Νεοκλής Κρητικός: "Πρόληψη και μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία"Ελένη Τοπαλούδη, Καρολάιν, Γαρυφαλλιά, και τόσες άλλες νέες γυναίκες, δροσερά κορίτσια, που η ιστορία τους και το συγκλονιστικό τους τέλος έχουν αφήσει την ελληνική κοινωνία άφωνη, θλιμμένη και προβληματισμένη.

Νιώθω τον κόσμο αγανακτισμένο, να ζητά να μπει τέλος στις δολοφονίες και στην κακοποίηση γυναικών.

Προσωπικά νιώθω βαθύτατη θλίψη γι' αυτά τα κορίτσια και τις οικογένειές τους, κι εκτός από τον αποτροπιασμό μου, δηλώνω και τη θερμή μου στήριξη στον αγώνα εξάλειψης τέτοιων φαινομένων.

Ως γιατρός πιστεύω ότι και σ΄ αυτά τα αποτρόπαια συμβάντα, καθοριστική σημασία έχει η ΠΡΟΛΗΨΗ!

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πηγάζει από την παραπλανητική κι εσφαλμένη ιδέα της ανισότητας των φύλων.

Άρα αυτό που οφείλουμε να πράξουμε είναι εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση! Παντού! Σε όλους τους χώρους, σε όλες τις δομές! Οικογένεια, εργασία, σχολείο, Πανεπιστήμιο! Από την τρυφερή παιδική ηλικία πρέπει να καλλιεργείται η ιδέα της ισότητας των δύο φύλων! Κορίτσια κι αγόρια, άντρες και γυναίκες είμαστε συνεργάτες και συνοδοιπόροι, όχι αντίπαλοι κι ανταγωνιστές!

Για να μειωθεί κι εν τέλει να εξαλειφθεί η έμφυλη βία, πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση και να αλλάξουν τα κοινωνικά πρότυπα. Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη γι' αυτό!

Επίσης πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας και να θυμούνται ότι δεν είναι μόνες! Υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί στήριξης. Ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν θέλει ή διστάζει να έρθει σε επαφή με τις υπηρεσίες υποστήριξης. Πρέπει όμως να πεισθεί να το κάνει, διότι η έμφυλη βία, παρότι καθημερινό φαινόμενο, παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών είναι μικρό!

Κάνω έκκληση για μηδενική ανοχή και άμεση καταγγελία στους υποστηρικτικούς οργανισμούς. Οι γραμμές βοήθειας ανταποκρίνονται όλο το 24ωρο, προσφέρουν ανακούφιση και ψυχολογική στήριξη στα θύματα βίας. Επίσης τηρούν το απόρρητο και τους κανόνες εχεμύθειας.

Ο αγώνας, για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό και βία, απαλλαγμένη από κάθε είδους καταπίεση και εκμετάλλευση, είναι αναγκαίος όσο ποτέ! Για μια τέτοια κοινωνία πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί! Τα οφέλη θα ’ναι πολλά κι ανεκτίμητα για ολόκληρη την κοινωνία και το μέλλον της.


Σχόλια

BANNER 1

e-info.gr

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗ

NRG SPORTS

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΑΡΤΗ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

WAY CUP

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

e-click

ESTHIQUE

ΤΕΝΤΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΣ

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΜΑΜΑΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ