Λαμπρός ο εορτασμός των Λακώνων ΑγίωνΜε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 η Σύναξη των Λακώνων Αγίων, στον Ενοριακό μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους είκοσι έξι συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου με την τέλεση του πανηγυρικού Δισαρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχε πλειάδα κληρικών από την μητροπολιτική μας περιφέρεια. Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο μας, μιλώντας με θερμά λόγια για την πνευματικότητα, το ήθος και την προσφορά του στην ακριτική Θράκη.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απευθυνόμενος στον σεπτό Ποιμενάρχη μας τον ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και τα καρδιακά του λόγια, ενώ υπογράμμισε ότι η αφοσίωσή του Εκκλησία, ο μελίρρυτος και μεστός νοημάτων λόγος του και ο ενάρετος βίος του, που έχει διανθιστεί με ένα τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Στη συνέχεια μίλησε για τη σπουδαιότητα των Αγίων για την Ορθόδοξη πίστη μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το απόσπασμα από την Σοφία του Σολομώντος, που λέγει για τους Αγίους ότι: «ὁ Θεὸς ἐπείρασεν αὐτοὺς καὶ εὗρεν αὐτοὺς ἀξίους ἑαυτοῦ», όπως και το απόσπασμα από την επιστολή προς Φιλιππησίους του Αποστόλου Παύλου, όπου αναφέρεται: «ὅτι ὑμῖν ἐχαρίσθη τὸ ὑπὲρ Χριστοῦ, οὐ μόνον τὸ εἰς αὐτὸν πιστεύειν, ἀλλὰ καὶ τὸ ὑπὲρ αὐτοῦ πάσχειν» θέλοντας να τονίσει τις δοκιμασίες που υπέστησαν και την βαθιά πίστη που τους χαρακτήριζε. Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης Ξάνθης ενθυμούμενος την Αγία Υπομονή, μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που ανήκει στη χορεία των Λακώνων Αγίων, μίλησε για τις μανάδες και τα υπόλοιπα προσφιλή πρόσωπα των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, και αφού πρώτα τους συλλυπήθηκε, τους προέτρεψε να επιδείξουν πίστη και υπομονή, αφού όπως έχει πει ο Κύριος μας κι έχει καταγραφεί στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «ὁ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται».

Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

"ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ"

ΛΑΚΩΝΙΑ: ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ "ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ"

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ