Στο πλαίσιο της διαρκούς και διαφανούς διαδικασίας διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Υγείας, τις τοπικές υγειονομικές αρχές και το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σπάρτης, το προγραμματισμένο κλινικό πρόγραμμα εμπλουτίσθηκε με την προσθήκη ενός μαγνητικού τομογράφου (3-tesla MRI), ενός μηχανήματος μαστογραφίας, ενός εργαστηρίου καθετηριασμού, και επιπλέον χειρουργικών αιθουσών, τον Μάιο του 2021. Ο εμπλουτισμός του κλινικού προγράμματος, καθώς και η ένταξη της νέας Μονάδας Ψυχικής Υγείας, αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων της Λακωνίας σε τοπικό επίπεδο, και στον περιορισμό των αναγκαστικών μετακινήσεων στην Τρίπολη, την Καλαμάτα ή την Αθήνα για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης αυξημένης φροντίδας.
Με όραμα τη δημιουργία ενός νοσοκομείου που θα βρίσκεται μέσα στη φύση, θα δημιουργηθεί ένα αισθητηριακό πάρκο ως αναπόσπαστο κομμάτι της υποδομής του νοσοκομείου, προσφέροντας διέξοδο από την πίεση των εγγενώς απαιτητικών καθημερινών λειτουργιών ενός νοσοκομείου. Το αισθητηριακό πάρκο, οι κήποι και τα δέντρα θα ενισχύσουν τη σχέση ανάμεσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις και το φυσικό περιβάλλον, με σκοπό τη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Το προσωπικό του νοσοκομείου, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους θα απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού φωτός και την ανοιχτή θέα προς τα βουνά, το άφθονο πράσινο και την ομορφιά του λακωνικού τοπίου.
Για την επίτευξη των βέλτιστων ποιοτικών και λειτουργικών προδιαγραφών του έργου και τη διασφάλιση της αδιάκοπης παροχής ιατρικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής, απαιτείται η μετακίνηση ορισμένων λειτουργιών του υφιστάμενου νοσοκομείου, για να προχωρήσει η κατεδάφιση τμήματος του, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Βάσει προτάσεων του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, οι χειρουργικές αίθουσες, το τμήμα κεντρικής αποστείρωσης, η κλινική COVID-19 και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, ο αξονικός τομογράφος, τα εργαστήρια και οι διοικητικές υπηρεσίες μεταφέρονται στην πτέρυγα του νοσοκομείου που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι την παράδοση του νέου νοσοκομείου το 2025. Το υφιστάμενο νοσοκομείο θα κατεδαφιστεί πλήρως και οι διαμορφωμένοι χώροι θα επεκταθούν και θα αναδιαμορφωθούν με την παράδοση και την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ.
Ακολουθώντας τις αυστηρές περιβαλλοντικές αρχές που εφαρμόζονται σε κάθε ένα από τα νέα νοσοκομεία στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίσει την Πλατινένια πιστοποίηση LEED και να πετύχει ένα σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, που μπορεί εν δυνάμει να το καταστήσει ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία της κατηγορίας του. Οι νέες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών, τη βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση του νοσοκομείου, καθώς και τη συνεργασία με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας για τη συνεχιζόμενη παροχή φροντίδας σε ασθενείς.
Η ανάπτυξη του νοσοκομείου βασίζεται σε μία ανοικτή, διαφανή διαδικασία σε συνεργασία με πλήθος φορέων και ομάδων, που διεξάγεται καταρχάς από το ΙΣΝ και την Ομάδα Μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) και το υφιστάμενο νοσοκομείο. Οι απόψεις του προσωπικού του νοσοκομείου λαμβάνονται υπόψη σε κάθε φάση σχεδιασμού, ενώ οι ανοιχτές συναντήσεις που διοργανώνονται με την τοπική κοινωνία, δύο φορές τον χρόνο από το ΙΣΝ στη Σπάρτη, παρέχουν το ιδανικό πλαίσιο για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού και την ενσωμάτωση των απόψεων τους στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του νοσοκομείου.
Νομοθεσία για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ:Ελληνικοί Νόμοι αριθ. 4564/2018 (όπως τροποποιήθηκε στη συνέχεια), και αριθ. 4917/2022
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου