Αραχωβίτης: “Το ν/σ για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν απαντά στο κόστος παραγωγής που "τσακίζει" τους αγρότες”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στ. Αραχωβίτης: “Το ν/σ για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν απαντά στο κόστος παραγωγής που "τσακίζει" τους αγρότες”


Την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής γονατίζει τους αγρότες, έρχεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, χωρίς απαντήσεις στο μεγάλο πρόβλημα των αγροτών που είναι το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Τα ίδια τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 εώς τον Ιανουάριο του 2023 είχαμε αύξηση του κόστους εισροών κατά 23,2%. Κι αυτό είναι μεσοσταθμικό, γιατί σε πολλά στοιχεία κόστους οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Αντιθέτως, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μεσοσταθμικός δείκτης εκροών, δηλαδή τα έσοδα των παραγωγών, έχει αυξηθεί μόλις κατά 15%! “Υπάρχει δηλαδή μία “ψαλίδα”, μια συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση του κόστους εισροών σε σχέση με το τι παίρνουν οι παραγωγοί. Πώς θα ζήσει, λοιπόν, ο παραγωγός, πώς θα συνεχίσει για να παράξει την επόμενη χρονιά δεδομένης της μηδενικής ρευστότητας από οποιαδήποτε πηγή;” υπογράμμισε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.



Και συνέχισε: “Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια υποφέρει. Και υποφέρει γιατί η τιμή του έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 ευρώ -από 1,60 που ήταν πριν από τρία χρόνια. Αν ακόμη η καλλιέργεια δεν έχει εγκαταλειφθεί, αυτό οφείλεται στη συνδεδεμένη ενίσχυση η οποία θεσπίστηκε το 2017. Δημιουργήθηκαν υψηλά αποθέματα στη διάρκεια της πανδημίας που δεν απορροφήθηκαν -πράγμα που επισημάναμε επανειλλημμένως στην Κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Προφανώς, με λύσεις επιδοματικές τύπου de minimis, δε συγκρατείται ούτε η τιμή, ούτε ο παραγωγός. Μπορεί να είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν είναι η λύση”.


Μία ακόμη τεράστια “ψαλίδα” μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή είναι στην πατάτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάστηκε αύξηση στις εισαγωγές πατάτας κατά 24,5%. Πράγμα που σημαίνει ότι συμπιέζεται η τιμή της ελληνικής πατάτας λόγω φθηνότερου κόστους από τη χώρα παραγωγής (συνήθως την Αίγυπτο), με αποτέλεσμα ο μεν καταναλωτής να πληρώνει είτε ελληνοποιημένη, είτε χωρίς αναφορά στη χώρα προέλευσης, μια πανάκριβη πατάτα, ο δε παραγωγός να μην μπορεί να πουλήσει το προϊόν του και να βρίσκονται και οι δύο σε αδιέξοδο.



Υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα με τη συνεχή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΟ, μια κατάσταση που ασφαλώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, αυτά δηλαδή που αναμένει και η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας παραγωγός για τον ρόλο του Οργανισμού τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην έρευνα, αλλά κυρίως στο ελεγκτικό του έργο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποστελέχωσης αυτό της Θεσσαλίας, όπου υπάρχει ένας ελεγκτής που ελέγχει περίπου το 65% της παραγόμενης φέτας για μεταποίηση!

Το ελεγκτικό έργο δεν λύνεται με την είσοδο εταιρειών στο μητρώο για την άσκηση της ούτως ή άλλως κρατικής υποχρέωσης για έλεγχο.

“Ενώ ο κανονισμός 625 προβλέπει τη δημιουργία ενός Κέντρου Συντονισμού Ελέγχων στο νομοσχέδιο αυτό, που πραγματικά ήταν μια ευκαιρία να ενοποιηθούν και να ενισχυθούν οι έλεγχοι, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Να θυμίσουμε βέβαια ότι μέχρι το 2019 λειτουργούσε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου το ΣΥΚΕΑΑΠ, το Συντονιστικό Όργανο που συντόνιζε τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης που κάνουν ελέγχους, αλλά και άλλους φορείς με ελεγκτικό έργο πάνω στο τρόφιμο και είχε αποτελέσματα” υπογράμμισε ο Τομεάρχης.


Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στους πυρόπληκτους, -στη Μάνη εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τις πυρκαγιές του 2021- υπενθυμίζοντας ότι πληρώθηκαν μόνο την 1η δόση, είτε ήταν επαγγελματίες είτε ετεροαπασχολούμενοι, κι αυτοί με πάρα πολλά προβλήματα. Κάποιοι πληρώθηκαν με το σύστημα “Κοπέρνικος”, ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και θα μπορούσε να δοθεί προκαταβολή. “Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να βρεθούν άνθρωποι που θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα χρήματα. Χρήματα πήραν όσοι έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ, δηλαδή και οι ενοικιαστές, ενώ δε προβλεπόταν δέσμευση για αυτούς τους ανθρώπους και τα χωράφια που ενοικίαζαν” επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης





Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας πατήστε εδώ:


https://www.youtube.com/watch?v=vO73qhsHRak

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ