ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΔ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδωνη, συναντήθηκε στην Μονεμβάσια το Σάββατο, 18/3/2023, αντιπροσωπεία του σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα που υπέβαλε στην Υπουργό ο Πρόεδρος του σωματείου κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης και το οποίο η Υπουργός αποδέχθηκε ασμένως. Το κλιμάκιο αποτέλεσαν τα μέλη του ΔΣ και συγκεκριμένα η Αντιπρόεδρος κ Αναστασία Κανελλοπούλου, ο εκπρόσωπος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ Παναγιώτης Γεωργανές και το μέλος κ. Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία-μουσείο ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, των Αντιπεριφερειαρχών κ Θεόδωρου Βερούτη και κ. Νίκωνα Τζινιέρη, των συμβούλων της Υπουργού και των στελεχών της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ).

Το ερώτημα που ετέθη προς την κ. Μενδώνη εκ μέρους των Φίλων του Νέου Μουσείου ήταν αν πρόκειται άμεσα να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το νέο μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ, δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν οριστικοποιηθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η Υπουργός ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι η μελέτη έχει πράγματι οριστικοποιήσει το ύψος του έργου στα 35.000.000,00 ευρώ και ότι η ολοκλήρωση της μελέτης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ δηλώνει την απόλυτη επιθυμία της Κυβέρνησης να πραγματοποιήσει το έργο.

Η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι οι διαδικασίες προκηρύξεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα, όπου έχει αποφασισθεί να ενταχθεί, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές με αποτέλεσμα αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση, εφ’ όσον θα έχει την εντολή, θα εντάξει κατά προτεραιότητα το έργο του Νέου Μουσείου της Σπάρτης.

Στην συνέχεια , έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα ανάδειξης της Πελλάνας, θέμα που μετ’ επιφάσεως έθεσαν οι Φίλοι του Μουσείου που τυχαίνει να είναι και μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης και ζήτησαν από την Υπουργό αφ’ ενός να υπάρξουν θεσμικά λύσεις για όποια προβλήματα υπάρχουν για την ανάδειξη της Πελλάνας και αφ’ ετέρου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τις προόδους των μελετών στις οποίες αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της ΕΦΑΛΑΚ κ Πάντου. Ορίστηκε μάλιστα συνάντηση στην ΕΦΑΛΑΚ προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς για την πρόοδο των μελετών του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η Υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στην Μονεμβάσια προκειμένου να υπογράψει με τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου την προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση εξαιρετικά σημαντικών έργων για την περιοχή και συγκεκριμένα για τον φωτισμό του βράχου της Μονεμβασιάς, για την διαμόρφωση σε δημοτικό μουσείο του σπιτιού του παγκοσμίως γνωστού Λάκωνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, για την προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ΑΜΕΑ για το κάστρο της Μονεμβασίας . Έργα πνοής και ανάπτυξης για τον Δήμο Μονεμβασίας, για την Λακωνία και την Πελοπόννησο.


Από το ΔΣ.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ