήμανση ΠΟΠ, για την πώλησή τους στις αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και διεθνώς.

Διαφωνία

Δεδομένου ότι η ελληνική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα («Kalamata variety»), όπως δημοσιεύεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου («International Olive Council»), αποτελεί δημοφιλή ιστορική διεθνή εμπορική ονομασία για τις εξαγωγές του προϊόντος (Kalamata Olives) ήδη από το 1930, οι παραγωγοί, μεταποιητές και εξαγωγείς της συγκεκριμένης ποικιλίας επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη του προϊόντος. Επιπλέον, σύμφωνα με την πλευρά του κλάδου της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, η φήμη και η εμπορική αναγνωρισιμότητα της ποικιλίας αυτής προϋπήρχαν για δεκαετίες πριν από την αναγνώριση της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας το 1996.

Σημειώνεται ότι η ποικιλία «ελιά Καλαμών» καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, ενώ οι εξαγωγές της αγγίζουν σήμερα τους 60.000 τόνους ετησίως και η αξία τους ξεπερνά στα 200 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος ΠΟΠ που συσκευάζεται περιορίζεται σε εκατοντάδες τόνους ετησίως.

«Καμπανάκι»

Στο πλαίσιο αυτό, φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση, εφόσον ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αποσύρουν από τα ράφια των διεθνών αγορών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.λπ., τα προϊόντα τους με την επωνυμία «Kalamata Οlives».

Αλλωστε, πολύ πριν υπογραφεί η απόφαση Αποστόλου κατοχυρώνοντας για τις ελιές Καλαμών την επωνυμία «Kalamata Olives», οι Αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Ελληνες εξαγωγείς της συγκεκριμένης ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς ότι αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν «Kalamata Olives», ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει και στελέχη του λιανεμπορίου της ιταλικής αγοράς.

Από την πλευρά τους, οι τοπικοί φορείς της Μεσσηνίας αναφέρουν ότι η εμπορική επωνυμία «Kalamata Olives» για τις ελιές Καλαμών θα δημιουργήσει σύγχυση στις αγορές του εξωτερικού σε σχέση με το δικό τους προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η αποδοχή μιας τέτοιας επωνυμίας θέτει σε κίνδυνο την ελληνικότητα του προϊόντος, καθώς η ονομασία «Kalamata Olives» μπορεί να χρησιμοποιείται στη σήμανση του τελικού προϊόντος από οποιαδήποτε άλλη χώρα πέραν της Ελλάδος, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο κ.λπ.

Αντίθετα, ο κλάδος της ελιάς Καλαμών υποστηρίζει ότι η αναγραφή της ποικιλίας του προϊόντος εξασφαλίζει τον ισότιμο ανταγωνισμό για τους ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητές της υπόλοιπης Ελλάδας σε σχέση με αυτούς του Νομού Μεσσηνίας, ενώ παράλληλα τους ισχυροποιεί στις αγορές του εξωτερικού απέναντι σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Απόφαση

Καθώς πρόκειται για μια διαφωνία ετών, η τελευταία πράξη αναμένεται να… παιχτεί στην αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 13 Απριλίου, το οποίο θα αποφανθεί για την ονομασία της ελιάς Καλαμών μετά την προσφυγή των Μεσσηνίων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ