ΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΣ: "Κάνε μια διαίρεση …. για να καταλάβεις την πολιτική της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα!"



Κάνε μια διαίρεση …. για να καταλάβεις την πολιτική της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα!

Πρόσφατα στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα με την μορφή επιδομάτων. Ακούστηκαν αριθμοί που φαινομενικά εντυπωσιάζουν! Κυρίως όμως παραπλανούν! Ακούστηκε ότι θα δώσουν 60.000.000 στους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων και 89.000.000 στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Αν όμως κάνουμε τις διαιρέσεις, απλά μαθηματικά δηλαδή και δούμε τι αναλογεί σε κάθε αγρότη και σε κάθε κτηνοτρόφο, τότε θα καταλάβουμε πως αυτές οι παροχές είναι μηδαμινές. Με μια απλή διαίρεση καταλαβαίνουμε την πρόθεση της κυβέρνησης, που δεν είναι η ουσιαστική βοήθεια του πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω, αλλά η ψηφοθηρική πολιτική μέσω επιδομάτων!

Για να ακριβολογούμε όμως, ας δούμε αναλυτικά την πραγματική αξία των επιδομάτων που έταξε η κυβέρνηση:

Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων, με κόστος 60.000.000 ευρώ.

Αν κάνουμε την διαίρεση 60.000.000 : 250.000 βλέπουμε ότι αναλογεί σε κάθε αγρότη το ποσό των 240 ευρώ. Δηλαδή δίνουν στον αγρότη 240 ευρώ για να καλύψει το κόστος της αγοράς λιπασμάτων. Αν αναλογιστούμε ότι το σακί λίπασμα κοστίζει περίπου 40 ευρώ, τότε η κυβέρνηση δίνει στον αγρότη τα λεφτά για να αγοράσει 6 σακιά λίπασμα, τα οποία δυστυχώς δεν φτάνουν!

Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, με κόστος 89.000.000 ευρώ. Αν κάνουμε την διαίρεση 89.000.000 : 50.000 βλέπουμε ότι αναλογεί σε κάθε κτηνοτρόφο το ποσό των 1780 ευρώ. Αν αναλογιστούμε ότι το σακί ζωοτροφών κοστίζει περίπου 30 ευρώ τότε δίνουμε στον κτηνοτρόφο την ευκαιρία να αγοράσει 1780 : 30 = 59 περίπου σακιά. Υπολογίζεται ότι για την τροφή ενός κοπαδιού 100 ζώων και τα νεογέννητά τους, χρειάζονται τουλάχιστον 45 σακιά το μήνα. Επομένως με τα λεφτά που δίνει η κυβέρνηση, στηρίζεται ο κτηνοτρόφος μόνο για 30-45 ημέρες.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν εξαντληθεί από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων. Εκατοντάδες κοπάδια ζώων σφαγιάζονται. Η παραγωγή των αγροτών θα πάει στα αζήτητα, γιατί δεν υπάρχουν εργάτες γης να μαζέψουν ελιές η πορτοκάλια. Κανένας νέος δεν θα ακολουθήσει το επάγγελμα του αγρότη ή του κτηνοτρόφου. Βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, κρέας, φρούτα και λάδι σύντομα θα μας λείψουν!

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει μια δέσμη μέτρων για την στήριξη του πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να παραμείνει βιώσιμος, να εξασφαλιστεί η συγκομιδή των προϊόντων από τους μετακλητούς εργάτες γης και να προστατευτεί το εισόδημα των αγροτο-κτηνοτρόφων. Αυτά τα μέτρα συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος εύρεσης εργατών γης, προτείνεται άμεσα η καταγραφή και η αδειοδότηση για εργασία όλων των εργατών γης που βρίσκονται ήδη στην πατρίδα μας και εργάζονται παράτυπα, αποκτώντας νομιμοποίηση διαμονής, νόμιμη παροχή εργασίας και δυνατότητα ασφάλισης. Επιπλέον προτείνεται ο διπλασιασμός του πλαφόν εργατών γης από μετάκληση, ανά περιφερειακή ενότητα και η απλούστευση χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες, με δυνατότητα ασφάλισης μέσω εργοσήμου και με δυνατότητα ενδιάμεσων επισκέψεων στην πατρίδα τους.

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης. Περίπου το 1/3 της τιμής της βενζίνης ή του πετρελαίου οφείλεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Η επιστροφή αυτών των χρημάτων καθώς και η κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών, όπως και η θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ανακουφίσει τους αγροτο-κτηνοτρόφους από τα έξοδά τους.

Χρηματοδότηση αγροτών – γεωργικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι ώστε ο αγροτο-κτηντρόφος να παράγει και να καταναλώνει το δικό του ρεύμα.

Με αυτά τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πρωτογενή τομέα όχι μόνο για τώρα, αλλά και για το μέλλον!


Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης Γερμανίας, με Master στη Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, στην Αθλητιατρική και την Βιοστατιστική – Μεθοδολογία της Έρευνας, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας & Μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ Λακωνίας.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ