ΒΕΛΙΕΣ : "τα ανέμελα υδρογεωλογικά χρόνια των προηγούμενων ετών έχουν δυστυχώς παρέλθει ακόμα και για το Γαλατικό χωριό"



Οι Βελιές αποτελούν υδρογεωλογικά το "Γαλατικό χωριό" του Δήμου Μονεμβασιάς.
Προς τους φίλους Γαλάτες - Βελιώτες επισημαίνονται τα εξής:
1. Στην Κοινότητα Βελιών αναπτύσσονται πολύ καλής δυναμικότητας και εξαιρετικής ποιότητας υπόγεια υδατικά συστήματα, καθώς δεν έχουν υδραυλική επικοινωνία με τη θάλασσα, εξαιτίας της ευρύτερης τεκτονικής δομής.
2. Η τροφοδοσία τους συντελείται αποκλειστικά από τις βροχοπτώσεις στη στενή περιοχή. Μύθος η τοπική άποψη περί "εισαγόμενων" υπόγειων νερών.
3. Για την άρδευση των περίπου 5.000 στρεμμάτων από τον ΤΟΕΒ, τον Δήμο και ιδιώτες αντλούνται σημαντικές ποσότητες υπόγειου νερού (της τάξης των 550 m³/h), οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα ρυθμιστικά αποθέματα (η ποσότητα του υπόγειου νερού που αναπληρώνεται ετησίως).
4. Με απλά λόγια "μπαίνει χέρι", σε ετήσια βάση, στα μόνιμα αποθέματα του υπόγειου νερού. Επισημαίνεται, η κατά 70 μέτρα πτώση στάθμης του υπερκείμενου καρστικού υδροφόρου ορίζοντα, τα τελευταία 25 χρόνια, στη θέση "ΛΑΓΚΑΔΙ" στο βορειο τμήμα του κάμπου των Βελιών.
5. Οι δημοτικές υδρο-αρδευτικές υδρογεωτρήσεις (Γ1 & Γ2) αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσοτικά προβλήματα, λόγω μεγάλης πτώσης στάθμης και ήδη έχει ανορυχτεί νέα υδρογεώτρηση μεγάλου βάθους, ενώ έχει προγραμματιστεί η ανόρυξη άλλης μίας.
6. Οι αρδευτικές υδρογεωτρήσεις του ΤΟΕΒ (Γ3, Γ4, Γ5, Γ6, Γ7 & Γ8) που αντλούσαν έως και 100 m³/h, αντιμετωπίζουν και αυτές πλέον ποσοτικά προβλήματα, καθώς παρουσιάζουν σημαντική πτώση στάθμης. Η ανόρυξη νέων υδρογεωτρήσεων μεγάλου βάθους είναι μονόδρομος.
7. Εν κατακλείδι, τα ανέμελα υδρογεωλογικά χρόνια των προηγούμενων ετών έχουν δυστυχώς παρέλθει ακόμα και για το Γαλατικό χωριό, τις Βελιές, εξαιτίας της υπεράντλησης και της κλιματικής κρίσης. Η νοοτροπία "ποτίζω με (50-60) m³/h με μία στάση για ώρες" πρέπει να αλλάξει.
8. Οι έννοιες της διαχείρισης των υδατικών πορων και της έξυπνης γεωργίας πρέπει να συνδυαστούν σε ενα αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης αρδεύσεων με χρήση τηλεμετρίας και έξυπνων μετρητών για την αποφυγή αφανών διαρροών.
9. Τα παραπάνω προκύπτουν από αμιγώς επιστημονικά - υδρογεωλογικά δεδομένα και ενόργανες μετρήσεις (προσωπικά στοιχεία από το 2003 έως σήμερα και παλαιότερα βιβλιογραφικά δεδομένα) της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων του Δήμου Μονεμβασιάς.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ