"Τεραστία καταστροφή έχουν υποστεί αμπέλια και σταφίδες από περονόσπορο"ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΟΑΣΠΠ)


Τεραστία καταστροφή έχουν υποστεί αμπέλια και σταφίδες από περονόσπορο που έπληξε τα κλήματα, συγκεκριμένα η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια πάνω από 50%, σε ορισμένες περιοχές είναι ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να μην πάρουν μέτρα θωράκισης για αυτές της ασθένειες αφού είναι ασύμφορο το κόστος και γνωρίζοντας ότι και η φετινή χρόνια θα τους βάλει μέσα.

Έχουν πληγεί καλλιέργειες αμπελιών σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου με την καταστροφή να αγγίζει το 90%, ενώ σε πολλές περιοχές της Κορινθίας αλλά και της Αργολίδας, λόγω μεγάλης έλλειψης νερού και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές που φτάνουν στα 60 ευρώ την ώρα, πέρα από τη μειωμένη, βγαίνουν ακόμα και εκτός παραγωγής καλλιέργειες.

Ενώ προς εξαφάνιση οδεύει η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, εκτός του χτυπήματος του περονόσπορου και από την κυβερνητική αδιαφορία για τρίτη χρονιά, χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή της καινούργιας σοδειάς με τις αποθήκες γεμάτες από πέρυσι μιας και οι ανοιχτές εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά δεν κάλυπταν το κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση μόνο ψίχουλα και υπόσχεσης με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.

Απαιτούμαι :

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια

Κατώτατη εγγυημένη τιμή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Άμεση αποζημίωση του ΕΛΓΑ στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες που έχουν πλήξει τα αγροτικά προϊόντα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.


Εκ της Διοίκησης ΟΑΣΠΠ 18/7/2023


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ