TΟ MONAΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ - Γράφει ο Ν.Αργείτης



Το μισογκρεμισμένο αυτό κτίριο βρίσκεται στο βουνό, πάνω από τη Μονεμβάσια, σε απόσταση 1,5 χλμ περίπου. Στη θέση του ήταν κάποτε μια παλιά εκκλησία (σύμφωνα με πληροφορία του αρχαιολόγου Νεκτάριου Σκάγκου) που είχε σχεδόν καταρρεύσει κι έτσι το 1596 ο Γρηγόρης Γραικός, πλούσιος έμπορος του Κάστρου Μονεμβασίας και θρησκευόμενος, την ανοικοδόμησε και πάλι πάνω στα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας, που μέρος τους ακόμη είναι εμφανές ως τις μέρες μας. Όταν υπηρετούσε στη Μονεμβασία ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, υπήρξαν κάποιες σκέψεις για ανασύσταση του Μοναστηριού που δεν τελεσφόρησαν όμως, ένεκα δυσκολιών, κυρίως μεταφοράς των υλικών λόγω δρόμου.
Μπορεί να την επισκεφθεί κάποιος σήμερα από τη Μονεμβάσια, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που τα πρώτα χρόνια τη συνέδεε με τον Αϊ Νικόλα. Ξεκινώντας απ' την Παναγίτσα (δίπλα στου Σαρμπάνη τα μαντριά) και ανηφορίζοντας προς το Σαμαράκι και ξεπερνώντας το, σε λίγα μέτρα θα τη συναντήσει στο αριστερό του χέρι, δίπλα σε κάτι Λάκκες. Μπορεί όμως να ανέβει κι από τη μεριά της Αγίας Παρασκευής, ανηφορίζοντας προς το πάνω χωριό και αφού στα πρώτα σπίτια στρίψει λίγο δεξιά, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Αϊ Νικόλα, θα τη δει μπροστά του.
Η εκκλησία αυτή λειτούργησε ως μοναστήρι και στην πορεία της επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε οχυρό από το Μοροζίνη, Δόγη (τίτλος ανώτατου άρχοντα) της Βενετίας το 1686 όταν είχε εγκατασταθεί εκεί με τα στρατεύματά του, βομβαρδίζοντας το Κάστρο που κατείχαν τότε οι Τούρκοι. Εξάλλου τα ίχνη του οχυρού είναι ευδιάκριτα ακόμη και σήμερα.
Ο επισκέπτης θα θαυμάσει εκτός απ' τα απομεινάρια των τειχών και τις τυφεκιοθυρίδες, δυο μεγάλες δεξαμενές (μία εσωτερική και μια έξω στα χωράφια), καθώς και τις ωραίες αψίδες του ναού όπως και τη μαρμάρινη επιγραφή, που αναφέρεται στο ιστορικό του κτήτορα, που δυστυχώς ένα κομμάτι της λείπει.
Ο λόγος που κτίστηκε εκεί το μοναστήρι ήταν ότι το μέρος κάποτε είχε μεγάλη κομβική σημασία, διότι ήταν το σταυροδρόμι των μονοπατιών που οδηγούσαν από Αγία Παρασκευή και Μονεμβάσια στον Αϊ Νικόλα και τα άλλα χωριά. Επίσης ήταν αόρατο απ' την πλευρά της Μονεμβασιάς, όπως επίπεδο και όμορφο, γνωστό σε όλη την περιοχή. Μάλιστα σε φιρμάνια ή φερμάνια του Σουλτάνου, που έχω διαβάσει, οι Τούρκικες Αρχές προσδιόριζαν τη φορολογία που έπρεπε να πληρώσει κάθε φορολογούμενος Έλληνας ως εξής: «Από του Γρήγορη και κείθε πρέπει να πληρώσουν τόσα... Από του Γρηγόρη και δώθε τόσα.... » .
Στα νεότερα χρόνια (περίπου 1940-1960), την περιοχή χρησιμοποιούσαν για τα ανοιξιάτικα μαντριά τους οι Γκουβουσαίοι, που κατείχαν και τα γύρω χωράφια. Εκεί μάλιστα για πολλά χρόνια, ο θείος μου Νίκος Γκουβούσης κάθε Άνοιξη έφτιαχνε το πρόχειρο μαντρί του, όπου κι έμενε με την οικογένειά του. Ατέλειωτες είναι οι όμορφες εικόνες και αναμνήσεις του ξάδερφού μου Τάκη που βίωσε, μένοντας εκεί με τα γίδια τους και τις οποίες πολλές φορές με συγκίνηση μου είχε διηγηθεί: «Τι υπέροχος-γλυκός ύπνος πάνω στις καλαμιές! Τι γλυκιά όσφρηση απ' τις μυρωδιές της ανθισμένης μαγευτικής ανοιξιάτικης Φύσης! Τι γλυκό κελάηδημα της πέρδικας και των άλλων πουλιών του βουνού! Τι γλυκιά μελωδία απ' το κουδούνισμα των τροκανιών!»
Επίσης τα χρόνια εκείνα στο μέρος αυτό, ανέβαιναν και Μονεμβασίτες για να κόψουν κλαδιά για τους φούρνους τους. Αφού τα έδεναν δεμάτια, τα κυλούσαν από τα βράχα. Πολλές φορές όμως αυτά μπερδεύονταν στα "μπατσίκια" κι έτσι εξαναγκάζονταν, με κίνδυνο της ζωής τους, να κατεβαίνουν στον γκρεμό για να τα τραβήξουν.
Επισκεπτόμενος κάποιος το "Γρηγόρη" θα του δοθεί η ευκαιρία να δει και τις σπηλιές κάτω από τα βράχια, τόσο προς τη αριστερή μεριά (όπως κατεβαίνουμε για Μονεμβάσια) όσο και προς τη δεξιά, όπου υπάρχουν 2 - 3 ασκηταριά στη ρίζα του βράχου κι ένα επιπλέον να κρέμεται σχεδόν πάνω στο βράχο, το λεγόμενο "Σπιτάκι του Παπούλη" στο μέρος που είναι σήμερα η σημαία.
Επίσης πίσω απ' το βράχο, εκεί κοντά στο "σπιτάκι", θα γνωρίσει και μία άλλη παλιά εκκλησία τον Προφήτη Ηλία, του οποίου ακόμη η θολωτή πέτρινη στέγη σώζεται σε καλή κατάσταση.
Σήμερα στην άλλοτε πολύβουη και γνωστή σε όλους περιοχή αυτή, μια νεκρική σιγή βασιλεύει παντού. Ο Γρηγόρης με τα συντρίμμια του στέκεται εκεί μόνος, ξεχασμένος από όλους, χωρίς καλόγηρους, χωρίς φρουρούς, με τα άγρια πουλιά να κουρνιάζουν τις νύχτες κάτω απ' τις αψίδες του, στις οποίες ακόμη παραμένουν χαραγμένα τα ονόματα τόσων ανθρώπων, καθώς και των Γκουβουσαίων τσοπάνηδων που πέρασαν απ' εκεί, έχοντας παρέα καμιά φορά μόνο τα γίδια του "Μπούσκα" και του Σαρμπάνη. Ίσως ακόμη ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα έλθει και πάλι ο Γρηγόρης του, για να μαζέψει από κάτω τα συντρίμμια του και να τον σηκώσει ξανά, χαρίζοντάς του έτσι και πάλι την παλιά αίγλη και ομορφιά που είχε και του αξίζει.




Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας

5424547

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

BANNER 1

SLEEP EXPERTS

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

GRAD GROUP

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ