Νομοθετική παρέμβαση για προκαταβολή των αποζημιώσεων λόγω του παγετού της 26ης Ιανουαρίου 2022Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Νεοκλής Κρητικός: Νομοθετική παρέμβαση για προκαταβολή των αποζημιώσεων λόγω του παγετού της 26ης Ιανουαρίου 2022


Με δελτίο τύπου ο οργανισμός του ΕΛΓΑ ενημέρωσε ότι με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα προκαταβολής όσων επλήγησαν από τον παγετό της 26ης Ιανουαρίου 2022.

Η αποζημίωσή τους θα γίνει σύμφωνα με την έκταση και το ποσοστό της ζημιάς, ενώ διαβεβαιώνουν τους καλλιεργητές ότι θα λάβουν στο ακέραιο την αποζημίωση που τους αναλογεί.

Ο κ. Κρητικός μετά την εξέλιξη αυτή δήλωσε: «Αποτελεί μία συνέχεια θετικών εξελίξεων μετά και την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ και του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λακωνία στις 3 Φεβρουαρίου, όπου διαπιστώθηκαν ορισμένες αστοχίες στη διαδικασία των αποζημιώσεων και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για τη θεραπεία της διαδικασίας. Η σημερινή ανακοίνωση δίνει ελπίδα στους καλλιεργητές που επλήγησαν, καθώς θα λάβουν πολύ πιο σύντομα μέρος της αποζημίωσης που δικαιούνται. Προχωράμε.»

------------------------------------------------------

Παρακάτω η ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ:

"Προγραμματισμός Αποζημιώσεων "Παγετός Ιανουαρίου 2022"

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος σε χθεσινή τους συνεργασία, με θέμα την καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν, στην φυτική παραγωγή από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ και στην οποία συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των αγροτών της Π.Ε Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και κορυφαίοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες του ΕΛΓΑ, σε συνέχεια των συζητήσεων με παραγωγούς οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τόσο στην Λακωνία όσο και στη Αργολίδα, κατέληξαν στις ακόλουθες αποφάσεις:

1) Δύναται να καταβληθεί προκαταβολή στους ασφαλισμένους παραγωγούς με καλλιέργειες εσπεριδοειδών οι οποίες επλήγησαν από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ αναλόγως με την έκταση και το ποσοστό της ζημίας κάθε περιοχής, κατόπιν εισηγήσεως των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2) Ειδικότερα για τους παραγωγούς της Π.Ε. Αργόλιδας οι οποίοι υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα στις καλλιέργειες τους κατόπιν της νομικής εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, θα χορηγηθεί προκαταβολή έναντι των οφειλόμενων αποζημιώσεων,υπό την προϋπόθεση ότι τα συνεργεία των γεωτεχνικών του Οργανισμού, θα εξακολουθήσουν το εκτιμητικό έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με στοιχεία τα οποία θα καταθέσουν οι Συνεταιρισμοί στους οποίους ανήκουν οι παραγωγοί ούτως ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια η αποζημίωση για κάθε παραγωγό.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ.

3) Η απόφαση αυτή έχει καθολικό χαρακτήρα και ισχύ σε κάθε περιοχή της οποίας οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον ‘Παγετό Ιανουαρίου 2022’ και κατόπιν εισηγήσεως των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, θα υπολογισθεί ανάλογως η προκαταβολή και θα ισχύσουν ακριβώς οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της εκκαθάρισης στην οποία θα συνυπολογισθεί η χορήγηση προκαταβολής.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ διαβεβαιώνει τους παραγωγού μας ότι θα λάβουν μέχρι τελευταίο ευρώ (€) την αποζημίωση την οποία δικαιούνται χωρίς εξαιρέσεις αλλά με ακρίβεια και δικαιοσύνη διότι η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ διαχειρίζεται με απόλυτο σεβασμό το δημόσιο χρήμα.

Ουδείς παραγωγός θα αδικηθεί αλλά και σε ουδένα παραγωγό θα καταβληθούν χρήματα τα οποία δεν δικαιούται ως αποζημίωση για τις πληγείσες καλλιέργειες του."


Σχόλια

LAKONES.gr

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΕΚΤΑΚΤΟ - Φωτιά σε πολυκατοικία στη Σπάρτη

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟ με καταγωγή από τον Ασωπό Λακωνίας

EKTAKTO - Συνελήφθησαν 4 άτομα για ληστεία στη Λακωνία

ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΝΕΝΟΥΣ

Ο κύριος Γιώργος Δημόπουλος έφυγε… Έχοντας δίκαια κερδίσει «τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών»

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ