«Οι απαράδεκτες συνθήκες παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία, χρήζουν άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών»Το μείζον θέμα των απαράδεκτων συνθηκών παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία, έθεσε με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφεται από όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, τονίζεται ότι το προφίλ υγείας για το 2023 στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ είναι αποκαρδιωτικό. Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες στην Ελλάδα κατέχουν την ‘’κακή πρωτιά’’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 2 στους 10 Έλληνες να αδυνατούν να εκτελέσουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Αναφορικά με το κόστος, οι μη ικανοποιούμενες ανάγκες των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος είναι υπερδιπλάσιες από εκείνες που αναφέρονται από ομάδες υψηλού εισοδήματος.

Επισημάνθηκε δε, ότι η χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό, καθώς επίσης και ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό.

Επιπλέον σημειώθηκε ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τις υποδομές, τα «εντέλλεσθε» και την εξουθένωση, διαμορφώνουν μια κατάσταση απάνθρωπη και επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό.

Παράλληλα τονίστηκε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας προστρέχουν σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και λοιπών λοιμώξεων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας λόγω ελλιπούς συστήματος ΠΦΥ, με τη χρήση ράντζων να αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα σε μεγάλα Νοσοκομεία όπως το «Αττικόν», το «Γ.Γεννηματάς» και το «ΓΝ Νίκαιας».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτούν τον Υπουργό Υγείας:

1. Είστε ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα;

2. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την απαράδεκτη αυτή συνθήκη;

3. Αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων η ύπαρξη ράντζων;

4. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα διαρθρώσετε την ΠΦΥ και πότε ;


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς


Τον Υπουργό Υγείας κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη


Θέμα: «Οι απαράδεκτες συνθήκες παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία, χρήζουν άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών »

Κύριε Υπουργέ,

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) μετά από μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης βιώνει τη βαθύτερη και σοβαρότερη κρίση στα 40 χρόνια λειτουργίας του.

Σύμφωνα και με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο πρωτοβάθμιο όμως σύστημα υγείας της χώρας μας , τα δεδομένα είναι

ότι διαθέτουμε αναλογικά τους λιγότερους γενικούς γιατρούς από όλες τις χώρες της ΕΕ,


δεν λειτουργεί ακόμα ο θεσμός του προσωπικού ιατρού,


το 80% των πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα,


και ένας στους τέσσερεις Έλληνες δηλώνει δυσκολία πρόσβασης στις αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες,

Οι αντιθέσεις και οι ανισότητες είναι αδιαμφισβήτητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανισότητας αποτελούν και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες στην υγειονομική περίθαλψη . Η Ελλάδα κατέχει την ‘πρωτιά’, την κακή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat, όπου 2 στους 10 ΄Ελληνες (16.7%) αδυνατούν να εκτελέσουν τις απαραίτητες ιατρικές τους εξετάσεις. Η επόμενη χώρα ακολουθεί με ποσοστό 9.6%. Και αφορά κυρίως μικρά και μεσαία οικονομικά εισοδήματα. Οι μη ικανοποιούμενες ανάγκες που αναφέρονται από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι υπερδιπλάσιες (14,3%) από εκείνες που αναφέρονται από ομάδες υψηλού εισοδήματος (4,3%). Οι λόγοι των ανεκπλήρωτων αναγκών είναι το κόστος, η απόσταση, οι μεγάλες λίστες αναμονής.

Η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό. Τα κονδύλια που επίσης διοχετεύετε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα καθημερινά ‘’εντέλλεσθε’’ που αφήνουν ακάλυπτες καίριες οργανικές θέσεις, η εξουθένωση του προσωπικού και οι ελλείψεις σε υποδομές, η κατάσταση που προκύπτει είναι απάνθρωπη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.

Στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας , ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και λοιπών λοιμώξεων, προστρέχουν λόγω και του ελλιπούς συστήματος ΠΦΥ , χιλιάδες συμπολίτες που δεν δύναται να εξυπηρετηθούν αλλιώς.

Αυτό έχει ως συνέπεια και την εκτεταμένη χρήση ράντζων τα οποία θίγουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς. Οι εικόνες που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας ‘ΤΑ ΝΕΑ’, πλήττουν βάναυσα το ΕΣΥ και υποτιμούν τους Έλληνες πολίτες.

Στα μεγάλα Νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, όπως το ‘ΑΤΤΙΚΟΝ’, το ‘Γεωρ. Γεννηματάς’, το Γ.Ν.Νίκαιας, η χρήση ράντζων είναι θλιβερή πραγματικότητα για κάθε εφημερία.

Δεδομένου ότι οι βασικές αρχές που διέπουν την δημόσια υγεία είναι αυτές της ισότητας, της καθολικής προσβασιμότητας, της βιωσιμότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

Δεδομένου ότι η χρήση ράντζων είναι ενδεικτικό της διεύρυνσης των ανισοτήτων ,

Δεδομένου ότι οι αρμόδιες ενώσεις όπως η ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί αρμοδίως για τις τραγικές αυτές συνθήκες,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός


Είστε ενήμερος για την ακριβή κατάσταση που επικρατεί σχετικά στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα;


Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την απαράδεκτη αυτή συνθήκη;


Αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων η ύπαρξη ράντζων;


Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα διαρθρώσετε την ΠΦΥ και πότε ;Οι ερωτώντες Βουλευτές


Τσίμαρης Ιωάννης


Λιακούλη Ευαγγελία


Πάνας Απόστολος


Κατρίνης Μιχάλης


Μάντζος Δημήτριος


Αποστολάκη Μιλένα


Αχμέτ Ιλχάν


Βατσινά Ελένη


Γερουλάνος Παύλος


Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα


Γρηγοράκου Παναγιώτα


Δουδωνής Παναγιώτης


Καζάνη Αικατερίνη


Κουκουλόπουλος Παρασκευάς


Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας


Μιχαηλίδης Σταύρος


Μουλκιώτης Γεώργιος


Μπαράν Μπουρχάν


Μπιάγκης Δημήτριος


Νικητιάδης Γεώργιος


Νικολαΐδης Αναστάσιος


Παπανδρέου Γεώργιος


Παρασκευαΐδης Παναγιώτης


Παραστατίδης Στέφανος


Παρασύρης Φραγκίσκος


Πουλάς Ανδρέας


Σπυριδάκη Αικατερίνη


Σταρακά Χριστίνα


Χνάρης Εμμανουήλ


Χρηστίδης Παύλος


Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ