Στ. Αραχωβίτης: Η φωτιά της Μάνης στην Ολομέλεια της ΒουλήςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στ. Αραχωβίτης: Η φωτιά της Μάνης στην Ολομέλεια της Βουλής


Στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ομιλία μου με επίκεντρο το θέμα των πυρκαγιών που κατέκαψαν τη χώρα μας τον φετινό Αύγουστο ήταν υποχρέωση μου πρώτα και κύρια σαν βουλευτής Λακωνίας να αναφερθώ στην καταστροφική σε διάρκεια, ένταση και έκταση φωτιά που κατέκαψε τη Μάνη.

Στην τοποθέτησή μου αυτή ανέφερα χαρακτηριστικά ότι "ανοχή και συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, όταν από το Βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ειρωνεύεται τους κατοίκους της Μάνης, της Εύβοιας, της Ηλείας, της Ανατολικής Αττικής λέγοντας ότι δεν μπορεί ο καθένας να περιμένει πάνω από το χωριό του ένα ελικόπτερο. Ας τα πει στους πληγέντες! Ας τα πει στους κατοίκους της Μάνης που περίμεναν ένα ελικόπτερο για να μη φύγει η φωτιά από τον Ταΰγετο και να καταλήξει με τρεις πύρινες γλώσσες στη θάλασσα κατακαίγοντας 110.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης ως επί το πλείστον και βοσκοτόπων –στην αγροτική εκμετάλλευση εντάσσεται- και δασικής έκτασης. Αυτά όταν τα ακούν οι κάτοικοι, εξοργίζονται, γιατί εδώ η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί τρία βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι αυτά που δημιουργήθηκαν με πολύ δύσκολες συνθήκες, πραγματικά με προσωπική εργασία γενεών ανθρώπων πάνω στα ορεινά είτε της Μάνης είτε της Γορτυνίας είτε της Βόρειας Εύβοιας –όποιος ξέρει τις περιοχές, καταλαβαίνει- δεν μπορούν να ξαναγίνουν υπό τις σημερινές συνθήκες της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο είναι ότι για τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους ή τους ελαιοπαραγωγούς μέχρι να αποκατασταθεί το τοπίο και να αποδώσει ξανά εισόδημα, θα περάσουν πάρα μα πάρα πολλά χρόνια. Ο κίνδυνος ο μεγάλος, πέραν του προφανούς της επιβίωσης των ίδιων των ανθρώπων, είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου, άρα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν μια τέτοια προοπτική και ένα τέτοιο βάθος. Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη και οικολογική και οικονομική καταστροφή. Και το τρίτο είναι ότι αυτή η ζημιά εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ρητινοπαραγωγούς και τους μελισσοκόμους, που όλοι οι συνάδελφοι λιγότερο ή περισσότερο αναφέρθηκαν, είναι ζημιά στην οικονομία των περιοχών. Τα ελαιοτριβεία, οι μονάδες μεταποίησης, τυποποίησης μελιού, οι συνεταιρισμοί, οι μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων για τα επόμενα χρόνια δεν θα έχουν πρώτη ύλη να δουλέψουν. Αυτό σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, μεγάλο χτύπημα για την τοπική οικονομία και απώλεια αγορών. "

Συνεχίζοντας ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην αδυναμία της Κυβέρνησης να τα αντιληφθεί επειδή ακριβώς η Κυβέρνηση αυτή έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται αλλά και ενώ σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις 11 Αυγούστου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την πρωτογενή παραγωγή και για τους παραγωγούς όσο και για την ευρύτερη οικονομία και μάλιστα υποδεικνύαμε τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να γίνει αυτό αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από το αρμόδιο Υπουργείο και το Οικονομικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στ. Αραχωβίτης, θέλοντας να καταδείξει ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης ήταν αυτή που συνέτεινε καθοριστικά σε αυτή την εθνική καταστροφή, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Κλιματική αλλαγή και κλιματική κρίση είχαμε σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, αλλά αυτό τον αριθμό, τον τεράστιο αριθμό στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά, τον είχαμε μόνο στην Ελλάδα".

Σχόλια

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

BANNER 2

NEOPTIC

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

SPARTI VIEW

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: δύο 55χρονοι, ένας 48χρονος και ένας 24χρονος

Επιστρέφει η εμποροπανήγυρης Μυστρά, μετά από δύο χρόνια

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ - ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΠΟΡΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΕΟΔ Λακωνίας: "εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας"

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ