ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ: Ανάγκη εγκατάστασης ΑΤΜ στο Κυπαρίσσι Λακωνίας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28/12/2023


Ανάγκη εγκατάστασης ΑΤΜ στο Κυπαρίσσι Λακωνίας



Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου σχετικά με την ανάγκη εγκατάστασης ΑΤΜ στο Κυπαρίσσι Λακωνίας.


Στην ερώτηση σημειώνεται πως σήμερα ο κάτοικος του Κυπαρισσίου χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση 45 χιλιομέτρων, κάνοντας ένα ταξίδι 60 λεπτών σε ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο, για να μεταβεί στη πόλη των Μολάων ώστε να έχει πρόσβαση σε ATM. Είναι σαφές πως αυτή η πραγματικότητα περιορίζει το θεσμοθετημένο δικαίωμα των πολιτών του Κυπαρισσίου για ισότιμη πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες.


Επιπλέον η Βουλευτής τονίζει πως κατά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού που η ανάγκη συναλλαγών με μετρητά είναι προφανώς αυξημένη, οι επισκέπτες πρέπει να μετακινούνται, επιβαρύνοντας το υπάρχον επικίνδυνο οδικό δίκτυο για να έχουν την αυτονόητη πρόσβαση σε ΑΤΜ.


Η Νάγια Γρηγοράκου επισημαίνει πως κανένας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται ή να είναι αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της χρήσης των νέων ψηφιακών εργαλείων που έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας. Σε αυτό το πλαίσιο ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η εγκατάσταση ΑΤΜ στην εν λόγω περιοχή, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών του Κυπαρισσίου στις τραπεζικές υπηρεσίες.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:


ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: Ανάγκη εγκατάστασης ΑΤΜ στο Κυπαρίσσι Λακωνίας


Η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες, αλλά και με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ.


Ωστόσο, οι συναλλαγές με μετρητά ακόμη υφίστανται για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως για τους ηλικιωμένους που η χρήση των ψηφιακών εργαλείων εξακολουθεί να είναι δύσκολη, εξαιτίας του ψηφιακού αναλφαβητισμού που παραμένει σε υψηλά ποσοστά στη χώρα μας. Αυτό καθιστά σαφές πως επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των πολιτών στην τράπεζα ή στα αυτοματοποιημένα μηχανήματα (ΑΤΜ). Ειδικά για περιοχές της χώρας που είναι απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα, η εγκατάσταση τουλάχιστον ενός ΑΤΜ είναι απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται, αλλά και να εξυπηρετούνται με ασφάλεια.


Στον Νομό Λακωνίας, ο κάτοικος του Κυπαρισσίου χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση 45 χιλιομέτρων, κάνοντας ένα ταξίδι 60 λεπτών σε ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο, για να μεταβεί στη πόλη των Μολάων ώστε να έχει πρόσβαση σε ATM. Κατά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού που η ανάγκη συναλλαγών με μετρητά είναι προφανώς αυξημένη, οι επισκέπτες πρέπει να μετακινούνται, επιβαρύνοντας το υπάρχον επικίνδυνο οδικό δίκτυο για να έχουν την αυτονόητη πρόσβαση σε ΑΤΜ.



Δεδομένου ότι οι συναλλαγές του πολίτη με το τραπεζικό σύστημα επιβάλλεται να διευκολύνονται και να εξασφαλίζονται με κάθε δυνατό τρόπο.

Δεδομένου ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται ή να είναι αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της χρήσης των νέων ψηφιακών εργαλείων που έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας.

Δεδομένου ότι η μη ύπαρξη ΑΤΜ στην περιοχή του Κυπαρισσίου Λακωνίας οδηγεί στον περιορισμό του θεσμοθετημένου δικαιώματος του πολίτη για ισότιμη πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ΑΤΜ στην εν λόγω περιοχή, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών του Κυπαρισσίου στις τραπεζικές υπηρεσίες;


Θα πάρετε μέτρα προκειμένου να τεθεί ένας φραγμός στις Διοικήσεις των Τραπεζών, οι οποίες υλοποιούν σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους, αλλά και των ΑΤΜ;




Η ερωτώσα βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου




Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ