Λαμπρός ο εορτασμός των Λακώνων ΑγίωνΜε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 η Σύναξη των Λακώνων Αγίων, στον Ενοριακό μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους είκοσι έξι συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου με την τέλεση του πανηγυρικού Δισαρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχε πλειάδα κληρικών από την μητροπολιτική μας περιφέρεια. Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο μας, μιλώντας με θερμά λόγια για την πνευματικότητα, το ήθος και την προσφορά του στην ακριτική Θράκη.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απευθυνόμενος στον σεπτό Ποιμενάρχη μας τον ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και τα καρδιακά του λόγια, ενώ υπογράμμισε ότι η αφοσίωσή του Εκκλησία, ο μελίρρυτος και μεστός νοημάτων λόγος του και ο ενάρετος βίος του, που έχει διανθιστεί με ένα τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Στη συνέχεια μίλησε για τη σπουδαιότητα των Αγίων για την Ορθόδοξη πίστη μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το απόσπασμα από την Σοφία του Σολομώντος, που λέγει για τους Αγίους ότι: «ὁ Θεὸς ἐπείρασεν αὐτοὺς καὶ εὗρεν αὐτοὺς ἀξίους ἑαυτοῦ», όπως και το απόσπασμα από την επιστολή προς Φιλιππησίους του Αποστόλου Παύλου, όπου αναφέρεται: «ὅτι ὑμῖν ἐχαρίσθη τὸ ὑπὲρ Χριστοῦ, οὐ μόνον τὸ εἰς αὐτὸν πιστεύειν, ἀλλὰ καὶ τὸ ὑπὲρ αὐτοῦ πάσχειν» θέλοντας να τονίσει τις δοκιμασίες που υπέστησαν και την βαθιά πίστη που τους χαρακτήριζε. Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης Ξάνθης ενθυμούμενος την Αγία Υπομονή, μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που ανήκει στη χορεία των Λακώνων Αγίων, μίλησε για τις μανάδες και τα υπόλοιπα προσφιλή πρόσωπα των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, και αφού πρώτα τους συλλυπήθηκε, τους προέτρεψε να επιδείξουν πίστη και υπομονή, αφού όπως έχει πει ο Κύριος μας κι έχει καταγραφεί στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «ὁ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται».

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ