ΔΟΥΚΑΣ: "η κατάσταση υπερθέρμανσης του πλανήτη και λειψυδρίας, δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί"‘Κτύπα ξύλο’ - φθάσαμε στον τέταρτο χρόνο -Σεπτέμβριο 2023- χωρίς καμία καταστροφική πυρκαγιά στο Δήμο μας!

Και όποιες εκδηλώθηκαν (5 στον αριθμό), προλάβανε οι δυνάμεις μας να τις κατασβήσουν έγκαιρα και πριν εξαπλωθούν!

Αξίζουν εύγε και συγχαρητήρια στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης, της Αστυνομίας, και στο πλήθος των εθελοντών που σπεύδουν να προσφέρουν, καθώς και στην αρμόδια Αντιδήμαρχο, Γεωργία Ζαχαράκη.

• Είμαστε ο 2ος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που αξιοποιεί drone στην ομάδα Πολιτικής Προστασίας, και ο 2ος Δήμος που έχει θέσει σε λειτουργία Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και φυσικών καταστροφών με αξιοποίηση drone, σε 24-ωρη βάση!

• Το ειδικό λογισμικό των drones αναγνωρίζει άμεσα τον καπνό και τις εστίες φωτιάς.

• Το Κέντρο είναι συνδεδεμένο online με το Πυροσβεστικό Σώμα και το σύστημα διαχείρισης περιστατικών ENGAGE/ civil protection.

• Το σύστημα αυτό, περιλαμβάνει και την τοποθέτηση στα οχήματά της Υπηρεσίας GPSmini-finder για τον συνεχή εντοπισμού καπνού και πυρκαγιάς!

• Οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και βελτιώνουν τις επιδόσεις τους λαμβάνοντας συνεχή και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε διάφορους τομείς πυρόσβεσης, διάσωσης, πρόληψης, και διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων.

• Έχουν λάβει μέρος στην διακλαδική Άσκηση ΠΥΡΑΝΘΟΣ με την Π.Υ. Γυθείου, και Πιστοποίηση πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό.

• Επίσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αρχαιολογική υπηρεσία, συμμετείχαν σε άσκηση εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά.

——Επιπλέον, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το τμήμα της Π.Π. έχει συμβάλλει:

• Στον Καθαρισμό 220 οικοπέδων, συμβάλλοντας στην πυροπροστασία, με ειδοποιήσεις στους πολίτες για προληπτικό αντιπυρικό καθαρισμό οικοπέδων πριν την επίδοση προστίμου.

• Στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών και χιονοπτώσεων

• Σε καθαρισμό δρόμων από πτώσεις δένδρων, από ακραία καιρικά φαινόμενα.

• Στην άμεση επέμβαση σε όσα σημεία της πόλης παρουσίασαν πρόβλημα λόγω συσσώρευσης υδάτων.

• Στη παροχή πρώτων βοηθειών σε πολίτες.

• Στην παροχή βοήθειας σε αυτοκίνητα που παρουσίασαν βλάβη και εγκλωβίστηκαν σε δρόμους.

• Στη διάσωση ζώων (π.χ. στη Λογγάστρα σε γκρεμό βάθους 20 μέτρων)

Επίσης,

• Κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, η Π.Π. έχει αντιμετωπίσει μαζί με την Π.Υ. έγκαιρα πυρκαγιές στα εξής σημεία: Στο Πυρί, στο εργοστάσιο Λακωνία, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, στο Νερόμυλο, στις Αμύκλες και στη χαράδρα μεταξύ Λογγάστρας και Βορδόνιας.

Επίσης,

1. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας είναι έτοιμη να συνδράμει όλες τις προσπάθειες, με 2 φορτηγά πυροσβεστικά και ένα αγροτικό με βυτίο του ενός τόνου και με τουλάχιστον 25 εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους διασώστες.

2. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λακωνίας - Περ. Τμ. Σπάρτης, είναι έτοιμος με τα εκπαιδευμένα στελέχη του, να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση τραυματισμού πυροσβέστη, εθελοντή, φαντάρου, πολίτη, τόσο στον κεντρικό του σταθμό, όσο και με μεταφορά προσωπικού, όπου χρειάζεται.

3. Η ΔΕΥΑ Σπάρτης είναι σε ετοιμότητα να τροφοδοτήσει τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς με τα δυο αποφρακτικά οχήματα που διαθέτει.

Σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία όλοι οι κρουνοί πυρόσβεσης έχουν ήδη ελεγχθεί και είναι σε ετοιμότητα.

4. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, όπου ήταν εφικτό, έχουν οργανώσει Ομάδες Πυρασφάλειας για την έγκαιρη ειδοποίηση των πυροσβεστικών αρχών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και για την αποτροπή εμπρηστών.

5. Η αίθουσα των ΚΑΠΗ Σπάρτης όποτε χρειάστηκε βρέθηκε σε ετοιμότητα και διαθέτει κλιματισμό για να υποδεχθεί όσους έχουν ανάγκη σε ημέρες και περιόδους καύσωνα.

6. Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας έστειλε επιστολή στο INTERNATIONAL WATER MANAGEMENT INSTITUTE των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ για τη δημιουργία στη Σπάρτη μικρού πρότυπου κέντρου Μελετών και Εφαρμογών Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων σε σύμπραξη με το Δήμο Σπάρτης και τη ΔΕΥΑ Σπάρτης!

7. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν για να υποκαταστήσουν την επιμέλεια και την επαγρύπνηση όλων μας!

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ

Δεδομένου ότι η κατάσταση υπερθέρμανσης του πλανήτη και λειψυδρίας, δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί, …

1. Ο κάθε πολίτης για να συμβάλλει στο έργο της Πολιτικής Προστασίας για τη πρόληψη των πυρκαγιών να διατηρεί καθαρά τα οικόπεδά του και τον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του.

2. Να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών, για φωτιά, και άλλα ακραία φαινόμενα.

3. Η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την επανασύσταση του σώματος της Αγροφυλακής, που ήταν παρούσα στις δασικές περιοχές.

4. Η Κυβέρνηση να εξετάσει τη δυνατότητα αδειοδότησης ορεινής κτηνοτροφίας, σε στοχευμένες περιοχές, ώστε τα κοπάδια να τρώνε τα χορτάρια πριν ξεραθούν και αποτελέσουν ‘καύσιμη ύλη’.


Ο Δήμαρχος Σπάρτης
Πέτρος Δούκας


Σχόλια

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE