"O Δήμαρχος μου ζήτησε αν υπάρχει η δυνατότητα να επαναφέρω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους Άραβες επενδυτές της GULF AIR AVIATION"



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Π.ΔΟΥΚΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ


Πολλοί βαριούνται να διαβάσουν πάνω από 5-6 γραμμές, αλλά σοβαρή ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν γινόταν!

Το ‘συντόμευσα’ όσο μπορούσα!
Η υπογραφή μου στο τέλος είναι σε Γραμμική γραφή Β, χάρις στη Χρυσάνθη!

1. O Δήμαρχος μου ζήτησε αν υπάρχει η δυνατότητα να επαναφέρω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους Άραβες επενδυτές της GULF AIR AVIATION για το θέμα του αεροδρομίου.

2. Του δήλωσα πως αυτό είναι για το καλό της Σπάρτης, και ναι, θα το προσπαθήσω, αν και οι επενδυτές ήταν ενοχλημένοι από διάφορες ανοησίες που έγραψαν κάποιοι εις βάρος τους.

3. Εντωμεταξύ φαίνεται ότι στην GULF AIR AVIATION, έχουν πάρει από τις Ελληνικές Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας νέες Πανευρωπαϊκές άδειες για:
α) τη λειτουργία drones, για μεταφορές προϊόντων, μεταφορές ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις, για αεροψεκασμούς, για κατοπτεύσεις δασών, δρόμων κ.α. και
β) για συντηρήσεις drones, αεροσκαφών κ.α.

Οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής μπορούν να εξετάσουν αν ισχύουν τα παραπάνω.

4. Αν μπορεί κανείς να φέρει στη Σπάρτη καλύτερους επενδυτές για το αεροδρόμιο, ας το κάνει, σήμερα κιόλας.
Αν όχι, ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί από τα χέρια μας.

5. Κάθε μήνας καθυστέρησης και απραξίας που περνάει, σημαίνει μεγάλη υστέρηση για το Δήμο, την ανάπτυξή του και τα οικονομικά του!

6. Και οι πλέον άριστοι να μην ήταν οι Άραβες, χειρότερα από ότι είναι σήμερα τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν.
Το αεροδρόμιό μας, είναι ένα κλειστό και εγκαταλελειμμένο χωράφι, για το οποίο ο Δήμος θα ξεκινήσει να πληρώνει από ιδία έσοδα, το μηνιαίο μίσθωμά του στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

7. Ας σημειωθεί, ότι αν είχαμε υπογράψει τότε την συμφωνία, μέχρι τα τέλη του Απριλίου του 2024 το αεροδρόμιο θα λειτουργούσε.
Η Σπάρτη θα είχε αεροδρόμιο.

Αλλά η πρότασή μας καταψηφίστηκε, χωρίς καν να διαβαστεί το κείμενο της Συμφωνίας! Hasta mañana όπως λένε οι λατινοαμερικάνοι!! Yavaş yavaş όπως λένε οι Τούρκοι!!

8. Ας σημειωθεί ακόμα, ότι δεν τους προσφέραμε και προσφέρουμε έτοιμο αεροδρόμιο προς χρήση και λειτουργία, αλλά τους ζητήσαμε και ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ:

-πρώτα να το νοικιάσουν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται, χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας,

- να πληρώνουν από την πρώτη μέρα κάθε μήνα το ανάλογο μίσθωμα στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας,

- μόνοι τους να αναλάβουν να εκδώσουν όλες τις σχετικές χωροταξικές και γραφειοκρατικές άδειες που προαπαιτούνται για τις εργασίες,

- να το επισκευάσουν και να το ανακαινίσουν πλήρως με δικά τους κεφάλαια, με το κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στις 300 χιλιάδες ευρώ (και για το κατεστραμμένο κτίριο), και έπειτα,

-να ζητήσουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρχές τις Πολιτικής Αεροπορίας, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, δηλαδή, αδειοδοτήσεις που μπορεί μέσα στο γενικό Ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα να σημειώσουν τις γνωστές σημαντικές καθυστερήσεις και πάντοτε με το στοιχείο της αβεβαιότητας.

9. Αντί δηλαδή να τους νοικιάσουμε ένα έτοιμο και αδειοδοτημένο αεροδρόμιο με εξασφαλισμένη την πλήρη λειτουργία του, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, τους ζητήσαμε πρώτα να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, και να κάνουν εργασίες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα λάβουν έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις που χρειάζονται.
Εντωμεταξύ, να πληρώνουν ενοίκια και εργολάβους.


10. Εμείς ως Σπάρτη, τι θα πετυχαίναμε είτε άμεσα, είτε μεσοπρόθεσμα ;
Ποιοι ήταν οι σαφείς στόχοι μας;


 1. Η προσέλκυση πολλών επενδυτικών κεφαλαίων και η δημιουργία πολλών δεκάδων θέσεων εργασίας για το πλήθος των κεντρικών και παράπλευρων υπηρεσιών που θα χρειαστούν!


 2. Η αύξηση της εμπορικής κίνησης και της ζήτησης για ακίνητα και πλήθος υπηρεσιών στη Σπάρτη


 3. Η (άμεση) λειτουργία του Αεροδρομίου ως Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων - μηχανικών αεροσκαφών - πληρωμάτων καμπίνας - αεροσυνοδών με εξασφαλισμένη μετέπειτα εργασία!


 4. Η παροχή υποτροφιών στη νεολαία της Σπάρτης για θέσεις πιλότων - χειριστών αεροσκαφών, πληρωμάτων καμπίνας, κλπ., με εξασφαλισμένη μετέπειτα εργασία!


 5. Η άμεση λειτουργία του Αεροδρομίου ως αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας (General Aviation)!

 6. Η σύνδεση της Σπάρτης και της Λακωνίας με άλλες πόλεις και αεροδρόμια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ανάλογα του μεγέθους και του τύπου των αεροσκαφών που θα είχαν σχετική άδεια κατά περίπτωση!


 7. Η Λειτουργία χώρου βάσης εναέριων πυροσβεστικών μέσων


 8. Η Λειτουργία κέντρου συντήρησης αεροσκαφών


 9. Η Δημιουργία χώρου εξυπηρέτησης ελικοπτέρων και κατασκευή ελικοδρομίου


 10. Η Λειτουργία χώρου ανεφοδιασμού αεροσκαφών


 11. Η Δημιουργία χώρου προσγείωσης μικρών εμπορικών (cargo) αεροσκαφών


 12. Η Δημιουργία χώρου πάρκινγκ αεροσκαφών


 13. Η Εξυπηρέτηση αεροταξί


 14. Η Δημιουργία χώρου επίδειξης και δοκιμών (ίσως κα επισκευών) για drones


 15. Η Δημιουργία χώρου λειτουργίας αεροστάτων και αερόπλοιων (airships)!


 16. Η Δημιουργία χώρων αεραθλητικών εκδηλώσεων και η τακτική διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων!


 17. Η Δημιουργία χώρου αλεξιπτωτισμού


 18. Η Εξοικείωση της νεολαίας της Σπάρτης με τον αεροπορικό και αεροδιαστημικό κλάδο, με συνεχείς σχολικές επισκέψεις και επιτόπια μαθήματα!!
Για να ξεφύγουν από αυτή τη μιζέρια που ζει η περιοχή μας 40 χρόνια τώρα, όπως μας λένε και σας λένε οι περισσότεροι πολίτες!


 19. Και φυσικά, η Πολεμική μας Αεροπορία, αντί για ένα χωράφι, θα είχε έτοιμο και σε λειτουργία αεροδρόμιο, στη διάθεσή της για οποιαδήποτε ανάγκη της!!
•Όλα αυτά χωρίς σχεδόν κανένα έξοδο του Δήμου!!

11. Από πλευράς μας είχαμε θέσει 3 βασικές δικλείδες ασφαλείας:
Σε περίπτωση που ο Εκμισθωτής,
Α) δεν έδειχνε ορατή πρόοδο στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων εργασιών,


Β) πραγματοποιούσε δράσεις και δραστηριότητες που αντίκεινται σε θέματα εθνικού μας συμφέροντος και ασφάλειας,


Γ) καθυστερούσε για 6 εβδομάδες οποιαδήποτε πληρωμή μισθώματος, ενοικίου ή σε λογαριασμούς επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, ΔΕΥΑΣ κλπ,


…. θα μπορούσαμε να τον κηρύξουμε έκπτωτο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου και να αναζητηθεί νέος εκμισθωτής.


12. Η Δημοτική μας Αρχή άφησε στη νέα δημοτική αρχή και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο το φάκελο έτοιμο, σχεδόν «με το κλειδί στο χέρι»


13. Οι επενδυτές το Αεροδρόμιο το ήθελαν για να ρίξουν λεφτά για να το αναπτύξουν επικερδώς, και όχι να ξοδέψουν λεφτά για την ανοικοδόμησή του, και να το κρατήσουν χωράφι!


14. Εντωμεταξύ κανείς δεν κάθετε αργός! Υπάρχει οργασμός στον αεροπορικό κλάδο!


-Η TURKISH AIRLINES μόλις έκανε γνωστή τη κολοσσιαία παραγγελία για 220 AIRBUS -λόγω συνεχόμενης αυξανόμενης ζήτησης!!!


-Προχωράει η ιδιωτικοποίηση του ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!
Στα σχέδιά τους ο διπλασιασμός της συνολικής δυναμικότητάς του αεροδρομίου εκεί και των εσόδων τους!
Ήδη η επιβατική τους κίνηση σπάει ρεκόρ!


Και φυσικά θα προτιμούσαν να ΜΗΝ ξαναλειτουργήσει το Αεροδρόμιο Σπάρτης, ώστε να απολαμβάνουν ανενόχλητοι το μονοπώλιο τους!!!


15. Το Δημοτικό Συμβούλιο με είχε εξουσιοδοτήσει με ομόφωνη απόφαση του να αναζητήσω και να φέρω επενδυτή ή επενδυτές για να λειτουργήσει ξανά το αεροδρόμιο της Σπάρτης.


Για 2 ολόκληρα χρόνια ασχολήθηκα προσωπικά και με αποκλειστικά δικά μου έξοδα για όλες τις επαφές και μετακινήσεις προκειμένου να πάρουμε τις απαιτούμενες αρχικές εγκρίσεις.


Επισκεφθήκαμε,
-Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, (με τον οποίο κάναμε και συνεχές lobbying και pressing για την επαναλειτουργία του ΚΕΕΜ),
-τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,
-Τον Πρόεδρο και τη νομική ομάδα του Μετοχικού Ταμείο Αεροπορίας, ενώ παράλληλα τους ενημερώσαμε και τους γνωστοποιήσαμε το ενδιαφέρον μας για την ανεύρεση επενδυτών και ξεκινήσαμε άμεσα την αναζήτηση επενδυτών αφού ενημερώσαμε,


-και όλα τα ΜΜΕ
-Και τις διάφορες ενώσεις πιλότων και γενικά οποιονδήποτε άλλον ασχολούνταν με αεροπορικά θέματα.


16. Μας προτάθηκε να συναντήσουμε και να συζητήσουμε με την GULF AIR AVIATION, η οποία ήταν και η μόνη που έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον.


Τους προσκαλέσαμε τρεις φορές στην Σπάρτη ώστε να τους γνωρίσουν τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και οι δημότες και να δώσουν ανοιχτές συνεντεύξεις τύπου.
Τίποτα κρυφό, όλα καθαρά και ξάστερα.


17. Με ιδιαίτερα μεγάλη επιμέλεια η κα. Πέγκυ Κωστάκου νομική σύμβουλος του Δήμου Σπάρτης και ο κ. Χρήστος Ηλιόπουλος, νομικός σύμβουλος Δημάρχου συνέταξαν την συμφωνία.


18. Μάλιστα, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, προσκάλεσα στο Γραφείο μου στο Δημαρχείο, όλους τους Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων (παλαιότερων, αλλά και νεοεκλεγέντων), για να τους ενημερώσω για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του Αεροδρομίου Σπάρτης, ύστερα από 34 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης και αχρησίας!


19. Μας ζητήσανε επίσης κατά αυτή τη σύσκεψή μας, γνωμάτευση αν μπορούσε να γίνει απευθείας ανάθεση!
Κοινοποίησα την απάντηση των κκ. Κωστάκου, Ηλιόπουλου και Βαχαβιώλου η οποία ήταν, ναι, θετική! Μπορούσε και μπορεί, αλλά εμείς προτιμήσαμε την ανοικτή πρόσκληση.


20. Όπως δήλωσα, θα αναζητήσω την GULF AIR AVIATION, αν ακόμα ενδιαφέρονται, να συναντηθούν στη Σπάρτη με το Δήμαρχο, και να συζητήσουν μαζί του, ότι ήθελε, εφ’ όλης της ύλης και να δουν τελικά αν υπάρχουν περιθώρια για τυχόν βελτιώσεις στη συμφωνία.


Αν βέβαια και οι ίδιοι οι επενδυτές συμφωνήσουν σε μια τέτοια συνάντηση, αφού κατά την τελευταία μας συνομιλία είχαν δείξει φανερά την ενόχλησή τους απέναντι στα όσα απίστευτα γράφτηκαν και ακούστηκαν για αυτούς.


21. Ευελπιστώ ότι μόλις ιδιωτικοποιηθεί η Καλαμάτα, να μην ισχύει η γνωστή μονοπωλιακή ρήτρα της ακτίνας των 100 χιλιομέτρων - κάτι που επίμονα έχω ζητήσει να μην ισχύει!

22. Εμείς ελπίζω να μην χασομερίσουμε άλλο παρακολουθώντας από μακριά την πρόοδο της Καλαμάτας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, και ας μην μείνουμε «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι» - όπως έγραψε και ο μέγας Βάρναλης στους «Μοιραίους» το 1922!
Αυτά!



Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE