19η Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης


 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης.

Με αφορμή τον ορισμό της 19ης Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, ήταν σημαντικό να γίνει μνεία στην αφετηρία της αντιμετώπισης του φαινομένου της παραμέλησης και σωματικής κακοποίησης του παιδιού στον Ελλαδικό χώρο. Πρωτεργάτης και πρωτοπόρος ήταν η Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχολόγος, Ελένη Αγάθωνος, η οποία έχει φύγει από τη ζωή. Το έτος 1977 αυτή και ο παιδίατρος Σπύρος Δοξιάδης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού άρχισαν να μελετούν το θέμα της παραμέλησης και σωματικής κακοποίησης του παιδιού. Τότε επικρατούσε η άποψη τόσο ανάμεσα στον επιστημονικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο κοινό, ακόμα και στους κρατικούς φορείς ότι στην Ελλάδα δεν είχε φτάσει ακόμα το πρόβλημα και ότι αυτό παρέμενε σαν ένα ξενόφερτο φαινόμενο που η ελληνική οικογενειακή δομή και ο τρόπος ζωής το είχαν κρατήσει έξω από τις εθνικές πόρτες.

Ωστόσο δυστυχώς μετά από μακροχρόνιες μελέτες η αρχική εκτίμηση διαψεύστηκε εντελώς και η κακοποίηση των παιδιών αποτελεί στις μέρες μας ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Ιδιαίτερα το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι αυτό που πολύ δύσκολα εντοπίζεται και αποκαλύπτεται και προϋποθέτει προσεκτικούς και εξειδικευμένους χειρισμούς.

Οι συνέπειες από την παραμονή ενός παιδιού σ ένα κακοποιητικό περιβάλλον πολύ χαρακτηριστικά έχουν επισημανθεί από την κ. Ελένη Αγάθωνος, η οποία, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κακοποίηση και η παραμέληση ενός παιδιού, ιδιαίτερα κατά την πρώτη παιδική ηλικία, λειτουργεί ως “προθάλαμος” ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων που εμφανίζονται άμεσα ή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, τα οποία είναι δυνατόν να συντελέσουν στη διαμόρφωση ενός ατόμου με πολλαπλές δυσκολίες προσαρμογής στον κόσμο γύρω του αλλά και σε μια ζωή ιδιαίτερα “ακριβή” σε κόστος για την Πολιτεία. Η σωματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία, αυξάνει σε ποσοστό 53% την παραβατικότητα των παιδιών και πιθανά τη σύλληψή τους στην εφηβική ηλικία, ή στην ενήλικη τους ζωή, και σε ποσοστό 38% τη πιθανότητα διάπραξης κάποιας σοβαρής βίαιης πράξης.

Τα αποτελέσματα των μελετών και συμπερασμάτων πρέπει να μεταδίδονται και να φτάνουν όχι μόνο στους επαγγελματίες υγείας αλλά και στους υπεύθυνους για το σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής καθώς το δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και το δικαίωμα διαβίωσης σε μια ευτυχισμένη οικογένεια πρέπει να αποτελεί στόχο κάθε ευνομούμενης κοινωνίας.

Αρκετοί φορείς, οργανώσεις, σωματεία, κλπ, προσφέρουν συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά, έφηβους ή ενήλικες, μέσω τηλεφώνου. Επειδή πολλές φορές τα προβλήματα και οι δυσκολίες μοιάζουν αξεπέραστες, οι ειδικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, θα μας ακούσουν πρόθυμα και θα μας βοηθήσουν ή θα μας δώσουν μία κατεύθυνση.

Φορείς που διαθέτουν υπηρεσίες παροχής ψυχολογικής και συμβουλευτικής στήριξης στη περιοχή μας είναι:

Κοινωνικές Υπηρεσίες:

1. Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας                 τηλ.επικ.     2731363234        

2. Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων  

  • α. ΣΠΑΡΤΗΣ                                                               >>         2731093220

  •  β. ΜΟΛΑΩΝ                                                               >>         2732360136                                                                                                                                                                              

  1. Δήμων Νομού Λακωνίας

  • ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ                                                   >>    2731022226-124

  • ΔΗΜΟΣ ΑΝ. ΜΑΝΗΣ                                                >>    2733360347

  • ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ                                                     >>    2735360030

  • ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ                                          >>     2732360570

  • ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ                                            >>    2734061370


  1. Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ¨ΔΙΑΥΛΟΣ¨.                                                        >>     2731023440                                             

  2. Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Λακωνίας                 >>     2731025480

Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και βοήθειας:

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ε.Κ.Κ.Α).    Παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ανηλίκους και γονείς. Είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και σε όσους έχουν να αναφέρουν και επιθυμούν να επεξεργαστούν προβλήματα ή ερωτήματα που αφορούν σε ανηλίκους. Λειτουργεί 24 ώρες, κάθε μέρα και είναι δωρεάν.

Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197 (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ε.Κ.Κ.Α).    Απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχοκοινωνικής φύσης, αλλά κυρίως σε άτομα, οικογένειες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διέρχονται κάποιας μορφής κρίση ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, π.χ. θύματα οικογενειακής βίας. Είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Λειτουργεί δωρεάν ως γραμμή έκτακτης ανάγκης όλο το 24ωρο.  

Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 (Το Χαμόγελο του Παιδιού).   Η αναγνωρισμένη ως Εθνική Γραμμή SOS 1056 λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα όπως αντιμετώπιση φαινομένων βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, bullying, παράνομη διακίνηση και εμπορία). Η γραμμή είναι στελεχωμένη από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες, 365 ημέρες το χρόνο. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από καρτοτηλέφωνο δεν απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες. 

Γραμμή 11525 (Μαζί για το Παιδί).    Η Γραμμή 11525 προσφέρει συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών, λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο, κλπ. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου. 

Συνήγορος του Παιδιού 800-11-32000Ο Συνήγορος του Πολίτη προάγει και τα δικαιώματα του παιδιού (έως 18 ετών) παρεμβαίνοντας σε υποθέσεις που αφορούν ενέργειες ή παραλείψεις δημοσίων υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων). Λειτουργεί ιδιαίτερη τηλεφωνική γραμμή για ανήλικους, χωρίς χρέωση, (Δευτέρα - Παρασκευή 09.00-15.00) και ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον οποίο οι ανήλικοι μπορούν να συναντήσουν το ειδικευμένο προσωπικό. Ο Συνήγορος προβαίνει σε συστάσεις προς τους εμπλεκόμενους και προτείνει κάθε μέτρο που κρίνει αναγκαίο για την εξάλειψη των παρατηρούμενων προβλημάτων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Εκ της Δ/νσεως Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας                                             της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ