ΤΑΫΓΕΤΟΣ: «Απάτητα» πλέον 143 τετραγωνικά χιλιόμετρα



ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Κατ’ αρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλοι μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαράσσει μια εθνική στρατηγική προχωρώντας στην ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης με μία σειρά από ενέργειες, δράσης και πρόληψης.

Εκσυγχρονίζουμε τη δασική μας πολιτική με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Πρώτον, υλοποιούμε όπως γνωρίζετε μία από τις μεγαλύτερες διοικητικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών με τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από 25 έτη.

Δημιουργούμε έτσι μία νέα δασική υπηρεσία ανασυγκροτημένη, οργανωμένη με ενιαίο συντονισμό που θα προστατεύσει τα δασικά μας οικοσυστήματα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι έχουμε προχωρήσει στη σύσταση του θεσμού «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης». Εξασφαλίσαμε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ από χορηγίες, για έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε χρόνο ρεκόρ, όπως έχετε δει, υλοποιούνται αντιδιαβρωτικά έργα στην Εύβοια, στη Βόρεια Αττική και αλλού, σε όλες δηλαδή τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Αυτά τα έργα υλοποιούνται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά στην Ελλάδα. Στην Εύβοια μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 900 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων και 20 χιλιόμετρα κλαδοπλεγμάτων στις περιοχές που καλύπτουν τα δασαρχεία της Λίμνης και της Ιστιαίας.

Επίσης και στη Βόρεια Αττική έχουμε προχωρήσει σε έργα. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 90 χιλιομέτρων κορμοδεμάτων και 12,5 χιλιομέτρων κλαδοπλεγμάτων στις περιοχές, κυρίως των Αφιδνών και του Τατοΐου.

Ενισχύουμε επίσης την προστασία των δασών με ένα νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ταυτόχρονα, εξελίσσεται και το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση 160.000 στρεμμάτων. Επίσης διαθέτουμε και 100 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Υλοποιούμε έργα, όπως είναι η αναβάθμιση δικτύων με μονοπάτια, η κατασκευή έργων μόνωσης καλωδίων σε προστατευόμενες περιοχές, προστατεύοντας έτσι τη σπάνια χλωρίδα της χώρας μας, που διαθέτει 1.000 είδη φυτών, από τα οποία πολλά δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Έχουμε επίσης ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου τη διαβούλευση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών Ε.Π.Μ. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς έχει κάνει σπουδαία δουλειά για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, στην Ανατολική Κρήτη, στον Έβρο, στη Ροδόπη αλλά και τη Νότια Πελοπόννησο. Ενώ έχουμε σχεδιάσει μέχρι το τέλος του έτους σε 446 περιοχές, να ολοκληρωθούν οι Ε.Π.Μ.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων που σας ανέφερα, σήμερα ο Γιώργος Αμυράς, ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο οποίος έχει κάνει μία σπουδαία δουλειά πάνω σε αυτό το οποίο θα σας παρουσιάσει, θα προχωρήσει στην περιγραφή της πρωτοβουλίας των Απάτητων Βουνών.

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιουργεί ειδικό καθεστώς προστασίας για σημαντικούς ορεινούς όγκους. Η πρώτη χώρα που απαγορεύει την κατασκευή οποιαδήποτε τεχνικής επιφάνειας σε βουνά της χώρας και τα θέτει σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Έτσι θα σας παρουσιάσουμε τις Π.Α.Δ., τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, στα Λευκά Όρη στην Κρήτη, στο Σάος στη Σαμοθράκη, στο Σμόλικα και στην Τύμφη στην Ήπειρο και στα Γρεβενά, για τον Ταΰγετο στην Πελοπόννησο αλλά και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα. Αυτά είναι τα έξι πρώτα βουνά που προστατεύονται από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Με τα Απάτητα Βουνά, προστατεύουμε ουσιαστικά τα οικοσυστήματα στα βουνά της χώρας μας. Εξασφαλίζουμε την επιβίωση της άγριας ζωής και τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ελληνικά βουνά, πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική αξία διαθέτουν και ισχυρή πολιτιστική αξία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής μας ανάπτυξης.

Στόχος της κυβέρνησής μας είναι το φυσικό περιβάλλον της χώρας και τα ελληνικά βουνά, να παραδοθούν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές και να αποδειχθούν σημαντικά καταφύγια βιοποικιλότητας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα φυσικά τον Γιώργο Αμυρά για τη δουλειά που θα σας παρουσιάσει και την καθηγήτρια την κυρία Βασιλική Κατή για την συστηματική εργασία και τον ζήλο που επέδειξε στην εκπόνηση αυτού του προγράμματος. Βέβαια να ευχαριστήσω και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι έχουν συμβάλει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια για την υπαγωγή των 6 βουνών σε καθεστώς ειδικής προστασίας.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω και να δώσω το λόγο στον καλό φίλο και συνάδελφο, τον Γιώργο Αμυρά.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Καλησπέρα και από εμένα. Ο Υπουργός πήγε κατευθείαν στην ουσία του πράγματος.

Θα σας πω καταρχάς, ότι ο Πρωθυπουργός το Νοέμβριο κατά την ομιλία του στη Γλασκόβη στην διεθνή διάσκεψη για το κλίμα είχε προαναγγείλει αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου μας. Δηλαδή την τοποθέτηση, τον ορισμό σε καθεστώς αυστηρής προστασίας έξι μεγάλων ορεινών όγκων της χώρας.

Λοιπόν, εδώ βλέπετε το χάρτη των βουνών. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Δύο είναι οι μεγάλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που αποτελούν την παγκόσμια απειλή. Η κλιματική κρίση και η απώλεια της βιοποικιλότητας φυσικά.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην κρίση βιοποικιλότητας, δηλαδή στο να χάνουμε μεγάλα κομμάτια ενδιαιτημάτων, φυσικών βιοτόπων, οικοσυστημάτων και συνακόλουθα ατόμων της πανίδας, άρα και της χλωρίδας με τους εξής 4 παράγοντες.

Την αλλαγή χρήσης γης, την υπερεκμετάλλευση πόρων, την ρύπανση και την είσοδο ξενικών ειδών στα διάφορα οικοσυστήματα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι χαρακωμένη από χιλιάδες δρόμους. Το οδικό μας δίκτυο είναι μεγαλύτερο από 365.000 χιλιόμετρα και χωρίζει την επικράτεια σε περίπου 4.700 κομμάτια γης. Δεν αναφερόμαστε στις ιδιοκτησίες αλλά αναφερόμαστε στις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα σε δρόμους, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου.

Έτσι λοιπόν ένας άνθρωπος, ένας Έλληνας εάν βρεθεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, η πιθανότητα του να απέχει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο, από ένα δρόμο είναι μόλις 5,43%.

Η Ελλάδα, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι η πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στο ρυθμό αύξησης τεχνητών επιφανειών και δημιουργίας κατακερματισμού της γης κυρίως με δρόμους.

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Όταν τα βουνά που μας ενδιαφέρουν εμάς κατακερματίζονται από δρόμους αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε απώλεια και σε απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών. Δεν μπορεί δηλαδή τα διάφορα είδη της πανίδας να επικοινωνήσουν με τους φυσικούς βιοτόπους τους, να πάνε σε μέρη όπου είτε θα αναζητήσουν τροφή, είτε θα αναζητήσουν ταίρι για αναπαραγωγή. Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε σε μειώσεις πληθυσμών και τοπικές εξαφανίσεις ειδών. Απαξιώνονται τα οικοσυστήματα και βεβαίως υποβαθμίζονται αισθητικά τα βουνά.

Τι σημαίνει ο όρος Περιοχή Άνευ Δρόμων, που σας παρουσιάζουμε σήμερα ή αλλιώς ΠΑΔ; Στην Ευρώπη το λένε the roadless rule και αντιστοίχως στην Αμερική. Τι σημαίνει ΠΑΔ, λοιπόν.

Είναι ένα κομμάτι γης που πρέπει να έχει έκταση άνω του 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου και να απέχει πάνω από 1 χιλιόμετρο από τον πλησιέστερο δρόμο. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς σε αυτές τις περιοχές, σε αυτά τα βουνά; Απαγορεύουμε την διάνοιξη δρόμων και δημιουργίας τεχνητών επιφανειών.

Εξαιρούνται έργα και επεμβάσεις λόγω εκτάκτων αναγκών, δηλαδή για σεισμούς, πλημμύρες, θεομηνίες, πυρκαγιές και έργα για σκοπούς εθνικής άμυνας. Πάντοτε, όμως, αφού λαμβάνεται η μέριμνα ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις για την αποκατάσταση περιβάλλοντος.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι κάνοντας την έρευνα και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυρίας Κατή, της καθηγήτριας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά, είδαμε ότι στην Ελλάδα μόνο έξι μεγάλες περιοχές εκτεταμένες άνω των 50τχλμ. έχουν απομείνει στα βουνά της Ελλάδας χωρίς δρόμους. Σχεδόν στο σύνολό τους, το 97,5% καλύπτονται από το δίκτυο Natura 2000.

Τι σημαίνει η θεσμοθέτηση των περιοχών άνευ δρόμων; Ότι βοηθάμε την βιοποικιλότητα, εμποδίζουμε την είσοδο ξενικών ειδών, δίνουμε την δυνατότητα μετακίνησης, όπως σας είπα, είτε για μετανάστευση, είτε για ενδιάμεση στάση μεταξύ των ατόμων της πανίδας, αλλά παράλληλα και κάτι πάρα πολύ σημαντικό που ιδιαίτερα η Ευρώπη το θέλει, δεσμεύεται άνθρακας από αυτές τις περιοχές και μειώνουν τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε ακέραια οικοσυστήματα που προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική αξία.

Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τα έξι πρώτα βουνά και όπως είπε ο Υπουργός, υπό την κατεύθυνση και την καθοδήγηση του οποίου έχουμε φτάσει στο να θεσμοθετούμε σήμερα πρώτοι στην Ευρώπη, η Ελλάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος τις 6 αυτές περιοχές άνευ δρόμων, δηλαδή το Σάο, το Σμόλικα, την Τύμφη, τον Ταΰγετο, τα Λευκά Όρη και το Χατζή.

Ήδη για τον Όλυμπο ,να πούμε ότι έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θέσαμε κανόνες προστασίας. Πάμε να δούμε το γραφειοκρατικό, στοιχείο της θεσμοθέτησης.

Έχουμε, βεβαίως, το 4685/20 περιβαλλοντικό νόμο με το άρθρο 47 και ήδη έχουμε εκδώσει τις έξι υπουργικές αποφάσεις για αυτές τις περιοχές.

Πάμε να δούμε μία προς μία αυτές τις περιοχές. Εδώ βλέπουμε το Σάος στη Σαμοθράκη και όπως θα δείτε και στο χάρτη η έκταση ξεκινάει από τα νοτιοανατολικά του παράλια, από το ύψος της θάλασσας δηλαδή, πιάνει όλο τον όγκο και την κορυφή.

Είναι το ψηλότερο βουνό στο Αιγαίο. Το υψόμετρο του φτάνει τα 1.611. Η έκταση που προστατεύουμε σχεδόν πλησιάζει τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι γνωστή η Σαμοθράκη και το βουνό της, βεβαίως, ο Σάος που είναι ο πυρήνας του νησιού για τις βάθρες του.

Έχει υπέροχα δάση από βελανιδιές, πλατάνια και σκλήθρα και εκεί ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 16 χρόνια ένα ιδιαίτερο ενδημικό φυτό, που ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας, το οποίο σαφέστατα δίνει υπεραξία στο βουνό και εκεί υπάρχουν 1.441 ενδημικά και εγκλιματισμένα φυτά.

Στη δε θαλάσσια έκταση του βουνού, εκεί που το βουνό ακουμπάει στη θάλασσα, υπάρχουν φωλιές φώκιας Μονάχους – Μονάχους. Πάμε στον Σμόλικα, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας που φτάνει τα 2.637 μέτρα.

Εδώ προστατεύουμε μία έκταση 103 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι σημαντικότατο το βουνό αυτό γιατί αποτελεί το σπίτι για σπουδαία και σημαντικότατα ενδημικά είδη και άλλα και απειλούμενα, κυρίως ορνιθοπανίδας.

Έχουμε αρπακτικά, έχουμε όρνεα, έχουμε χρυσαετούς, γερακαετούς, φιδαετούς, φικιάριδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, διπλοσάινα και βραχοκιρκίνεζα που φωλιάζουν σε αυτήν την περιοχή.

Σημαντικότατος ο Σμόλικας για την βιοποικιλότητα. Πάμε στην Τύμφη. Την Τύμφη οι περισσότεροι την ξέρουν ίσως από τα χωριά στις πλάγιες τους, το Πάπιγκο για παράδειγμα.

Εδώ όμως έχουμε και το νοτιότερο άκρο που φωλιάζει και κινείται και ζει η καστανή αρκούδα στην Ευρώπη. Επίσης η παρουσία του λίγκα είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ ο βιότοπος είναι σημαντικότατος και για το αγριόγιδο, όπου ναι μεν φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό αγριόγιδας στη χώρα, αλλά να ξέρετε ότι το αγριόγιδο σε σημαντικούς πληθυσμούς ανακάμπτει σε αυτές τις περιοχές και αποτελεί τη σημαντικότερη ένδειξη της σημασίας της προστασίας αυτού του βουνού.

Πάμε στο επόμενο βουνό που είναι ο Ταΰγετος στην Πελοπόννησο βεβαίως. Πιάνει και Λακωνία και Μεσσηνία. Η κορυφή του φτάνει τα 2.407 μέτρα. Εδώ προστατεύουμε μία έκταση 143 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αυτό το βουνό λοιπόν δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες, από τους βιολόγους κυρίως. Υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά αποθέματα χλωρίδας και πανίδας και μάλιστα εδώ υπάρχουν τα 160 από τα 1.000 ενδημικά φυτά, για τα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός νωρίτερα.

Πάμε στο επόμενο βουνό που είναι τα Λευκά Όρη στην Κρήτη. Εδώ προστατεύουμε μία τεράστια έκταση 382 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το βουνό φτάνει τα 2.453 μέτρα. Είναι η χαρά του παλαιοντολόγου τα Λευκά Όρη. Εδώ, λοιπόν, έχουμε απολιθωμένα είδη κυανοβακτηρίων και σπόγγων ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών, πλούσια και τεράστια δάση και 199 είδη πουλιών. Εδώ βεβαίως όλοι θα γνωρίζουν και θα ξεχωρίζουν τον γυπαετό. Υπάρχει και ο κρητικός αίγαγρος, όπως και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές του βουνού, εκεί που συναντάει το βουνό τη θάλασσα έχουμε φωλιές της φώκιας μονάχους – μονάχους.

Το επόμενο βουνό είναι ένα βουνό άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο αλλά είναι ένα από τα ομορφότερα στην Ευρώπη. Είναι το όρος Χατζή. Το όρος Χατζή φτάνει τα 2.038 μέτρα σε ύψος. Εδώ, λοιπόν, θα προστατεύσουμε μία περιοχή 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τι έχει αυτό το βουνό; Έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Λόγω των κορυφών του και των χαραδρών του ευνοεί το φαινόμενο του ενδημισμού. Εδώ έχουμε, λοιπόν, διάφορα είδη φυτών αλλά και πληθυσμούς ζώων από έντομα μέχρι θηλαστικά, τα οποία ούτε αυτά είναι πλήρως καταγεγραμμένα από τους επιστήμονες.

Έχουμε ψηλά δάση, έχουμε βελανιδιές, έχουμε πλατάνια, που σημαίνει ότι έχει πολλά νερά μέσα το βουνό. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 90 διαφορετικά είδη πουλιών. Εδώ ξεχωρίζουμε σπάνια αρπακτικά είδη, όπως είναι τα όρνια και ο χρυσαετός. Ενώ συχνά εμφανίζεται και σπιζαετός και η σταχτοχήνα και ο διπλοκεφαλάς. Αυτά, λοιπόν, τα είδη είναι εξαιρετικά σπάνια σε όλη την Ευρώπη.

Το όρος Χατζή που ο κόσμος, όπως σας είπα, δυστυχώς δεν το ξέρει ακόμα καλά, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και τουριστικής αξιοποίησης, βάσει βεβαίως στις ορνιθοπαρατηρήσεις, το bird watching, το οποίο στην Ευρώπη ακολουθούν εκατομμύρια τουρίστες ως είδος τουρισμού.

Ποιους στόχους πετυχαίνουμε στην Ελλάδα με το να θέσουμε σε αυστηρή προστασία αυτά τα έξι βουνά; Δεν θα σας τους διαβάσω, τους βλέπετε, είναι όλοι αυτοί που είναι θεσμοθετημένοι, στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης για την στρατηγική και τη βιοποικιλότητα, την ευρωπαϊκή στρατηγική, την εθνική και βεβαίως την ευρωπαϊκή σήμανση για το τοπίο.

Για να δούμε λίγο τι έχει γίνει στο εξωτερικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρειάστηκαν σχεδόν μία δεκαπενταετία για να κάνουν αυτό που εμείς το κάνουμε πρώτοι στην Ευρώπη. Να θεσμοθετήσουν δηλαδή τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, να θέσουν δηλαδή σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τα βουνά τους και να μην επιτρέπουν τη διάνοιξη δρόμων.

Το 2% της ηπειρωτικής γης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει τεθεί σε αυτό το καθεστώς. Χρειάστηκαν, θα τα διαβάσετε, θα τα δείτε στην παρουσίαση ούτως ή άλλως, πολλές δικαστικές διενέξεις μεταξύ των πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ώστε στο τέλος να καταφέρουν μέσω του Κογκρέσου να νομιμοποιήσουν το χαρακτηρισμό τέτοιων εκτάσεων ως περιοχές άνευ δρόμων.

Για να δούμε και στην Ευρώπη τι γίνεται. Η Ευρώπη έχει ψηλά στην ατζέντα της τις περιοχές άνευ δρόμων. Τα δικά τους απάτητα βουνά. Οι στόχοι έχουν τεθεί και από το IBCN, δηλαδή την Διεθνή Ένωση για την διατήρηση της φύσης και της Διεθνούς Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές, όπως και για τις ΜΚΟ, τη WWF για παράδειγμα.

Ο Φρανς Τίμερμανς έστειλε μια επιστολή προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. λέγοντας τους να κινηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση, με στόχο να εκπληρώσουμε την πράσινη συμφωνία εντός του 2030.

Εμείς λοιπόν από το 2022 τώρα στις αρχές του, είμαστε μπροστά μια δεκαετία σε σχέση με την Ευρώπη. Βεβαίως υπάρχει και ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά από την Ευρώπη, την Κομισιόν και τα μέλη να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή είναι λοιπόν η δική μας συμβολή σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους στόχους σε σχέση με τα απάτητα βουνά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τα δεδομένα αυτά που μας παρουσιάσατε του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα έχουν και στην ιστοσελίδα τους, από αυτά προκύπτει ότι υπάρχουν 16 περιοχές από τα 47 χιλιόμετρα, που είναι το όρος Χατζή που είναι μεγαλύτερες από το όρο Χατζή.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις περιοχές για τη θεσμική τους προστασία; Θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλες τις περιοχές άνω των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων ή θα μείνει σε αυτές στα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα;

Και κάτι τελευταίο, όσες περιοχές προστατευθούν εις το εξής αν προστατευτούν, ΓΙΑ αυτές θα υπάρξουν νέες υπουργικές αποφάσεις ή θα ζητήσει το ΥΠΕΝ από τους μελετητές των ΕΠΜ να ενταχθούν έτσι με αυτόν τον τρόπο σε περιβαλλοντικές μελέτες;

Αυτά, ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι συμπληρωματικά και με την ερώτηση του Γιώργου. Τι νόημα έχει αυτό το πλέγμα προστασίας για τα απάτητα βουνά, όταν ετοιμάζονται ως το τέλος του έτους οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, όπως είπατε ότι θα είναι έτοιμες μέχρι τέλος του έτους οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Δηλαδή δεν υπάρχει επικάλυψη σε αυτό;

Και το άλλο είναι για τις χρήσεις στα απάτητα βουνά. Υποθέτω ότι εξαιρούνται και οι χωροθετήσεις ΑΠΕ, αφού δεν μπορούν να γίνουν νέοι δρόμοι. Υποθέτω δεν μπορούν να γίνουν και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε αυτά τα δύο θα ήθελα να μου απαντήσετε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Αυτό που λέτε ισχύει, δεν θα μπορούν να γίνουν αιολικά πάρκα σε αυτά τα βουνά, σε αυτές τις εκτάσεις. Καμία τεχνητή επιφάνεια, καμία διάνοιξη δρόμου.

Το δεύτερο ερώτημα: για ποιο λόγο προχωράμε εμείς να θέσουμε σε καθεστώς αυτής της προστασίας τα βουνά ενώ εν εξελίξει βρίσκονται οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες; Διότι αυτή είναι η πολιτική μας βούληση, τόσο απλά.

Ο Υπουργός έχει ζητήσει όπου μπορούμε να προλάβουμε να τρέξουμε να μην περιμένουμε τους μελετητές αλλά, βάσει βεβαίως επιστημονικής τεκμηρίωσης, να προχωρήσουμε στις δικές μας πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την προστασία της βιοποικιλότητας.

Βεβαίως, έχουν οριοθετηθεί άνω των 55 αδιατάρακτων φυσικών τοπίων με έκταση άνω των 10τχλμ, και κάτω των 50 που εμείς θέσαμε ως βάση, τα 48, δεν έχει σημασία τώρα.

Λοιπόν, άρα, εμείς έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα της έρευνας της κυρίας Κατή και άλλων επιστημόνων, που ξέρουμε πλέον ποιες περιοχές είναι αδιατάρακτες από δρόμους και θα τις μελετήσουμε.

Δεν σημαίνει βεβαίως ότι κάθε αδιατάρακτη περιοχή από δρόμο θα βγει σε ένα τέτοιο καθεστώς. Μελετάμε και ζυγίζουμε τη σημασία που έχει κάθε περιοχή στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν απαντήθηκε το ένα σκέλος της ερώτησής μου, ότι υπάρχουν και 16 περιοχές μεγαλύτερες από το όρος Χατζή, που δεν περιλαμβάνονται στα απάτητα βουνά. Μεγαλύτερες από τα 47 χιλιόμετρα. Τι θα γίνει με αυτές;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Όπως σας είπα, εμείς ξεκινήσαμε από αυτές, τις οποίες θεωρούμε εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και βεβαίως μελετάμε και αυτές τις οποίες αναφέρετε.

Έχουμε υπόψη μας και τις έχουμε μελετήσει και τις βλέπουμε με τις υπηρεσίες και με επιστήμονες βεβαίως, όλες τις περιοχές που είναι μη χαρακωμένες από δρόμους, για να το πω απλά, με έκταση απλώς άνω του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ήθελα να διευκρινιστεί αυτό το καθεστώς αυστηρής προστασίας σε τι συνίσταται και με πιο τρόπο θα προστατευτούν αυτές οι περιοχές θεσμικά. Με Υπουργική απόφαση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ήθελα να ρωτήσω αυτές οι έξι περιοχές σε τι ποσοστό της ορεινής γης αντιστοιχούν; Δηλαδή, τι κομμάτι της ορεινής γης μπαίνει σε αυτό το καθεστώς;

Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι τι θα γίνει με τις υπάρχουσες τεχνητές επιφάνειες σε αυτές τις περιοχές; Δηλαδή, όπου υπάρχουν δρόμοι, αν κάπου έχουν γίνει αιολικά πάρκα, αν έχουν δοθεί εγκρίσεις για αιολικά πάρκα από τη ΡΑΕ παραδείγματος χάρη.

Τι θα γίνει με αυτά; Αυτά ακυρώνονται ή όχι; Και κάτι ακόμα. Τι γίνεται αν αλλάζει κάτι σε αυτές τις περιοχές ή αν αλλάζει κάτι γενικότερα με άλλες εξαγγελίες της κυβέρνησης, που τις έχουμε ακούσει και που δεν έχουμε δει εξέλιξη γύρω από αυτές.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων. Θυμίζω ότι είχε εξαγγελθεί κάποια στιγμή τον Οκτώβριο τον περασμένο. Είχε ανοίξει και η πλατφόρμα. Αυτή η διαδικασία με τα 250 ευρώ με προϋποθέσεις να τακτοποιούνται. Να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης και αυτό από τότε δεν έχει προχωρήσει.

Σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτήν την ιστορία αλλάζει κάτι; Θα προχωρήσει αυτό ή δεν θα προχωρήσει;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Με ποιον τρόπο προστατεύουμε αυτά τα βουνά. Είπαμε με Υπουργικές αποφάσεις τις οποίες ήδη τις έχουμε υπογράψει και σύντομα θα βγει και το ΦΕΚ. Οι υπουργικές αποφάσεις θα έχουν διάρκεια ισχύος δύο έτη και αμέσως μετά τη σκυτάλη την παίρνουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Εντάσσονται δηλαδή αυτές οι θεσμοθετημένες προστασίες και απαγορεύσεις στις Ε.Π.Μ., στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για Natura.

Ρωτήσατε το εξής: τι γίνεται αν υπάρχουν ήδη επιφάνειες και δρόμοι. Αυτά όλα ξηλώνονται να το πω απλά. Ό,τι τέτοιο υπάρχει, τα οποία βεβαίως δεν θα έχουν τα περισσότερα, αν υπάρχουν όμως , γιατί ελάχιστα υπάρχουν και αν υπάρχουν είναι εντελώς παράνομα και αυθαίρετα, θα ξηλωθούν. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Εκεί επιτρέπεται η συντήρηση. Δεν επιτρέπεται όμως η αναβάθμιση, να το πω έτσι, αυτών των έργων, η επίστρωση άλλου υλικού από πάνω, ασφάλτου και τα λοιπά. Άρα παραμένουν στην κατάσταση που είναι και για τα έργα που είναι απαραίτητα. Νέες δραστηριότητες αποκλείονται.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Δεν θίγονται τα νομίμως υφιστάμενα έργα, όπως είπε ο Υπουργός, δασικοί δρόμοι, για παράδειγμα. Αλλά απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων για κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων ανεξαρτήτως κατηγορίας και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος.

Τώρα, το ποσοστό που μας ρωτήσατε αυτών των πρώτων έξι περιοχών, είναι περίπου στο 1% της συνολικής ορεινής έκτασης της χώρας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Η ερώτηση που κάνατε για τις άδειες παραγωγής που μπορεί να έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ στις Περιοχές Άνευ Δρόμων δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ. Άρα εκ των πραγμάτων η αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ σταματάει στο στάδιο που βρίσκεται και δεν προχωράει περεταίρω, επαναλαμβάνω για τις Περιοχές Άνευ Δρόμου. Ακόμα και αν υπάρχουν εκδοθείσες άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θέλω να κάνω μία ερώτηση ίσως ακουστεί λίγο προβοκατόρικη, αλλά πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω το θέμα.

Από τι κινδυνεύουν αυτές οι περιοχές; Δηλαδή δεν μπορώ να αντιληφθώ τελικά για ποιο λόγο να αποφασίσει κάποιος φορέας, είτε είναι τοπικός, είτε είναι κεντρικός, να πάει να κάνει ένα μεγάλο δρόμο.

Και εν πάση περιπτώσει το έχετε εξετάσει; Υπάρχουν αιτήματα στη ΡΑΕ ή η ΡΑΕ έχει εκδώσει άδειες σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, που από ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι και απομακρυσμένες και με πολύ δάσος και δεν αντιλαμβάνομαι πάλι τι θα γίνει εκεί.

Έχουν δώσει κάποιες άδειες; Υπάρχει συγκεκριμένη άδεια η οποία μετά από αυτή την απόφαση θα ανακληθεί;

Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Ναι, υπάρχουν άδειες. Εκδοθείσες άδειες και στα Λευκά Όρη και στο Σάος, νομίζω και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες άδειες, όχι μόνο για αιολικά, νομίζω υπάρχει και για υδροηλεκτρικό, μικρό υδροηλεκτρικό. Αυτά όλα παγώνουν, ακυρώνονται δηλαδή επί της ουσίας.

Από εκεί και πέρα φυσικά και θα μπορούσε, εφόσον δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς αυξημένης προστασίας να διανοιχτούν νέοι δρόμοι, να δοθούν άδειες επέμβασης από τα δασαρχεία για να γίνουν άλλου είδους δραστηριότητες που προβλέπονται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, ανθρωπογενείς δραστηριότητες, είτε για αγροτοκτηνοτροφικό σκοπό είτε για τουριστικό σκοπό.

Τώρα δεν μπορούν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, οι δραστηριότητες δεν μπορούν να λάβουν χώρα εντός της περιμέτρου που θα προστατευτεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είναι εν μέρει κατανοητή η πρωτοβουλία. Είχε τεκμηριωθεί από το πανεπιστήμιο αν θυμάμαι καλά και είχαμε γράψει όλοι. Ωστόσο με έχει μπερδέψει λίγο ο κύριος Αμυράς με τις τοποθετήσεις του.

Στην αρχή μίλησε ότι είναι πολιτική απόφαση. Μετά είπε ότι θα ισχύσει για δύο χρόνια και μετά η πολιτική απόφαση όπως αποτυπώνεται στις υπουργικές αποφάσεις, θα περάσει υποχρεωτικά σε τιμή.

Μετά λέει ότι είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όμως το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προϋποθέτει συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους γίνονται επεμβάσεις σε περιοχές NATURA.

Αν η πρωτοβουλία λοιπόν λόγω μεγέθους χρειάζεται στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν είναι σε διαδικασία έκδοσης, ώστε να βγουν αυτές οι υπουργικές αποφάσεις.

Το δεύτερο είναι εάν είναι συμβατή η πρωτοβουλία με τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και με τα περιφερειακά σχέδια χωροταξικής οργάνωσης και αν το Υπουργείο αντικαθιστά τους μελετητές είτε των Ε.Π.Μ. είτε των χωροταξικών μελετών με πολιτικά κριτήρια και όχι επιστημονικά. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της ερώτησης.

Το δεύτερο είναι εάν σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν οικισμοί, χωρά δηλαδή απομονωμένα, μικρά και λοιπά, τα οποία με την απαγόρευση της διάνοιξης δρόμου θα είναι καταδικασμένα για κάποια περίοδο να μην έχουν, εν πάση περιπτώσει, την ανάπτυξη που θα μπορούσαν ίσως από κάποιες τοπικές πρωτοβουλίες.

Εάν υπάρχει κοινωνικοοικονομική μελέτη για αυτές τις περιοχές, πέραν της μελέτης του Πανεπιστημίου εννοώ. Και εάν είναι συμβατό αυτό με το όραμα ανάπτυξης που έχει η συγκεκριμένη περιοχή.

Και ένα τελευταίο. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα δασικά έργα σε αυτές τις περιοχές, όπως τα έργα δασικής υδρονομίας ή τα υπόλοιπα δασικά έργα. Σας ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Οποιοδήποτε ευρύτερο πλαίσιο θα λαμβάνει υπόψη το ειδικότερο πλαίσιο το οποίο εμείς με υπουργική απόφαση προσδιορίζουμε. Άρα οποιαδήποτε, να το πω έτσι, μελέτη χωροταξική που καλύπτει ευρύτερο χώρο θα λαμβάνει υποχρεωτικά την περίμετρο που θα προστατευτεί με υπουργική απόφαση, που προβλέπονται μέσα από τις Π.Α.Δ.

Τώρα, δεν υπάρχουν ούτε οι φυσικές πυκνώσεις, ούτε οι οικισμοί, ούτε δρόμοι επί της ουσίας. Είναι Περιοχές Άνευ Δρόμων, άρα δεν υπάρχουν δρόμοι. Υπάρχουν κάποιοι δασικοί δρόμοι, που μπορεί να έχουν διανοιχτεί για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος οι οποίοι θα συντηρούνται βέβαια για να συνεχίσουν να βοηθούν στην προστασία.

Δασικά έργα προστασίας θα συμβαίνουν εφόσον και όταν χρειάζονται. Όταν αυτό βέβαια κριθεί απαραίτητο μέσα από επιστημονική μελέτη. Και δεν είναι θέμα πολιτικών λόγων. Δεν είναι πολιτικό, είναι στερεωμένο σε επιστημονικά δεδομένα και με βάση την επιστημονική μελέτη που έχει κάνει η καθηγήτρια, η κυρία Κατή. Άρα στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα. Δεν ήταν κάτι το οποίο το αποφασίσαμε με πολιτικά χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ήθελα να ρωτήσω το εξής: πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι είχατε μία συνάντηση με τους επικεφαλής της ΕΛΤΕΜΕ και του ΕΣΗΑΠΕ οι οποίοι σχολίασαν τις τρεις πρώτες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και σας είπαν από τι μάθαμε ότι δεν συμφωνούν γιατί θέτουν οριζόντιους αποκλεισμούς για τα έργα ΑΠΕ κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.

Πληροφορίες αλλά όχι από εσάς, για αυτό θέλω να ρωτήσω ποια είναι η δική σας στάση στα σχόλιά τους, γιατί οι πληροφορίες από εκείνους ήταν ότι εσείς συμφωνήσατε ότι χρειάζεται επανεξέταση οι οριζόντιοι αποκλεισμοί. Τι ισχύει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Ισχύει ότι έχει γίνει μια πρώτη μελέτη από τους μελετητές στους οποίους έχει ανατεθεί να εκπονήσουν αυτή την έρευνα σε αυτές τις περιοχές. Έχει βγει στη δημόσια διαβούλευση, για αυτό το λόγο ανακοινώνονται και δημοσιεύονται ώστε να μπορέσει να υπάρξει η συμμετοχή και η συνεισφορά της κοινωνίας και της οικονομίας και της αγοράς βέβαια.

Φυσικά εκεί που χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις θα γίνουν τροποποιήσεις. Δεν υπάρχει θέσφατο.

Συγκεκριμένα έχουν διαπιστωθεί πράγματι ότι σε κάποιες περιοχές που είναι αυξημένης προστασίας ήδη υπάρχουν εθνικής σημασίας έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί να συμβάλουν στην οικονομία, να συμβάλουν στην κυριαρχία της χώρας μας σε πολλές περιπτώσεις, στην ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια της χώρας. Οπότε όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη έτσι ώστε και το περιβάλλον να προστατευθεί αλλά και οι ανθρώπινες ανάγκες και οι εθνικές μας ανάγκες να εξυπηρετηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ποιος θα ελέγχει και θα εποπτεύει τις εν λόγω περιοχές για την τήρηση των προβλεπόμενων στις υπουργικές αποφάσεις;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Βεβαίως, εύλογη ερώτηση. Το Υπουργείο φυσικά με τις υπηρεσίες του, το συντεταγμένο κράτος, η δημόσια διοίκηση και ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ο Οργανισμός για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, έτσι που έχουν την αρμοδιότητα για τις Natura. Αλλά πάνω από όλα οι δασικές υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ίδια η κυρία Κατή είχε κάνει μια άλλη μελέτη η οποία έλεγε ότι αν προχωρούσε η Ελλάδα σε αδειοδοτήσεις ΑΠΕ μόνο εκτός περιοχών Natura, πάλι αυτό θα έφτανε για να υπερβεί τους εθνικούς στόχους.

Θα ήθελα να μας πει το Υπουργείο σχετικά με αυτό, γιατί εξακολουθούν να αδειοδοτούνται τόσες πολλές ΑΠΕ σε ορεινούς όγκους και σε περιοχές Natura, εφόσον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι υπάρχει και η επιλογή εκτός αυτών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Όπου μπορούν να γίνουν ΑΠΕ και ικανοποιούν τους όρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και όχι μόνο, και του συνόλου της νομοθεσίας , θα μπορούν να εγκαθίστανται.

Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όντως η νομοθεσία επιτρέπει τα αιολικά μέσα σε περιοχές Natura και όντως υπάρχει μία διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σίγουρα όμως ακόμα και ένα έργο που επιτρέπεται έχει κάποιο αποτύπωμα, ειδικά στις περιοχές τις ορεινές, οι οποίες είναι σε καλύτερη κατάσταση με μικρότερες επεμβάσεις μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο.

Θα εξετάζατε μία κατεύθυνση στις αδειοδοτικές υπηρεσίες, ώστε οι περιοχές αυτές, οι οποίες δεν έχουν μεγάλες επεμβάσεις, ιδίως οι κορυφογραμμές, να μην προτιμώνται για την αδειοδότηση ΑΠΕ, όταν αυτές βρίσκονται μέσα σε περιοχές natura;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Εφόσον το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι τέτοιο το οποίο κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν είναι σωστό, ότι είναι μεγάλο, δεν θα δίνονται οι άδειες. Όπου οι υπηρεσίες κρίνουν ότι το αποτύπωμα δεν είναι δυσχερές για την περιοχή, θα δίνονται οι άδειες και θα προχωρά το έργο.

Εάν εννοείτε για οριζόντια απαγόρευση, είπαμε, το οριζόντιο δεν είναι ούτε αναλογικό, ούτε δίκαιο, ούτε και σωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και τα απάτητα βουνά μία οριζόντια απαγόρευση είναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Όχι, δεν είναι οριζόντια. Είναι μία απαγόρευση η οποία έχει γίνει μετά από προσεκτική μελέτη του συγκεκριμένου τόπου. Το αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ναι αλλά αυτό δεν παύει να είναι μία απαγόρευση συνολική σε όλες τις δραστηριότητες σε μία περιοχή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Δεν είπαμε ότι όλες οι περιοχές χαρακτηρίζονται ως Π.Α.Δ. Μελέτη – μελέτη εξετάζεται η κάθε περιοχή. Εξετάζονται τα δεδομένα της περιοχής και από εκεί και πέρα μέσα από την έρευνα και την επιστημονική μελέτη αποφασίζεται το εάν θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως περιοχές ιδιαίτερα αυξημένης προστασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Απαιτείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις παρεμβάσεις στους έξι αυτούς ορεινούς όγκους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Μα δεν έχουμε παρεμβάσεις.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Δεν έχουμε έργα. Δεν επιτρέπουμε έργα, ώστε να πάμε σε ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα πρέπει να περιμένουμε αντίστοιχη πρωτοβουλία για απάτητα νησιά και θάλασσες; Γιατί επιλέχθηκε ένα νέο καθεστώς προστασίας και όχι η κήρυξη εθνικών δρυμών ή εθνικών πάρκων με περιοχές απόλυτης προστασίας;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Πρώτα από όλα, να πούμε ότι κάποια από αυτά τα βουνά αποτελούν μέρος εθνικών δρυμών και κάποια άλλα όχι. Δεν σημαίνει ότι θα τα αφήσουμε απροστάτευτα.

Σε σχέση με τη θαλάσσια περιοχή που λέτε. Ναι, εξετάζουμε βεβαίως. Πρώτα από όλα, να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει και εμείς εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό με τα συναρμόδια υπουργεία, ότι θα τεθούν υπό προστασία περίπου το 30% των θαλασσίων ζωνών της χώρας. Το 1/3 εξ αυτών, το 10% δηλαδή συνολικά ή το 1/3 από το 30% θα μπει σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή καμία δραστηριότητα. Ένα είναι αυτό, για το οποίο και δουλεύουμε εδώ και αρκετό καιρό.

Και βεβαίως μία άλλη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έτσι όπως ο Υπουργός ο Κώστας Σκρέκας βεβαίως δίνει τις κατευθύνσεις, είναι η κήρυξη ή αν θέλετε η τοποθέτηση σε ιδιαίτερα αυστηρό καθεστώς προστασίας ορισμένων παραλιών της χώρας.

Έχουμε έναν όρο εργασίας δικό μας που τον χρησιμοποιούμε, δεν είναι ο επίσημος όρος βέβαια, έχουμε μιλήσει για χίλιες παρθένες παραλίες. Δηλαδή παραλίες που θα μπουν σε τέτοιο πλαίσιο προστασίας, ώστε ούτε δρόμοι να μπουν στις παραλίες αυτές, ούτε εγκαταστάσεις, ούτε beach bars, ούτε οργανωμένες καταστάσεις. Παραλίες έτσι όπως τις βρήκαμε και τις χαιρόμαστε από το παρελθόν, ανέγγιχτες από τον άνθρωπο, ώστε να τις αφήσουμε έτσι και για τις επόμενες γενιές.

Αλλά αυτό είναι ένα άλλο project το οποίο τρέχουμε και μελετάμε. Είμαστε σε επικοινωνία και με την επιστημονική κοινότητα και με τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να έρθει και αυτό, σε δεύτερο χρόνο για να το παρουσιάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επειδή τόση ώρα παρακολουθώ και καταλαβαίνω πως υπάρχει ένα στοιχείο πολιτικής απόφασης στην επιλογή των έξι αυτών περιοχών. Ήθελα να ρωτήσω εάν προβληματίζει το γεγονός ότι η επιλογή αυτών των έξι αυστηρά προστατευόμενων περιοχών μπορεί να τύχει ενός σχολιασμού, ότι έγινε με άλλα κριτήρια.

Δηλαδή από τις έξι περιοχές οι δύο είναι στην περιοχή που εκλέγεται ο κύριος Αμυράς, η μία είναι στην περιοχή που εκλέγεται ο κύριος Σκρέκας και τα Λευκά Όρη είναι ο τόπος καταγωγής του Πρωθυπουργού.

Επειδή ο κόσμος που παρακολουθεί και που σχολιάζει μπορεί εύκολα, να κάνει αυτή τη σύνδεση, απασχολεί αυτό το σχόλιο;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Εννοείται δεν μας απασχολεί, διότι πριν αναλάβουμε εμείς εδώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπήρχαν αυτές οι μελέτες και αυτή η τεκμηρίωση για την προστασία αυτών των ορεινών όγκων. Δηλαδή δεν είπαμε εμείς: ο Αμυράς θέλει για τα Γιάννενα αυτά τα βουνά να τα βάλει σε προστασία ή ο Υπουργός για τη Θεσσαλία. Όχι. Προϋπήρχαν ημών αυτές οι τεκμηριώσεις και η έναρξη της συζήτησης και της επιστημονικής ανάλυσης για την προστασία αυτών των όγκων.

Βεβαίως, ναι, είμαστε τυχεροί και ο κύριος Σκρέκας και εγώ, που καταγόμαστε από τόπους που έχουν σπουδαία τοπία και υπέροχα βουνά. Όπως σας είπα εξετάζουμε και άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Αλλά καμία σχέση, με κανένα τέτοιο κριτήριο δεν έγινε. Ίσα – ίσα που μας προβλημάτισε ενδεχομένως σε μία δεύτερη σκέψη, εάν θα τα αφήσουμε απροστάτευτα επειδή εμείς καταγόμαστε από αυτές τις περιοχές. Όχι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Νομίζω ότι αυτό που είπε ο κύριος Αμυράς ίσα – ίσα δείχνει, ότι δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός από κανέναν, όταν πρέπει και αποδεικνύεται ότι πρέπει να προστατευθούν κάποιες περιοχές. Δεν υπάρχει κάποιος δισταγμός που να απορρέει πιθανότατα από το φόβο του πολιτικού κόστους.

Άρα νομίζω ότι ανάποδο είναι το ερώτημα ή αυτό το οποίο θέλετε να υπονοήσετε προς εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως συγγνώμη, όπως είπατε και εσείς υπάρχουν μελέτες και για άλλες περιοχές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Μου επιτρέπετε; Τις μελέτες αυτές εμείς τις αναθέσαμε, να γίνουν για άλλες περιοχές, καταλάβατε; Δεν υπήρχε καμία μελέτη για άλλες περιοχές.

Εμείς αναθέσαμε και στην κυρία Κατή και σε άλλους επιστήμονες να μας προτείνουν και άλλες περιοχές. Όταν εμείς ήρθαμε στο Υπουργείο υπήρχε ήδη σε εξέλιξη αυτή η τεκμηρίωση για τα έξι βουνά στα οποία αναφερόμαστε. Δεν τα προτείναμε εμείς αυτά τα έξι βουνά. Η επιστημονική κοινότητα μας τα πρότεινε και εμείς μάλιστα διευρύναμε πολύ περισσότερο την έρευνα και είπαμε να δούμε και άλλες περιοχές και άλλα βουνά και άλλους τόπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Στη μελέτη αυτή που έχετε παραλάβει από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή εάν είναι και στην πρωτοβουλία της πολιτικής διοίκησης του Υπουργείου η προστασία της βιοποικιλότητας που λέτε, υπάρχει κάποια πρόβλεψη, μια διασύνδεση ίσως με κάποια άλλα υπουργεία ή το Ανάπτυξης ή το Τουρισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τόπων;

Υπάρχει δηλαδή κάτι που να συνδέει την προστασία αλλά και την ανάπτυξη είτε είναι η δημιουργία κάποιων πάρκων, κάποιων δραστηριοτήτων περιπατητικών, ορειβατικών για την ανάδειξη αυτών τόπων;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Βεβαίως και είμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ή τα υπουργεία τα οποία θα έχουν ενδιαφέρον για αυτή μας την απόφαση. Για παράδειγμα με το Υπουργείο Τουρισμού, διότι ναι σε αυτές τις περιοχές επιτρέπονται τα μονοπάτια, οι πεζοπορικές διαδρομές για παράδειγμα. Επιτρέπεται η ορνιθοπαρατήρηση.

Άρα ναι, θέλουμε τη συμμετοχή και συνομιλούμε με τους συναδέλφους των άλλων υπουργείων, που αναφέρατε έτσι ώστε να αναπτυχθεί αυτός ο ήπιος τουρισμός ή οι ήπιες δραστηριότητες, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα της αυστηρής προστασίας αυτών των οικοτόπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Στη φάση του διαλόγου βρίσκεται επομένως. Δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία η οποία θα ακολουθήσει ενδεχομένως ή θα αποτυπωθεί και στο ΦΕΚ που είπατε ότι θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες, εβδομάδες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Υπάρχει στρατηγική από τα υπουργεία που αναφέρατε, το κάθε Υπουργείο έχει αναπτύξει τη στρατηγική του για την προώθηση των δραστηριοτήτων για τα οποία είναι αρμόδιο. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού σε αυτές τις περιοχές, του οικοτουρισμού, περιπατητικού τουρισμού και άλλων τρόπων, έτσι ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες και επισκέπτες οι οποίοι και αυτοί θα απολαύσουν τα πανέμορφα τοπία της χώρας μας και αντίστοιχα το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε απόλυτη συνεργασία και αρμονία, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ