Ποιες περιοχές της Λακωνίας θεωρούνται προσβεβλημένη ζώνη από Spodoptera frugiperdaΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε η με αριθ. 4401/110558/16-04-2024 (ΦΕΚ Β΄2466) Απόφαση του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού προτεραιότητας Spodoptera frugiperda (Smith)». Το Σχέδιο Δράσης έχει συνταχθεί από την Αρμόδια Αρχή για τη Φυτοϋγεία, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης γίνεται η οριοθέτηση των περιοχών της ελληνικής επικράτειας βάσει της οποίας οι νήσοι Κρήτη και Λέσβος οριοθετούνται ως προσβεβλημένες ζώνες, ενώ καθορίζονται τα διοικητικά όρια των προσβεβλημένων ζωνών και των ζωνών ασφάλειας για τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και για την Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα για την Περιφερειακή μας Ενότητα η προσβεβλημένη ζώνη περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Σπαρτιατών, Θεραπνών, Φάριδος, Γυθείου και Σμήνους και τον Δήμο Ευρώτα, ενώ τη ζώνη ασφαλείας αποτελεί η υπόλοιπη Π.Ε.


Στο άρθρο 3 καθορίζονται οι υποχρεώσεις των καλλιεργητών και διακινητών «συγκεκριμένων φυτών» του άρθρου 2 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134 για τις οποίες σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενα δελτία τύπου. Η εγγραφή στο επίσημο μητρώο γίνεται από τους υπόχρεους στην Υπηρεσία μας με υποβολή της σχετικής αίτησης.


Η διακίνηση εκτός των οριοθετημένων ζωνών των καρπών Capsicum L. (πιπεριά), Momordica L., Solanum aethiopicum L., Solanum macrocarpon L. Solanum melongena L. (μελιτζάνα)., φυτών αραβοσίτου (Zea mays L) για ανθρώπινη κατανάλωση και φυτών Chrysanthemum L. (χρυσάνθεμο), Dianthus L. και Pelargonium που παράγονται εντός των οριοθετημένων ζωνών γίνεται μόνο με την ύπαρξη φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου μετά από υποβολή της σχετικής αίτησης στην Υπηρεσία μας και έγκρισης έκδοσης του εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού.


Στις περιπτώσεις που κατά τον έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ή μετά από γνωστοποίηση ιδιώτη και επίσημη επιβεβαίωση διαπιστώνονται προνύμφες του εντόμου Spodoptera frugiperda σε αγρούς, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την εξάλειψή του επιβλαβούς οργανισμού και την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσής του τα οποία σας έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωσή μας.

Η Υπηρεσία μας παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνηση στα τηλέφωνα 2731363328-29


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ
Μ.ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ

Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ