ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ; Στη Λωζάνη παίρνουν μέτρα για εργοστάσιο καύσης που έκλεισε από το 2005

 


Ανησυχία πρέπει να δημιουργήσουν σε όλους μας, οι συνέπειες από τη καύση απορριμμάτων στις παράνομες χωματερές τα προηγούμενα χρόνια, καθώς διοξίνες βρέθηκαν στο έδαφος της Λωζάνης το 2021 για εργοστάσιο καύσης που έκλεισε το 2005.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ EURONEWS

Οι κάτοικοι της όμορφης Λωζάνης καλούνται να συμφιλιωθούν με μια δύσκολη πραγματικότητα: ότι το έδαφος σε πολλά τμήματα της ελβετικής πόλης έχει μολυνθεί με τοξικές χημικές ουσίες.

Αιτία, οι ρύποι από ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων που λειτουργούσε στα βόρεια προάστια της Λωζάνης επί δεκαετίες και έκλεισε το 2005.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε τους τελευταίους μήνες και οδήγησε τις αρχές σε εκτεταμένες μελέτες.

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν επικίνδυνα επίπεδα διοξινών, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Στα πάρκα της Λωζάνης τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες.

«Χαμογελάω λίγο όταν βλέπω παιδιά να παίζουν στο σημείο όπου επιτρέπεται, ενώ λίγο πιο δίπλα υπάρχει μια πινακίδα που λέει ότι απαγορεύεται να παίζουν. Υπάρχουν κάποιοι που εδώ και χρόνια καλλιεργούν λαχανικά στον κήπο τους. Τους λένε τώρα να μην φάνε κολοκύθες και αγγούρια, και προφανώς τους δημιουργούνται προβληματισμοί και αμφιβολίες», εξηγεί ο Ντιντιέ Μπιργκί, κάτοικος της περιοχής.

Η διαπίστωση πως το έδαφος στη Λωζάνη έχει μολυνθεί με διοξίνες έγινε σχεδόν τυχαία. Επί χρόνια και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, οι μετρήσεις για ρυπαντικούς παράγοντες επικεντρώνονταν στον αέρα και το νερό. Οι αρμόδιοι επεξεργάζονται τώρα τα επόμενα βήματα.

«Συνειδητοποιούμε ότι το πρόβλημα στη Λωζάνη είναι πολύ μεγάλο, αλλά φυσικά εγείρεται ζήτημα και για όλες τις άλλες πόλεις που διέθεταν τότε εργοστάσια καύσης απορριμμάτων», τονίζει η Νατάσα Λιτζιστόρφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Λωζάνης.

Οι αρχές εξέδωσαν οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και κάλεσαν τους πολίτες να μην καταναλώνουν αυγά, κοτόπουλα και λαχανικά που καλλιεργούν στον κήπο τους.

https://gr.euronews.com/embed/1700576


Σχόλια

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

PIZZA PALACE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

e-info.gr