ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΒΡΟΝΤΑΜΑΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ευρώτα και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βρονταμά, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων του Παλαιομονάστηρου.

Η 196η επέτειος του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου, που αποτελεί πλέον θεσμό και κομβικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα της Λακωνίας, εξέπεμψε τα μηνύματα της τόλμης και της σύμπνοιας. Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής αλλά κι ευρύτερα της ελληνικής ιστορίας, καθώς έχει χαρακτηριστεί και επίσημα από την Πολιτεία ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο.

«Πρόκειται για μια μονή που οικοδομήθηκε τμηματικά σε διάφορες εποχές. Η ιστορικότητα του μνημείου, ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος και η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση ανάγουν το Παλαιομονάστηρο σε μνημείο θρησκευτικής, εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, προσθέτοντας ότι είναι χρέος όλων μας «να κρατήσουμε τη θυσία των Βρονταμιτών ως φυλαχτό και βαριά παρακαταθήκη για το έθνος μας, διαφυλάσσοντας ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες τους».

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν στο επίκεντρο τους τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο συντελεστών της ηρωικής πράξης του ολοκαυτώματος, των Γιαννάκη Καραμπά και Δημήτρη Παπαδημήτρη, στην κεντρική πλατεία Βρονταμά.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν το βράδυ της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος και η Ποτούλα Χαϊδοπούλου-Καραμπά, ως εκπρόσωπος της οικογένειας του ηρωικού αγωνιστή Γιαννάκη Καραμπά, οι οποίοι στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνους. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση και ειδικότερα ο Βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Βασίλης Τσιγαρίδης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Μανιατάκος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Βρονταμά, Ελένη Καρκά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου με την επίσημη δοξολογία στον χώρο του Παλαιομονάστηρου. Ακολούθησαν η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ευρώτα, Δήμο Βέρδο, τους Βουλευτές Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βερούτη, τον Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, τον Διοικητή του ΚΕΕΜ Σπάρτης, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Πολίτη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λακωνίας, Βασίλη Τσιγαρίδα, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας, Πύραρχο Γεώργιο Αλικάκο, τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μανιατάκο και την Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Βρονταμά, Ελένη Καρκά.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με δύο μουσικές εκδηλώσεις, με παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία «Λιμπρέτο» του συλλόγου ΕυΖήν, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αναστασίας Τζανετάκου και στη συνέχεια με μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τον τραγουδιστή Πάνο Μπούσαλη.
Σχόλια

NRG SPORTS

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

ΒΟΡΒΗΣ

AIVALI HOTEL

SLEEP EXPERTS

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

PIZZA PALACE

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Asfalismenos.gr

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Diafimistes.gr

e-info.gr