Ερώτηση Αραχωβίτη για την κινητικότητα φορτηγών πλοίων μέσα στο Λακωνικό κόλπο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στ. Αραχωβίτης: “ Τι συμβαίνει με την περίεργη κινητικότητα φορτηγών πλοίων μέσα στο Λακωνικό κόλπο;”

Την περιέργη και ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μέσα στο Λακωνικό κόλπο με την κίνηση μεγάλων φορτηγών πλοίων, στην πλειοψηφία τους τύπου μεταφοράς χημικών και πετρελαιοειδών, φέρνει με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης. Το περίεργο και συνάμα ανησυχητικό είναι ότι εστιάζοντας στα σκάφη αυτά, παρατηρείται ότι, δίπλα στο μεγάλο σκάφος βρίσκεται σε επαφή ένα δεύτερο σκάφος, μικρότερου εκτοπίσματος. Η επαφή των δύο πλοίων διαρκεί μερικές ώρες, ενώ παραμένει άγνωστο ποιες εργασίες πραγματοποιούνται κατά τις ώρες αυτές.

Δεδομένου ότι ο Λακωνικός Κόλπος είναι ένας πολύ κλειστός κόλπος και ιδιαίτερα ευαίσθητος περιβαλλοντικά και τα συγκεκριμένα πλοία παραμένουν για αρκετές ώρες χωρίς προφανή λόγο εκεί, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα που το Υπουργείο Ναυτιλίας οφείλει να απαντήσει, ειδικά ενόψει και της τουριστικής περιόδου:


Τι είδους δραστηριότητες πραγματοποιούνται από τα σκάφη που εισέρχονται εντός του Λακωνικού Κόλπου;


Πόσο ασφαλείς για το οικοσύστημα του Λακωνικού Κόλπου είναι αυτές οι δραστηριότητες;


Ποια υπηρεσία ελέγχει το είδος, τη νομιμότητα και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων αυτών;


Τι προτίθεται να κάνει σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα που θα καταστρέψει το μοναδικό περιβαλλοντικό, τουριστικό και κοινωνικό οικοσύστημα της Λακωνίας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


19.05.2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


ΘΕΜΑ: Επικίνδυνες δραστηριότητες εντός του Λακωνικού Κόλπου


Εντός του Λακωνικού Κόλπου και σε απόσταση 6 Ναυτικών Μιλίων (ΝΜ) από τις ακτές παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια ιδιαίτερα έντονη όσο και περίεργη δραστηριότητα μεγάλων φορτηγών πλοίων, στην πλειοψηφία τους τύπου μεταφοράς χημικών και πετρελαιοειδών.

Τα σκάφη αυτά εμφανίζονται να εισέρχονται εντός του Λακωνικού Κόλπου και να μένουν ακινητοποιημένα για αρκετές ώρες. Φαίνεται να παρεκκλίνουν της πορείας τους με ιδανικές συνθήκες ναυσιπλοΐας, να εισέρχονται εντός του κόλπου και να παραμένουν για αρκετές ώρες χωρίς προφανή λόγο.

Παρατηρώντας την εφαρμογή κίνησης των σκαφών marinetraffic.com, σε καθημερινή βάση βρίσκονται ακινητοποιημένα περισσότερα από 15 πλοία, ενώ κάποιες μέρες φτάνουν μέχρι και τα 30. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής αυτής, τα περισσότερα χαρακτηρίζονται ως oil/chemical Tanker ή Crude oil Tanker. Πρόκειται για τεράστια σκάφη με βύθισμα που υπερβαίνει τα 10 μέτρα, ενώ κάποια από αυτά φτάνουν τα 16 μέτρα βύθισμα.

Το περίεργο και συνάμα ανησυχητικό είναι ότι εστιάζοντας στα σκάφη αυτά, παρατηρείται ότι δίπλα στο μεγάλο σκάφος βρίσκεται σε επαφή ένα δεύτερο σκάφος μικρότερου εκτοπίσματος. Η επαφή των δύο πλοίων διαρκεί μερικές ώρες ενώ παραμένει άγνωστο ποιες εργασίες πραγματοποιούνται κατά τις ώρες αυτές.

Οι λιμενικές αρχές δεν έχουν δικαιοδοσία ελέγχου των δραστηριοτήτων των πλοίων αυτών καθώς βρίσκoνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 ΝΜ από τις ακτές της Λακωνίας. Κατά συνέπεια, και δεδομένων των διεθνών συνθηκών, μολονότι έχουν στην ευθύνη τους ολόκληρο τον Λακωνικό κόλπο από πλευράς νομιμότητας συναλλαγών, από περιβαλλοντική προστασία, από έλεγχο ασφαλείας ναυσιπλοΐας και διάσωσης και ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας, δεν έχουν την δικαιοδοσία ελέγχου των δραστηριοτήτων σε αυτά τα πλοία.


Επειδή ο Λακωνικός Κόλπος είναι ένας πολύ κλειστός κόλπος και ιδιαίτερα ευαίσθητος περιβαλλοντικά,

Επειδή η τουριστική δραστηριότητα στις ακτές της Λακωνίας αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια απ την Ελαφόνησο, τη Νεάπολη, την Πλύτρα, τον Αρχάγγελο, το Γύθειο μέχρι την «γη της Ελιάς» Μάνη,

Επειδή οι μοναδικές παραλίες με τα καθαρά νερά τιμώνται κάθε χρόνο με πλήθος Γαλάζιες σημαίες,

Επειδή η αλιεία εντός του κόλπου είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα λόγω του πλούτου των αλιευμάτων,

Επειδή κάθε διαταραχή στο μοναδικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό οικοσύστημα θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την μοναδική παράλια ζώνη της Λακωνίας,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι είδους δραστηριότητες πραγματοποιούνται από τα σκάφη που εισέρχονται εντός του Λακωνικού Κόλπου;


Πόσο ασφαλείς για το οικοσύστημα του Λακωνικού Κόλπου είναι αυτές οι δραστηριότητες;


Ποια υπηρεσία ελέγχει το είδος, τη νομιμότητα και την ασφάλεια των δραστηριοτήτων αυτών;


Τι προτιθεστε να κάνετε σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα που θα καταστρέψει το μοναδικό περιβαλλοντικό, τουριστικό και κοινωνικό οικοσύστημα της Λακωνίας;


Οι Ερωτώντες βουλευτές


Αραχωβίτης Σταύρος

Σαντορινιός ΝεκτάριοςΣχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ