"Σώστε τις μέλισσες, σώστε τον πλανήτη"


«Σώστε τις μέλισσες, σώστε τον πλανήτη»
«Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει», Albert Einstein.

Η ζωή μας είναι ταυτισμένη με την ύπαρξη των μελισσών. Αυτές είναι οι γονιμοποιητές των περισσότερων φυτικών ειδών, αυτές παράγουν το μέλι και σε αυτές οφείλεται η παραγωγή μεγάλου μέρους της τροφής παγκόσμια.

Αποτελούν τους σημαντικότερους ρυθμιστές της προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και είναι ανεκτίμητη η προσφορά τους, στη φύση, στον άνθρωπο, στην οικολογία, στην ισορροπία ανθρώπου και περιβάλλοντος, στη ζωή μας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης των κινδύνων και του σοβαρότατου προβλήματος, που προκαλεί ο χημικός ψεκασμός στις μέλισσες, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας ετοίμασε μια διαφορετική δράση ενημέρωσης προς τους καλλιεργητές και τους κατοίκους του νομού.

Με την καλλιτεχνική πινελιά του Σπύρου και της Αλεξίας Καρασκόρδα, «στόλισαν» κυτία του ΟΤΕ με ένα εξαιρετικό γκράφιτι, όπου ένα παιδί με χαραγμένα τα σημάδια της ανησυχίας στο πρόσωπό του, αγκαλιάζει μία μέλισσα, στέλνοντας το μήνυμα «Σώστε τις μέλισσες, σώστε τον πλανήτη».Οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν φέρει κανενός τύπου παθογένεια, μύκητα, ιό ή βακτήριο. Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από αυτά τα έντομα. Εβδομήντα στα εκατό τρόφιμα που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τις μέλισσες. Επίσης, η επικονίαση των μελισσών επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Χωρίς αυτές, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται. Τέλος, το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο χρησιμεύει ως τρόφιμο, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της γεωργίας, της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων, σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων.

Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν:
συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ, γύρη και νερό.
πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο – από τον αέρα – ψεκαστικό νέφος.
περπατούν σε επιφάνειες στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου.

Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων. Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Σώστε τις μέλισσες

Στη Γερμανία το κίνημα «Σώστε τις μέλισσες» παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Η μελισσοκόμος Χέλγκε Πάους πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για τις μέλισσες.

Όποιος θέλει να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να υπογράψει. Η πρωτοβουλία απαιτεί περισσότερη βιολογική γεωργία και λιγότερα φυτοφάρμακα. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να προσαρμοστεί ο νόμος για τη διατήρηση της φύσης στη Βαυαρία. Αυτό όμως δεν αρέσει σε όλους. Η Βαυαρική Ένωση Αγροτών προειδοποιεί ενάντια στην επέκταση της βιολογικής γεωργίας.

Η Χέλγκα Πάους σε συνέντευξή της στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ τονίζει ότι οι μέλισσες είναι απλώς οι εκπρόσωποι όλων των ειδών εντόμων που απειλούνται. Τα έντομα είναι με τη σειρά τους η τροφή για τα πουλιά. Εάν τα έντομα εξαφανιστούν, τα πουλιά επίσης θα υποφέρουν. Επιπλέον, οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση των λουλουδιών και των δέντρων και επομένως είναι σημαντικές για τον φυτικό κόσμο. Άρα το κίνημα «Σώστε τις μέλισσες!» έχει στόχο να σώσει κάτι πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις μέλισσες» λέει η Πάους.

Το κίνημα «Σώστε τις μέλισσες» απαιτεί δεσμευτικούς κανόνες για τους αγρότες.

Ο εθελοντισμός από μόνος του δεν αρκεί. Οι αγρότες χρειάζονται επίσης οικονομικά κίνητρα για να καταστούν οικολογικά ενεργοί, διαφορετικά θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με εκείνους που δεν σέβονται τη φύση. Χρειαζόμαστε μια οικολογική γεωργία για τις μελλοντικές γενιές, λέει η Γερμανίδα μελισσοκόμος. Όπως λέει στη Süddeutsche Zeitung στόχος των Φίλων της Μέλισσας είναι η αύξηση του μεριδίου της βιολογικής γεωργίας από περίπου 9% σε 30 %.

Σχόλια

SPARTI VIEW

NRG SPORTS

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr