ΑΠΑΙΤΟΥΝ "Ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά και ανάκληση της συνωνυμίας, με νέα προσφυγή στο ΣτΕ"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυσάρεστη και απρόσμενη εξέλιξη , η απόφαση του υπουργού ΥΠΑΑΤ
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ για την ελιά Καλαμών.

Μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης "KALAMATA ", ως συνώνυμο της ονομασίας ελιάς ποικιλίας “ΚALAMON”.

Η απόφαση Γεωργαντά απελευθερώνει τη χρήση του ισχυρού εθνικού Brand Name “kalamata Olives” , όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας , αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο , προς όφελος κάθε τρίτου που παράγει και διακινεί ελιές ποικιλίας καλαμών .

Εκθέτει τον Έλληνα παραγωγό, σε ένα ανελέητο οικονομικό – εμπορικό ανταγωνισμό από παραγωγούς τρίτων χωρών οι οποίοι διαθέτουν σαφή πλεονεκτήματα .( Μεγάλος κλήρος, μικρό κόστος εισροών, μικρό κόστος εργασίας κλπ ) .

Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αθρόες εισαγωγές φτηνής ελιάς ως πρώτη ύλη για τις εγχώριες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς .

Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των συναντήσεων που προηγήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, είναι προφανές ότι ο υπουργός υπέκυψε αφενός μεν σε οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αφετέρου δε σε εκλογικές σκοπιμότητες .
Υπέκυψε και σύρθηκε σε μια απόφαση η οποία είναι καταστροφική και εθνικά επιζήμια !!!

Και τούτο διότι όχι μόνο ΘΥΣΙΑΖΕΙ το ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ “ αλλά διότι ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ το μέλλον της καλλιέργειας ελιάς Καλαμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών, αναμένεται να αντιμετωπίσουν στα επόμενα χρόνια πρόβλημα οικονομικής λειτουργίας και επιβίωσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ
« Ελιά Καλαμάτας» , σε κοινή συνεδρίαση με τους Συλλογικούς Φορείς Μεσσηνίας, αποφάσισε την συνέχιση των δράσεων που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα .

Διεκδικεί και απαιτεί :
1. Ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά και ανάκληση της συνωνυμίας, με νέα προσφυγή στο ΣτΕ .

2. Άμεση προώθηση και έγκριση του φακέλου για τον εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών και την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” στους όμορους νομούς σύμφωνα και με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου .Η Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην κίνηση για την δημιουργία Πανελλήνιου Μετώπου Παραγωγών Ελιάς Καλαμών για μία βιώσιμη εθνική στρατηγική και ενάντια στην επιζήμια Υπουργική Απόφαση.Η Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας καλεί τους παραγωγούς ελιάς καλαμών του νομού και τις Οργανώσεις αυτών να περιφρουρήσουν
το μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς καλαμών και των αγροτικών νοικοκυριών που την καλλιεργούν .
Η Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας καλεί τους πολιτικούς εκπροσώπους του νομού, κκ Βουλευτές , Δημάρχους , Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους να πάρουν θέση απέναντι στην τραγική απόφαση και να συνεισφέρουν καταλυτικά στην διαφύλαξη του εθνικού προϊόντος και της αγροτικής οικονομίας του νομού .


Η πορεία άλλων δυναμικών προϊόντων όπως της ζάχαρης ,του Καπνού , του βαμβακιού , της σταφίδας καταδεικνύουν ότι τους ερασιτεχνισμούς και τους σχεδιασμούς στο γόνατο, τους πληρώνουν τελικά οι παραγωγοί και η Χώρα .Σπάρτη 12/09/2022Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας
για την επέκταση της ζώνης
ΠΟΠ « Ελιά Καλαμάτας»

Σχόλια

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

SPARTALUXURY.gr

KOTRONAS FLOWER

LAKONES.gr

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

"ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ"

ΛΑΚΩΝΙΑ: ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ "ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ"

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS PIZZA

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ