"Τιμούμε την 80η Επέτειο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ του Αγίου Δημητρίου."



Τιμούμε την 80η Επέτειο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ του Αγίου Δημητρίου.

Η δημοτική μας παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ» τιμά την 80η Επέτειο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ του Αγίου Δημητρίου.

Διεκδικούμε το ανεκπλήρωτο και δίκαιο αίτημα του Δήμου Ευρώτα , των κατοίκων και των θεσμικών φορέων του χωριού για θεσμική κατοχύρωση του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ,σύμφωνα με τον τεκμηριωμένο φάκελο που έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ.

Είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στα εικοσιένα (21) αθώα θύματα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής όπου η θηριωδία τους επεκτάθηκε στο κάψιμο 295 σπιτιών και της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους.

Είναι βεβαιωμένο ότι το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος ήταν τα αντίποινα για την εκτέλεση του υποστράτηγου της ναζιστικής Γερμανίας, Φράντς Κρεχ και τεσσάρων μελών της συνοδείας που έλαβε χώρα στις 27/4/1944 στην περιοχή της Γκαγκανιάς των Μολάων από αντιστασιακή ομάδα.

Μετά την περιοχή της Πελοποννήσου κηρύχτηκε, ως «ζώνη επιχειρήσεων» ,δηλαδή ανοιχτό πολεμικό μέτωπο, μετά την εκτέλεση του υποστράτηγου Φράντς Κρεχ, λόγω της ιδιότητας του ως διοικητή Μεραρχίας.

Εκτός των Ολοκαυτωμάτων σε Άγιο Δημήτριο Ζάρακα και Αγίους Αναργύρους (Ζούπενα) εκτελέστηκαν 325 περίπου άτομα, ενώ υπήρξαν και άλλοι νεκροί στο δρόμο της επιστροφής της 117 Μεραρχίας των Γερμανών από τους Μολάους στη Σπάρτη (του Χέλμουτ Φέλμυ στη δίκη της Νυρεμβέργης) , όπως και η εκτέλεση των 200 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής..

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος απέναντι σε ένα λαό που αντιστεκόταν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδος.

Αυτή η χώρα σε όλες τις ιστορικές περιόδους με αγώνες και αίμα κατέκτησε την ελευθερία της.

Ιδιαίτερα στο Β’ ΠΠ οι λαοί της Ευρώπης ιδιαίτερα η σημερινή Γερμανία και κυρίως οι σύγχρονοι ηγέτες οφείλουν πολλά στην αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στην ναζιστική θηριωδία.

Η Πολιτεία έχει ένα ιστορικό χρέος για το χωριό του Αγίου Δημητρίου! Να αποκαταστήσει την μνήμη των αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που συντελέστηκε με το ολοκαύτωμα της 4ης Ιουνίου 1944 στο Άγιο Δημήτριο Ζάρακος.

Μετά την δίκαιη ένταξη της Τ.Κ των Αγ. Αναργύρων (Ζούπενα) στα ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ είναι ώρα να αναγνωριστεί επίσημα το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος και να θεσμοθετηθεί ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ.

Τιμή, δόξα και υπερηφάνεια για την θυσία των Αγιοδημητριωτών αθώων θυμάτων της Ναζιστικής τότε Γερμανίας και σήμερα συμμάχου και φίλης στην Ε.Ε.

1/6/2024









Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE