Επιστολή ΠΑΝΑΡΙΤΗ για Ίδρυση ΑΕΙ Ελαιοκομίας - Πρόταση Γ.ΣακελλαρόπουλουΠρος: 1. Παναγιώτη Νίκα

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Τρίπολη

2. κ. Ιωάννη Μασούτη
Πρόεδρο ΚΕΕΕ
Αθήνα

3. κ. Γεώργιο Καββαθά
Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ
Αθήνα

4. κ. Γεώργιο Καρανίκα
Πρόεδρο ΕΣΕΕ
Αθήνα


Κοιν.: 1. κ. Ιωάννη Μπρατάκο,
Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό
2. Βουλευτές Περιφέρειας
Πελοποννήσου
3. Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
4. ΜΜΕ

Αξιότιμοι,

Κατατέθηκε στο Επιμελητήριό μας πρόταση ίδρυσης και στη χώρα μας ενός Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα την περιοχή της Λακωνίας, που θα μελετά, θα ερευνά, θα μορφώνει σε υψηλό επίπεδο και θα δίνει κατευθύνσεις και γνώση σε ό,τι αφορά τα δύο βασικά και εθνικά μας προϊόντα, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Η πρόταση κατατέθηκε από εξέχων μέλος του Επιμελητηρίου μας τον κ. Γεώργιο Σακελλαρόπουλο η επιχείρηση του οποίου βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των Flavored Oils της διοργάνωσης EVOO World Ranking, αναγνώριση που αυξάνει σε 617 τις παγκόσμιες διακρίσεις της επιχείρησης, που έφεραν την Ελλάδα και την Ελληνική Ελαιοκομία στην 1η θέση της παγκόσμιας ποιοτικής κατάταξης ελαιολάδων.

Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρόταση κατατέθηκε στο Επιμελητήριο Λακωνίας δείχνοντας την εμπιστοσύνη των μελών μας στον επιμελητηριακό θεσμό. Η κατάθεση της πρότασης συνοδεύτηκε από επιστολές καθηγητών διαφόρων Πανεπιστημίων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητηθεί για την υλοποίηση της πρότασης.

Αναφέρονται επιγραμματικά και με αλφαβητική σειρά:Δρ. Βασιλείου Βασίλης, Διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.
Δρ. Κάλης Στέφανος MD, Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής & Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ,
Δρ. Καραμάνος Ανδρέας, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος καθηγητής, π. Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας,
κ. Κορομβόκης Γιάννης, Δημοσιογράφος - Σύδνεϋ Αυστραλίας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Δεκ. 2022), Βραβείο Προαγωγής Δημοσιογραφίας Ιδρύματος Μπότση (Ιαν.2020),
Δρ. Κυριακίδης Τάσσος, Ερευνητής Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών, Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.,
Δρ. Κυριτσάκης Απόστολος, Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, των ΗΠΑ, Φουλμπράϊτερ, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), Βραβείο Αμερικάνικης Εταιρίας Χημικών Λαδιών (AOCS Fellow), Πρόεδρος Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες,
κ. Κυριτσάκης Δημήτριος, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή, Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
Δρ. Μαγιάτης Προκόπης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικό Τμήμα - Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Δρ. Τσάκνης Γιάννης, Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λιπών και Λαδιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Πανεπιστήμιο Δυτικής ΑττικήςΕίναι χρέος όλων μας, η εκπαίδευση, η εξειδίκευση και η ενημέρωση όλων εκείνων που θα δραστηριοποιηθούν ή ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελαιοκομία και το σημαντικότερο, βέβαια, είναι ότι ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με το ερευνητικό του έργο θα προσφέρει λύσεις τόσο σε θέματα καλλιέργειας όσο και σωστής διαχείρισης και προώθησης των δύο αυτών εθνικών μας προϊόντων. Η ανάγκη της ίδρυσης ΑΕΙ Ελαιοκομίας είναι απαραίτητη, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο και καθιστά επιβεβλημένη την προσαρμογή της καλλιέργειας και της προώθησης των προϊόντων μας στις νέες συνθήκες.

Ανάλογα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα υπάρχουν ήδη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μάλιστα, που εισήλθε τελευταία πολύ ενεργά στον τομέα της ελαιοκομίας, υπάρχει Κέντρο Ελιάς στο Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια. Αντίστοιχο Ίδρυμα υπάρχει στο Πανεπιστήμιο του Yale, με την πρωτοβουλία δύο Ελλήνων διακεκριμένων καθηγητών του εν λόγω Πανεπιστημίου, ενώ στο Perth της Αυστραλίας έχει λειτουργήσει ειδικό Σχολείο Ελιάς, από επίσης διακεκριμένο καθηγητή, ελληνικής καταγωγής.

Στηρίζουμε την πεποίθησή μας ότι η έδρα του Πανεπιστημιακού αυτού Ιδρύματος πρέπει να είναι στη Λακωνία τόσο στην ποιότητα και την ιστορία του λακωνικού ελαιολάδου όσο και στο γεγονός ότι η Λακωνία είναι ο δεύτερος νομός σε ποσότητα παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.

Βάση των δεδομένων από το Μητρώου του ΟΠΕΚΕΠΕ προκύπτει ότι συνολικά στο Νομό Λακωνίας υπάρχουν 13.245.414 ελαιόδεντρα σε έκταση 60.949,95 εκταρίων. Πιο συγκεκριμένα η ποικιλία κορωνέϊκη είναι πρώτη σε ποσότητα και έκταση με 9.447.679 ελαιόδεντρα και 44.118,36 εκτάρια, ακολουθεί η ποικιλία καλαμών η οποία ανέρχεται σε 2.995.243 ελαιόδεντρα σε έκταση 12.227,47 εκταρίων και τρίτη η Αθηνολιά με 602.511 ελαιόδεντρα και έκταση 3.706,91 εκταρίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Επιμελητήριό μας δραστηριοποιείται για την Ίδρυση του ΑΕΙ Ελαιοκομίας στη Λακωνία, προσβλέποντας στην ενίσχυση των δύο εθνικών μας προϊόντων – του ελαιολάδου και της ελιάς – απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό και ζητάμε την αμέριστη στήριξή σας στην προσπάθεια αυτή.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων και αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση.Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ: ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ - Σαν αρχαία Σπαρτιάτισσα...

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ