Στ. Αραχωβίτη: Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα προστασίας των μελισσών από φυτοφάρμακα στη Σύνοδο AGRIFISH εκθέτει τη χώρα.




ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

ΑΝ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ



Αθήνα, 8 Ιουλίου 2021

Δελτίο Τύπου

Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτη: Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα προστασίας των μελισσών από φυτοφάρμακα στη Σύνοδο AGRIFISH εκθέτει τη χώρα.

Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης με τη συνυπογραφή 33 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητώντας διευκρινίσεις για το σκεπτικό με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28.6.21, ποσοστό ανοχής στις απώλειες αποικιών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη το εξωφρενικό 23%, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ στόχου προστασίας από 7% έως 12,8% με την τελική απόφαση να καταλήγει στο 10%.

O κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες από την εκτεταμένη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες τείνει συνεχώς αυξανόμενος. Η εξαφάνιση των μελισσών ή ακόμα και η μείωση του πληθυσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση στο οικοσύστημα, καθώς οι μέλισσες διαδραματίζουν τον ρόλο του επικονιαστή των φυτών στη φύση. Η προστασία των μελισσών είναι απαραίτητη για την ισορροπία των οικοσυστημάτων και για τη διατήρηση σημαντικών φυτικών καλλιεργειών που αποτελούν βασική πηγή διατροφής για τον άνθρωπο.

Ο Υπουργός καλείται να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει το ποιος και με ποια κριτήρια εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση, που πρακτικά σημαίνει ότι αποδεχόμαστε να γίνεται ανεκτή απώλεια του 1/4 της κυψέλης από τη χρήση φυτοφαρμάκων και πώς έγινε αυτή πολιτικά αποδεκτή σαν πρόταση από πλευράς της Ελλάδας στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ λαμβάνει, με αποκορύφωμα τη στάση στο AGRIFISH, σωρεία καταστροφικών αποφάσεων για τη μελισσοκομία της χώρα μας, που φημίζεται για το μέλι της αλλά και εκθέτει τη χώρα περιβαλλοντικά.


Γραφείο Τύπου




Ερώτηση

Προς τον Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων



Θέμα: Η Κυβέρνηση της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του υψηλότερου ποσοστού ανοχής απωλειών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη


Οι μέλισσες αποτελώντας τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών στη φύση, αποτελούν έναν από τους πολυτιμότερους οργανισμούς στο οικοσύστημα και σημαντικό δείκτη περιβαλλοντικής ισορροπίας. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συντελούν στην αναπαραγωγή του 60 με 70% των φυτικών ειδών μέσω της επικονίασης, δηλαδή της γονιμοποίησης του άνθους για να γίνει καρπός.


Ωστόσο, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες από την εκτεταμένη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες τείνει συνεχώς αυξανόμενος. Αυτό συμβαίνει διότι αυτά τα φάρμακα έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη των φυτών και να προσβάλουν τελικά, μέσω της γύρης και του νέκταρ, το νευρικό σύστημα των μελισσών και πολλές φορές να τις οδηγούν στο θάνατο.


Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη σημαντικότητα της προστασίας των πολύτιμων αυτών εντόμων, των μελισσών. Με την παραδοχή αυτή, γεννάται εύλογα η απορία με βάση ποια κριτήρια η χώρα μας, εκπροσωπούμενη από την Κυβέρνηση της ΝΔ, πρότεινε, στη Σύνοδο του AGRIFISH στο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28.6.21, ποσοστό ανοχής στις απώλειες αποικιών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη 23%, ενώ άλλες χώρες τις Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ στόχου προστασίας 7% και 12,8% με την τελική απόφαση να καταλήγει στο 10%.


Επειδή, ο πληθυσμός των μελισσών τείνει σταδιακά μειούμενος,


Επειδή, αν οι μέλισσες αφανιστούν, θα εξαφανιστούν τελικά και σημαντικές φυτικές καλλιέργειες που αποτελούν βασική πηγή διατροφής για τον άνθρωπο,


Επειδή, η έκλειψη των μελισσών μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση στο οικοσύστημα,


Επειδή, η μείωση του μεγέθους αποικιών των μελισσών, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε μείωση και την ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου μελιού και των άλλων ωφέλιμων προϊόντων (βασιλικό πολτό κλπ) με άμεσο και τον οικονομικό αντίκτυπο, σε έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια βάλλεται ποικιλοτρόπως,


Επειδή, οι διεθνείς οργανώσεις των μελισσοκόμων (π.χ. Apimodia), πρότειναν μηδενικό ποσοστό ανοχής, ενώ οι συμβουλευτικές επιστημονικές επιτροπές της Ε.Ε. πρότειναν σε καμία περίπτωση να μην περάσει το 7%,


Ερωτάται ο Υπουργός:


Ποιος εισηγήθηκε και με ποια κριτήρια ώστε να προτείνει η Ελλάδα ποσοστό ανοχής 23% στις απώλειες αποικιών μελισσών από φυτοφάρμακα ανά κυψέλη;


Με ποιο σκεπτικό οδηγήθηκε η κυβέρνηση στη λήψη αυτής της απόφασης;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αραχωβίτης Σταύρος


Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Σχόλια

NEOPTIC

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

EVROTAS CLEAN

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

ESTHIQUE

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE

ATHINA REAL ESTATE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ