Ερώτηση Ν.Γρηγοράκου για την κλοπή στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα 19/6/2024

Ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας & Κοινοβουλευτική Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά την πρόσφατη κλοπή στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας.


Η Βουλευτής σημειώνει πως έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την καθησυχαστική απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου στην υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3997/29.3.2024 Ερώτηση που είχε καταθέσει με τίτλο: «Για πόσο ακόμη θα παραμείνει στο περιθώριο ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας;». Στην εν λόγω Ερώτηση είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια οι προβληματισμοί σχετικά με την εικόνα παραίτησης και απαξίωσης που παρουσιάζει σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας.


Η Νάγια Γρηγοράκου επισημαίνει πως η πρόσφατη κλοπή στον αρχαιολογικό χώρο επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις ανησυχίες, καθώς ανενόχλητοι άγνωστοι κατάφεραν να βεβηλώσουν τον χώρο του εγκαταλελειμμένου και αφύλακτου μνημείου, αφαιρώντας τον χαλκό από το στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του βασιλικού τάφου.


Σε αυτό το πλαίσιο ζητά από την κα Υπουργό να απαντήσει στις ερωτήσεις:


Για ποιο λόγο ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς φύλαξη;


Με ποιες ενέργειες σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό κλοπής;


Προτίθεστε να αποκαταστήσετε άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κλοπή στο στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του βασιλικού τάφου;


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη


Θέμα: Κλοπή στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας.


Με την υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3997/29.3.2024 Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με τίτλο «Για πόσο ακόμη θα παραμείνει στο περιθώριο ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας;», διατυπώθηκαν ανησυχίες που υπάρχουν για την εικόνα παραίτησης και απαξίωσης που παρουσιάζει σήμερα ο Αρχαιολογικός Χώρος της Πελλάνας. Δύο μήνες μετά την καθησυχαστική απάντηση του Υπουργείου στις 22.4.2024, οι ανησυχίες αυτές δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο, καθώς προ ημερών, άγνωστοι βεβήλωσαν τον χώρο του εγκαταλελειμμένου και αφύλακτου μνημείου, αφαιρώντας τον χαλκό από το στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του βασιλικού τάφου.

Είναι σαφές ότι οι υπαίτιοι γνώριζαν πως ο χώρος δεν φυλάσσεται και εκμεταλλευόμενοι το ερημικό και το απομονωμένο της τοποθεσίας, έδρασαν ανενόχλητοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημιά που προκλήθηκε ανέρχεται περίπου στα 15.000 ευρώ, ενώ είναι αυτονόητο πως απαιτείται η άμεση αποκατάσταση της προκειμένου το Μνημείο να μην υποστεί περαιτέρω φθορές.

Είναι σχεδόν ειρωνικό πως στις 22.4.2024, το Υπουργείου Πολιτισμού σημείωνε εμφατικά στην σχετική απάντηση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που αντιμετωπίζουν «ολιστικά και πολυεπίπεδα, μέσω των προτεινόμενων μέτρων, τα προβλήματα εισροής των υδάτων, λόγω των ομβρίων και της διαβρωτικής δράσης του παρακείμενου χειμάρου, τα οποία προκαλούν αποσάθρωση του πεπαλαιωμένου και από τη φύση του εύθριπτου και στατικά ευάλωτου πετρώματος του Μυκηναϊκού νεκροταφείου. Συνεπώς, αίρεται το πρόβλημα της στατικότητας των τάφων και καθίσταται εφικτή η προστασία και η ανάδειξη του εν λόγω εξέχοντος μνημειακού συνόλου.»

Επιπλέον, διαβεβαίωνε πως με την αξιοποίηση του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας θα αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (2η χιλιετία π.Χ.)», ενώ η εν λόγω διαδρομή, προϋπολογισμού 500.000,00 € έχει ορίζοντα περαίωσης την 31.12.2025 και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».

Δεδομένου ότι το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει πως παρά τις μελέτες, αλλά και την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας στο έργο «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία», ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος παραμένει ουσιαστικά παραμελημένος και εκτεθειμένος.

Δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο στόχαστρο συμμοριών και παραβατικών.

Δεδομένου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κλοπή επιβάλλεται να αποκατασταθούν άμεσα.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Για ποιο λόγο ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς φύλαξη;


Με ποιες ενέργειες σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό κλοπής;


Προτίθεστε να αποκαταστήσετε άμεσα τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κλοπή στο στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του βασιλικού τάφου;


Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE