Εκδήλωση μνήμης στην ποιήτρια Στέλλα – Σοφία Ζυγούρη

   

ΕΝΩΣΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

“ Χείλων ο Λακεδαιμόνιος ”

Πληροφ. : Νικόλαος Ι Κουφός

Τηλ. επικ. : 6932370777
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ : « Εκδήλωση μνήμης στην ποιήτρια Στέλλα – Σοφία Ζυγούρη »
Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», πραγματοποίησε στο πρώην «Μικρό Καφέ» (νυν BARON) στην Πλατεία Παρθεναγωγείου Γυθείου, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30, με μεγάλη επιτυχία – και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - εκδήλωση – ποιητική βραδιά – αφιέρωμα στη μνήμη της «ρομαντικής ποιήτριας του Γυθείου», της «ποιήτριας της ζωής», Στέλλας – Σοφίας Ν. Ζυγούρη.

Στην εκδήλωση αυτή, που συντόνιζε η Ταμίας της ΕΠΔΛ, Μπούρτζινου Ουρανία, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ταβουλάρης, Ποιητής, Πεζογράφος και Δοκιμιογράφος.

Η εκδήλωση, «άνοιξε» με χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΠΔΛ, Νικολάου Κουφού, που τον ανέγνωσε η Ουρανία Μπούρτζινου, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Εκδότη του Εκδοτικού Οίκου «Αδούλωτη Μάνη», Γιώργο Δημακόγιαννη και από τον Ηλία Πατρικουνάκο (Φιλόλογο, Θεολόγο). Αναγνώστηκαν χαιρετισμοί του Ηρακλή Ζαχαριάδη, Προέδρου του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ), από τη Γραμματέα της ΕΠΔΛ, Κωνσταντέλη Αγλαΐα, της Εικαστικού κυρίας Ουζούνογλου από την ποιήτρια Τζούλια Πουλημενάκου και του Βλαχάκου Βασίλη, σε μορφή ποιήματος, από την Ουρανία Μπούρτζινου.

Ποιήματα της Στέλλας – Σοφία Ζυγούρη, απήγγειλαν η Ουρανία Μπούρτζινου, η Τζούλια Πουλημενάκου, η Ελένη Τζανετάκου και η Λίτσα Αγγάνη. Επίσης, η Βασιλική Χριστάκου, τραγούδησε δύο ποιήματα της Στέλλας Σοφίας, μελοποιημένα από τη Χρύσα Μάνδρου – Φιλιππάκου και ένα ποίημα τραγούδησε ομοίως η Ουρανία Μπούρτζινου, μελοποιημένο από την ίδια. Συνόδευσαν μουσικά η Χρύσα Μάνδρου – Φιλιππάκου με αρμόνιο και η Αννίτα Φιλιππάκου με κλασσική κιθάρα, ηχητική κάλυψη από τον μουσικό, Μπάμπη Γούλα, ενώ στο τέλος «έκλεισε» την εκδήλωση με σύντομη αναφορά στην ποιήτρια Στέλλα – Σοφία, η καθηγήτριά της, Πίτσα Λαγάκου, συνταξιούχος Φιλόλογος.

Τέλος, ο Νίκος Πιερρακέας, βιντεοσκόπησε την όλη εκδήλωση την οποία μπορείς κανείς να παρακολουθήσει από το «Μaninews.gr στο You Toube»
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΦΟΥ«Με βαθιά συγκίνηση, χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης και τιμής, στη ρομαντική Λάκαινα ποιήτρια από το Γύθειο και Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», αείμνηστη Στέλλα Σοφία Ζυγούρη, η οποία έπαψε να κρούει την ποιητική της λύρα, τον Δεκέμβριο του 2017.

Γενναία στρατοκόπος της ζωής, πάλεψε με τη μοναξιά και τις ασθένειες, περπάτησε όλους τους δύσκολους δρόμους, σπέρνοντας στο διάβα της λέξεις, όπως η ίδια περιγράφει την πορεία της σ’ ένα απ’ τα ποιήματά της. Η ευαίσθητη ψυχή της, πάλλεται μέσα στο ποιητικό της έργο, ισοζυγιάζεται ανάμεσα στ’ όνειρο και την οδυνηρή πραγματικότητα κι εξωτερικεύει τον πλούτο των συναισθημάτων της με μια ζεστή κι αρμονική ποιητική φωνή.

Αλησμόνητη Στέλλα Σοφία· είμαστε όλοι εδώ για να ακούσουμε τα ποιήματά σου και να πάρουμε δύναμη από τους διδακτικούς σου στίχους για τους οποίους δαπάνησες ολάκερη τη ζωή σου. Από τον μικρό και όμορφο τούτο χώρο, που τόσο πολύ αγάπησες, σου απευθύνω με τη φωνή της αγαπημένης σου Ουρανίας, τους παρακάτω στίχους σου :Η αλήθεια είναι μεγάλη ευθύνη

αλλά και ύψιστη ελευθερία.

Είσαι ακόμη εδώ, και είναι καλοκαίρι…!».Νίκος Κουφός

Πρόεδρος ΕΠΔΛ
Για το Δ. Σ. της Ε. Π. Δ. Λ.
Ο Πρόεδρος 
Νικόλαος Ι. Κουφός 


Η Γενική Γραμματέας

Αγλαΐα Κωνσταντέλη

Σχόλια

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΑΓΡΟΑΞΩΝ Γ.ΚΟΡΙΝΝΗΣ 2731036914

EVROTAS CLEAN 27310 21349

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NEOPTIC

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

Greek Exports Directory

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ