Νίκας :“θα παραχθεί αποτέλεσμα αν υπερβούμε τους τοπικισμούς και δούμε το γενικότερο συμφέρον”“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και μετά από 5 ΕΣΠΑ, έχει πολύ σοβαρά ζητήματα με τις υποδομές, την ύδρευση, την άρδευση, τους οδικούς άξονες, την υποστήριξη πολιτιστικών μνημείων” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας ενημερωτική εκδήλωση -με θέμα “Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”- που διοργάνωσαν στη Βυτίνα, στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η ΠΕΔ Πελοποννήσου, η ΚΕΔΕ και η ΕΕΤΑΑ.

Ο περιφερειάρχης, επισήμανε επίσης σοβαρά προβλήματα “και με τους δικαιούχους και με την έλλειψη συνέργειας μεταξύ των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και με την κρατική γραφειοκρατία και λόγω υποστελέχωσης της δημόσια διοίκησης”, σημειώνοντας ότι “επιχειρείται να στηθεί ένα είδος παράλληλης διοίκησης με τις Αναπτυξιακές”.

Λόγω των ζητημάτων αυτών, η Περιφέρεια παραμένει φτωχή παρά τα 5 μέχρι τωρα χρηματοδοτικά προγράμματα και αδυνατεί να αναδείξει τα αναμφισβήτητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς όλα αυτά επιτείνονται από έναν κρατικό μηχανισμό που δεν λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Οπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, πλέον αυτή τη στιγμή “διαθέτουμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα 400 εκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ, οι πιστώσεις του νέου ΠΔΕ (ΕΠΑ), του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις περιοχές που επηρεάζει η απολιγνιτοποίηση, καθώς και τα κονδύλια από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΠΑΝΕΚ το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και το ΠΑΑ”.

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι θα μπορέσει να παραχθεί αποτέλεσμα “αν λειτουργήσουμε με διαφορετικό μυαλό απ’ ότι στο παρελθόν, αν υπερβούμε τους τοπικισμούς και δούμε το γενικότερο συμφέρον, αν κάνουμε για το κάθε έργο μελέτη κόστους – οφέλους, αν υπάρξει συνέργεια μεταξύ των εργαλείων αυτών και το σημαντικότερο αν στελεχωθούν οι περιφέρειες με εξειδικευμένο προσωπικό και δεν επιμένουμε στις παράλληλες διοικήσεις τύπου Αναπτυξιακών που δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιούργησαν περισσότερα” και κατέληξε τονίζοντας:

“Το θέμα είναι η στρατηγική για την ορθολογική αξιοποίηση των σημανικών πιστώσεων που έχουν διατεθεί. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, συνεργαζόμενοι με τους δημάρχους”.Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο της πιο πάνω εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις των τομεακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και ειδικότερα το Περιφερειακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου της νέας περιόδου, εκτιμήθηκαν αποτελέσματα και συμπεράσματα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και αναλύθηκαν κανονιστικές της νέας προγραμματικής περιόδου, ειδικότερα για τους δικαιούχους.

Παρουσιάστηκαν, εξ άλλου, προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για τους δήμους αλλά και οι άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης για τις δημόσιες υποδομές, ενώ έγινε και εεκτενής αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στα προγράμματά του.

Κοινό συμπέρασμα αποτέλεσε να επιδιωχθεί η δυνατότητα υλοποίησης και απορρόφησης των προγραμμάτων με συντονισμένες ενέργειες στο πλαίσιο της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων χωρικής επένδυσης που απαιτούν συνεργεία των δικαιούχων.
Σχόλια

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

NEOPTIC

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE