Νίκας :“θα παραχθεί αποτέλεσμα αν υπερβούμε τους τοπικισμούς και δούμε το γενικότερο συμφέρον”“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και μετά από 5 ΕΣΠΑ, έχει πολύ σοβαρά ζητήματα με τις υποδομές, την ύδρευση, την άρδευση, τους οδικούς άξονες, την υποστήριξη πολιτιστικών μνημείων” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας ενημερωτική εκδήλωση -με θέμα “Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”- που διοργάνωσαν στη Βυτίνα, στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η ΠΕΔ Πελοποννήσου, η ΚΕΔΕ και η ΕΕΤΑΑ.

Ο περιφερειάρχης, επισήμανε επίσης σοβαρά προβλήματα “και με τους δικαιούχους και με την έλλειψη συνέργειας μεταξύ των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και με την κρατική γραφειοκρατία και λόγω υποστελέχωσης της δημόσια διοίκησης”, σημειώνοντας ότι “επιχειρείται να στηθεί ένα είδος παράλληλης διοίκησης με τις Αναπτυξιακές”.

Λόγω των ζητημάτων αυτών, η Περιφέρεια παραμένει φτωχή παρά τα 5 μέχρι τωρα χρηματοδοτικά προγράμματα και αδυνατεί να αναδείξει τα αναμφισβήτητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς όλα αυτά επιτείνονται από έναν κρατικό μηχανισμό που δεν λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Οπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, πλέον αυτή τη στιγμή “διαθέτουμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα 400 εκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ, οι πιστώσεις του νέου ΠΔΕ (ΕΠΑ), του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις περιοχές που επηρεάζει η απολιγνιτοποίηση, καθώς και τα κονδύλια από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΠΑΝΕΚ το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και το ΠΑΑ”.

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι θα μπορέσει να παραχθεί αποτέλεσμα “αν λειτουργήσουμε με διαφορετικό μυαλό απ’ ότι στο παρελθόν, αν υπερβούμε τους τοπικισμούς και δούμε το γενικότερο συμφέρον, αν κάνουμε για το κάθε έργο μελέτη κόστους – οφέλους, αν υπάρξει συνέργεια μεταξύ των εργαλείων αυτών και το σημαντικότερο αν στελεχωθούν οι περιφέρειες με εξειδικευμένο προσωπικό και δεν επιμένουμε στις παράλληλες διοικήσεις τύπου Αναπτυξιακών που δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιούργησαν περισσότερα” και κατέληξε τονίζοντας:

“Το θέμα είναι η στρατηγική για την ορθολογική αξιοποίηση των σημανικών πιστώσεων που έχουν διατεθεί. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, συνεργαζόμενοι με τους δημάρχους”.Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο της πιο πάνω εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις των τομεακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και ειδικότερα το Περιφερειακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου της νέας περιόδου, εκτιμήθηκαν αποτελέσματα και συμπεράσματα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και αναλύθηκαν κανονιστικές της νέας προγραμματικής περιόδου, ειδικότερα για τους δικαιούχους.

Παρουσιάστηκαν, εξ άλλου, προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για τους δήμους αλλά και οι άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης για τις δημόσιες υποδομές, ενώ έγινε και εεκτενής αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στα προγράμματά του.

Κοινό συμπέρασμα αποτέλεσε να επιδιωχθεί η δυνατότητα υλοποίησης και απορρόφησης των προγραμμάτων με συντονισμένες ενέργειες στο πλαίσιο της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων χωρικής επένδυσης που απαιτούν συνεργεία των δικαιούχων.
Σχόλια

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΖΑΚΑ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πήγε στη Δ.Ο.Υ ΣΠΑΡΤΗΣ και έφυγε με κάταγμα στο χέρι λόγω ράμπας

Φωτιά στη Μάνη

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ μη καταλήξουν σε καυσόξυλα

ΕΝΑΡΞΗ λειτουργίας του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Απονομή υποτροφιών του Ιδρύματος ‘’αδελφών Τζάκα’’

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ