ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ : «Κατακτώντας τους στόχους μας φτάνουμε ψηλότερα»



Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στον ανακαινισμένο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου στο ισόγειο του κτηρίου στο Γύθειο, η εκδήλωση απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2022


«Κατακτώντας τους στόχους μας φτάνουμε ψηλότερα»



Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στον ανακαινισμένο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου στο ισόγειο του κτηρίου στο Γύθειο, η εκδήλωση απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2022.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & μεταφορών κ. Θοδωρής Βερούτης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γεώργιος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Οικ. Επόπτης του Επιμελητηρίου Αργολίδας κκ Κων/νος Γκαρκάσουλας και Εμμανουήλ Δανούσης, ο Γεν. Γραμματεάς του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Δημήτριος Σουφρίλας, ο Πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μεσσηνίας κ. Γεώργιος Καπερώνης, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Λακωνίας και οι βραβευθείσες επιχειρήσεις. Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, αλλά δεν συμμετείχε ούτε ο ίδιος ούτε εκπρόσωπος του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης στην ομιλία του είπε τα εξής:

«Σεβασμιώτατε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Η πανδημία του covid 19 βρήκε την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία μας αδύναμη μετά από την μακροχρόνια οικονομική κρίση. Η νέα αυτή υγειονομική κρίση είχε μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στον κοινωνικό ιστό παγκοσμίως. Το 2020 και το 2021 στιγματίστηκαν από την προσπάθεια επιβίωσης όλων μας.

Ο φόβος για την επιβίωση των επιχειρήσεων έχει επιστρέψει πλέον. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕΕ τρεις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά αποθέματα, τέσσερις στις δέκα αδυναμία πληρωμής οφειλών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και τέσσερις στις δέκα φόβο ότι δεν θ αντέξουν και θα βάλουν λουκέτο.

Βαρύ και βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων οι οποίες είδαν τους τζίρους να μειώνονται δραματικά και την απαισιοδοξία να εκτοξεύεται στα ύψη. Όταν μάλιστα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευθύνονται για τη διασπορά του ιού αφού λόγω μεγέθους δεν υπάρχει συνωστισμός σε αυτές.

Δυστυχώς υπάρχει η αίσθηση ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται πολλές φορές στοχεύουν περισσότερο στις μεγάλες παρά στις μικρές επιχειρήσεις που είναι κι ο μεγάλος εργοδότης. (Πάνω από το 95% της απασχόλησης προέρχεται από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.)

Χρειάζεται λοιπόν να παρθούν άμεσα μέτρα, αποκλειστικά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό από το ταμείο ανάκαμψης να κατευθυνθεί σ αυτές.

Δυστυχώς είδαμε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, παρ’ ότι έχει πολλά θετικά και διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος, οι ατομικές επιχειρήσεις εκτός από το πρωτογενή τομέα είναι εκτός (περίπου 380.000 επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα. Όταν λέμε ατομικές επιχειρήσεις εννοούμε και επιχειρήσεις που μπορεί ν’ απασχολούν 30 και 50 εργαζόμενους).

Όλοι γνωρίζουμε ότι στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Ο ανταγωνισμός που επικρατεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι πολύ μεγάλος. Ριζικές τεχνολογικές αλλαγές συντελούνται διαρκώς, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώνεται. Τα χαρακτηριστικά των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι :
Το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης
Το μικρό μέγεθος
Η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση
Ο χαμηλός βαθμός στην καινοτομία
Οι περιορισμένες συνεργασίες

Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κίνητρα ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με βαθύτατη ανησυχία το συνεχώς εντεινόμενο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα. Επιπροσθέτως, η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα που επηρεάζονται σίγουρα από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας ωθεί την κοινωνία και κατ’ επέκταση την επιχειρηματικότητα σε αδιέξοδο.

Η οικονομική στήριξη τόσο των νοικοκυριών όσο και της επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος. Η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια σειρά δραστικών μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας όπως:
Αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από 50 στο 75%,
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο,
Απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης, για όσο διάστημα επικρατεί το κύμα ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας, σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το κόστος ,
Παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη ρύθμιση της αποπληρωμής των αυξημένων λογαριασμών σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών,
Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη όπως έκαναν πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και
Για όσο διαρκεί η κρίση μείωση του ΦΠΑ από 13 στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευτεί και το καλάθι των νοικοκυριών, και τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Παρόλα τα προβλήματα, καλωσορίζουμε το 2022 με αισιοδοξία για την αλλαγή της κατάστασης και πιστεύουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να γυρίσουμε στην κανονικότητα, μια κανονικότητα όμως που θα βασίζεται σε νέα δεδομένα. Πρόκληση για όλους, πολιτεία, επιχειρήσεις, πολίτες είναι να τεθούν νέες βάσεις στην οικονομία και τη λειτουργία μας ώστε να δώσουν ώθηση στην κοινωνία και την οικονομία. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά μπορούμε να πορευτούμε με αγάπη και αλληλεγγύη, δύναμη και αισιοδοξία παλεύοντας τόσο για τα καθημερινά όσο και για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και την ανθρωπότητα.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος παρουσίασε τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2022 τα οποία ήταν: ανάπτυξη της επιχείρησης εν μέσω κρίσης, καινοτομία, εξωστρέφεια.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

ΑΚΕΣΩ: Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας,

Κόλπος Γυθείου ΑΕ/Ζαφειράκου Γεωργία-Ηλιάνα: Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας,

Σπάρτα Γκουρμέ ΑΕ/Αικατερίνη Βαλιώτη: Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση),

ΛΑΒΙΟΓΑΛ Κυριαζάκος ΑΒΕΕ: Βραβείο Επιχειρηματικότητας

Κτήμα Θεοδωρακάκου: Βραβείο Επιχειρηματικότητας

Οινοποιητική Μονεμβασίας: Βραβείο Επιχειρηματικότητας

Για την κάθε επιχείρηση προβλήθηκε βίντεο, αναγνώστηκε το επιχειρηματικό της προφίλ και δόθηκε το βήμα μέσω του οποίου οι βραβευθέντες έθεσαν ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο όπως η ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο και σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και οι δυσκολίες προώθησης των προϊόντων και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας βράβευσε και το μέλος ΔΣ κ. Νικόλαο Μάζη για την προσφορά του στον Επιμελητηριακό Θεσμό αλλά και στον συνδικαλισμό ως Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Λακωνίας.

Την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικότητας έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης, οι Βουλευτές Λακωνίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά από τη σελίδα του Επιμελητηρίου στο facebook, δυστυχώς, χωρίς ήχο, πρόβλημα που το τεχνικό προσωπικό δεν κατάφερε να επιλύσει έως το τέλος της εκδήλωσης και το Επιμελητήριο ζητά ταπεινά συγνώμη από τα μέλη του και τα ΜΜΕ που λόγω της πανδημίας δεν προσκλήθηκαν.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε η παράθεση δείπνου και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κατάστημα SAGA στο Γύθειο.


Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ