Γ.ΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΣ: Χρειάζεται η ανάλογη πολιτική, για να μπορέσουν οι νέοι μας να κάνουν οικογένεια!




Χρειάζεται η ανάλογη πολιτική, για να μπορέσουν οι νέοι μας να κάνουν οικογένεια!
Ας τα πούμε απλά! Για να κάνουν οι νέοι οικογένεια την σημερινή εποχή θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Ίσως περισσότερες από ότι παλαιότερα. Θα πρέπει οι νέοι να έχουν δουλειά και χρήματα τουλάχιστον για την εκπλήρωση των βασικών αναγκών, να έχουν σπίτι να μείνουν αυτοί και τα παιδιά τους, να υπάρχουν εγγυήσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών τους στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα για τις μητέρες θα πρέπει η εγκυμοσύνη και η μητρότητα να προστατεύονται και να μην θεωρούνται αντικίνητρο για πρόσληψη ή για επαγγελματική εξέλιξη.
Υπάρχει λοιπόν μέριμνα για μια κοινωνική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και την διευκόλυνση δημιουργίας οικογένειας έτσι ώστε να πετύχουμε την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος? Ο πληθυσμός μας γερνάει και οι γεννήσεις ελαττώνονται. Όλα αυτά έχουν συνέπειες! Ή έλλειψη ανανέωσης του πληθυσμού επηρεάζει πρωτίστως την οικονομία. Αν δεν υπάρχουν οι νέοι που αποτελούν την παραγωγική ηλικία, να δουλέψουν και να φέρουν νέες τεχνολογίες, γρήγορα θα συμβεί οικονομικός μαρασμός, χειρότερος από αυτόν που βιώνουμε τώρα. Ένας μαρασμός που αυξάνει περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Χωρίς εισφορές θα συμβεί κατάρρευση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Επιπλέον για να υπάρχει Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν και Έλληνες!

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την στήριξη της οικογένειας περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων με σκοπό την στήριξη της ανατροφής των παιδιών στα πρώτα στάδια της ζωής τους με μηνιαίο επίδομα, αλλά και μελλοντικά με την εξασφάλιση οικονομικών πόρων μέσω της στοχευμένης αποταμίευσης για τα παιδιά, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την εγγύηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι μισθωτοί, την εύρεση στέγης με χαμηλό ενοίκιο στα πλαίσια της κοινωνικής κατοικίας για νέους ανέργους ή με χαμηλό εισόδημα, έτσι ώστε να μην δαπανάται μεγάλο μέρος του μισθού για το ενοίκιο, καθώς και την διευκόλυνση της εργασίας των εργαζόμενων γονέων και ιδιαίτερα της εργαζόμενης μητέρας.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την δημιουργία οικογένειας περιλαμβάνουν:

Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί (και ως την ηλικία των 3 ετών). Συνολικά 7200 ευρώ για κάθε νέο παιδί για 3 έτη, για άτεκνα ζευγάρια και ζευγάρια με 1 παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ. Το επίδομα για τρία χρόνια σαφώς υπερτερεί από το εφάπαξ επίδομα των 2000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα με την γέννηση του παιδιού. Συνάμα μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Καθιέρωση Εθνικού «Αποταμιευτικού Λογαριασμού» για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας. Μάλιστα η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον ανάλογο φόρο εισοδήματος. Δημιουργείται έτσι ένας κουμπαράς με αποταμιεύσεις για το μέλλον του παιδιού και με κίνητρο την φοροαπαλλαγή των γονέων!

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δίκαιο φορολογικό σύστημα με αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (πληρωμές με κάρτα), με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής αφενός και την αποφυγή της μονόπλευρης επιβάρυνσης των μισθωτών αφετέρου.

Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των χρημάτων που δίνει η Ευρώπη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατασκευή και ενοικίαση χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και ανάλογα με το εισόδημα σε προσιτές τιμές, με ειδική πρόβλεψη για τις νέες οικογένειες. Στην Πορτογαλία με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτιάξουν 26000 κατοικίες προσεχώς που θα τις διαθέσουν για αυτόν τον κοινωνικό σκοπό. Στην Ελλάδα αντιθέτως έχει προταθεί η κατασκευή συνολικά μόνο100 τέτοιων κατοικιών και αποκλειστικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η ιδέα αυτή θα πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο ως προς τον αριθμό των κατοικιών, αλλά και σε περισσότερες αστικές περιοχές της Ελλάδας έτσι ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση σε αυτή την διευκόλυνση από όλους.

Παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης, με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές σε ευάλωτες ομάδες με χαμηλό εισόδημα. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών προτιμούν να έχουν ξενοίκιαστα τα σπίτια τους παρά να τα νοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ενοικιαστές που δεν πληρώνουν το ενοίκιο ή φεύγουν εγκαταλείποντας φθορές ή αφήνοντας απλήρωτα τα ενοίκια. Αυτά θα πρέπει να εξαλειφθούν. Με ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο και χωρίς να απαιτούνται νομικά έξοδα από τον ιδιοκτήτη, θα αποφευχθούν περιπτώσεις ασυνέπειας των ενοικιαστών. Σε αντίθετη περίπτωση την λύση θα την εγγυάται η περαιτέρω φοροαπαλλαγή του ιδιοκτήτη. Επιπλέον δημιουργώντας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε σε κάθε περιοχή, στην πόλη ή το χωριό να γίνεται γνωστό ποιος ιδιοκτήτης διαθέτει την κατοικία για τον σκοπό αυτό.

Δημιουργία ενός δημόσιου αποθέματος κατοικιών ανά νομό και περιοχή, χρησιμοποιώντας τα ακίνητα του Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται και ρημάζουν, τα οποία θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια, δίνοντας προτεραιότητα σε νέες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή ανέργους γονείς, καθώς και σε πολύτεκνους ή τρίτεκνους. Τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από αυτά τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες συντήρησης των εν λόγω κατοικιών, την κατασκευή νέων ή την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών.

Παροχή διευκολύνσεων για την εργασία των γονιών. Πολλές φορές η ανατροφή των τέκνων εμποδίζει την εργασία των γονέων. Επομένως θα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς δομές για την φροντίδα όλων των παιδιών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Κάθε οικογένεια δικαιούται «κοινωνική επιταγή» για κάθε παιδί, ώστε να υλοποιείται δικαίωμα της ένταξης και φροντίδας όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα στους γονείς και ιδίως στις μητέρες να δουλεύουν τις ώρες λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και να μην αποκλείονται από το δικαίωμα της εργασίας. Ταυτόχρονα να μην αναστέλλεται η απόκτηση τέκνων για λόγους εργασίας. Προτείνονται άδειες μετ’ αποδοχών για λοχεία και ανατροφή, μειωμένα ωράρια εργασίας και θετική μοριοδότηση μητέρων στις προαγωγές, αξιοποίηση της τηλεργασίας και δημιουργία κατάλληλων υποδομών σε χώρους εργασίας (πχ παιδικών σταθμών).

Ταυτόχρονα απαιτείται η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων μεταξύ των εργαζομένων μητέρων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα και διεύρυνση διευκολύνσεων και προς τους δύο γονείς.


Εξομοίωση τρίτεκνων με τους πολύτεκνους (Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν πολύτεκνη ιδιότητα).


Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με προτάσεις την δημιουργία οικογένειας δίνοντας λύση στο δημογραφικό πρόβλημα, γιατί λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της κοινωνίας. Εμπιστεύσου το….! Οι εξελίξεις στην κοινωνία δεν θα πρέπει να πηγαίνουν αργά …. με το ΠΑΣΟ… τους...αλλά εποικοδομητικά και γρήγορα με το ΠΑΣΟΚ! Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα!

 Ο Γεώργιος Μουζόπουλος είναι Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης Γερμανίας, με Master στη Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, Μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ Λακωνίας.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ