ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ Η ΕΚΘΕΣΗ OHE: "Κάθε επιπλέον μισός βαθμός θέρμανσης θα προκαλέσει αύξηση της έντασης και της συχνότητας των θερμών ακραίων φαινομένων, έντονων βροχοπτώσεων και ξηρασίας."



Οι επιζήμιες επιπτώσεις της ανθρωπότητας στο κλίμα είναι γεγονός, λένε οι επιστήμονες του ΟΗΕ σε μια νέα έκθεση ορόσημο.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι συνεχείς εκπομπές αερίων θα μπορούσαν επίσης να σπάσουν ένα βασικό όριο θερμοκρασίας σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι συντάκτες δείχνουν επίσης ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που πλησιάζει τα 2 μέτρα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα «δεν μπορεί να αποκλειστεί» ως ενδεχόμενο.

Η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης, στην οποία η παγκόσμια θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 1,1 βαθμό υψηλότερη από την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900), δεν θα ήταν αρκετή: οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα υπάρξει άνοδος 1,5 βαθμού το 2040, 2 βαθμών το 2060 και 2,7 βαθμών το 2100.

Αλλά υπάρχει νέα ελπίδα ότι οι βαθιές περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Αυτή η νηφάλια εκτίμηση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) παρουσιάζεται σε ένα έγγραφο 42 σελίδων γνωστό ως Σύνοψη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

"Κάθε επιπλέον μισός βαθμός θέρμανσης θα προκαλέσει αύξηση της έντασης και της συχνότητας των θερμών ακραίων φαινομένων, έντονων βροχοπτώσεων και ξηρασίας. Σε 2 βαθμούς υπερθέρμανσης του πλανήτη οι ακραίες θερμοκρασίες θα φτάνουν πιο συχνά κρίσιμα κατώφλια για τη γεωργία και την ανθρώπινη υγεία" δήλωσε η εμπειρογνώμων της Επιτροπής Βαλερί Μασόν Ντελμότ.

Ηγείται μιας σειράς εκθέσεων που θα δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες και είναι η πρώτη σημαντική ανασκόπηση της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής από το 2013. Η έκδοσή της έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες πριν από μια σημαντική σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκόβη, γνωστή ως COP26.

Η νέα έκθεση καθιστά επίσης σαφές ότι η θέρμανση που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει αλλαγές σε πολλά από τα πλανητικά μας συστήματα υποστήριξης που είναι μη αναστρέψιμα σε χρονικά διαστήματα αιώνων έως και χιλιετιών.

"Εσείς (οι ειδικοί της IPCC) μας λέγατε για πάνω από τρεις δεκαετίες για τους κινδύνους που θα προέκυπταν αν επιτρέπαμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο κόσμος άκουγε αλλά δεν άκουγε. Ο κόσμος άκουγε, αλλά δεν ενεργούσε αρκετά έντονα. Και ως αποτέλεσμα, η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα εδώ, τώρα. Κανείς δεν είναι ασφαλής και αυτό χειροτερεύει γρηγορότερα» τόνισε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να θερμαίνονται και θα γίνουν πιο όξινοι. Τα βουνά και οι πολικοί παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν για δεκαετίες ή αιώνες.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άνοδος κατά περίπου 2 μέτρα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα - και ούτε μια αύξηση 5 μέτρων μέχρι το 2150.

Τέτοια αποτελέσματα, αν και απίθανα, θα απειλήσουν πολλά εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές με πλημμύρες έως το 2100.

Μια βασική πτυχή της έκθεσης είναι ο αναμενόμενος ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας και τι σημαίνει για την ασφάλεια της ανθρωπότητας.

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ