Ο Γ. Τζανάκος προσφέρει στο Δήμο της Σπάρτης την προτομή του αείμνηστου γιατρού Χρήστου Καρβούνη.

 



Η προτομή του αείμνηστου Χρήστου Καρβούνη, πριν τη χύτευσή της σε ορείχαλκο

Την πρόθεσή του να παραχωρήσει στο Δήμο της Σπάρτης, το εκμαγείο της προτομής του αείμνηστου γιατρού και ήρωα Χρήστου Καρβούνη, κοινοποίησε με επιστολή του στο Δήμαρχο της Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, ο γλύπτης-απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, Δημοσθένης Γ. Τζανάκος.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Στην επιστολή του ο καλλιτέχνης συμπολίτης μας, αναφέρει μεταξύ των άλλων:

« κ. Δήμαρχε όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, σας γνωστοποιώ και επίσημα την πρόθεσή μου, να δωρίσω στο Δήμο Σπάρτης την προτομή του αείμνηστου ιατρού Χρήστου Καρβούνη. Την προτομή φιλοτέχνησα με σκοπό να τιμήσουμε τη μνήμη του ιατρού, στο πρόσωπο του οποίου συγκλίνουν όλα τα ιδανικά της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Ο Καρβούνης, πέρα από την προσφορά του στη Λακωνική κοινωνία ως γιατρός, ήταν και μια πολιτική προσωπικότητα που πάλευε για την κατοχύρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

Αγωνιζόταν για την εδραίωση της δημοκρατίας, και ήταν γεμάτος αυτοθυσία και αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πλήρωσε με τη ζωή του την υπεράσπιση των ιδανικών του. Θεωρείται από τις ευγενέστερες μορφές αγωνιστών.

Πιστεύω πως έχουμε ιερή υποχρέωση, αφενός να διασώσουμε τη μνήμη του και αφετέρου να αναδείξουμε το σημείο που βρισκόταν η κλινική του, ένα κτίριο-σύμβολο, φορτισμένο από τις ιστορικές μνήμες του παρελθόντος, για χιλιάδες Λάκωνες.

Ένα κτίριο που πλέον δεν υπάρχει, ώστε να μαρτυρά και να θυμίζει την ιστορία του, και για αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρώ ότι είναι χρέος μας να φροντίσουμε ώστε να μην παραδοθεί στη λήθη.

Με την παρούσα επιστολή, σας παρακαλώ να αποδεχτείτε, εσείς και το Δημοτικό Συμβούλιο, την προσφορά, η οποία συνοδεύεται από την πρότασή μου, να αναλάβει και να τοποθετήσει ο Δήμος την προτομή του αείμνηστου ιατρού Χρήστου Καρβούνη, σε κοινόχρηστο χώρο, έμπροσθεν του σημείου που βρισκόταν η κλινική του.

Σε ένδειξη τιμής και μνήμης, τόσο για την προσφορά του τόσο ως ιατρού όσο και ως ήρωα, ενός εκ των 118 οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση επί του θέματος».

Εξηγώντας τον λόγο που αποφάσισε να φιλοτεχνήσει τον Καρβούνη, ο κ. Τζανάκος αναφέρει πως η οικογένειά του, σε βάθος τριών γενεών, διαμένει σε μικρή απόσταση από ήδη κατεδαφισμένο κτίριο-τοπόσημο της Σπάρτης και της Λακωνίας και έχει παρακολουθήσει διαχρονικά, τόσο τη ‘ζωή’, τη ‘δράση’ και τη ‘χρηστικότητα’ του κτιρίου, όσο και τις προφορικές αφηγήσεις για τον Καρβούνη, την προσφορά του ως γιατρού και την ‘πορεία’ της εκτέλεσής του, μαζί με άλλους 117 ήρωες-πατριώτες στο Μονοδένδρι.




Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ