Στ. Αραχωβίτης: Η Σπάρτη αποκτά το Μουσείο που αξίζει στην Ιστορία της
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Στ. Αραχωβίτης: Η Σπάρτη αποκτά το Μουσείο που αξίζει στην Ιστορία της


Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου, η μελέτη της εξέλιξης της ζωής και της έκφρασης μέσω των τεχνών, η οργάνωση, η συγκρότηση και οι αλλαγές στην δομή των κοινωνιών, βρίσκονται φυλαγμένες μέσα στα μουσεία. Ακόμα και αυτά τα μουσεία βέβαια, εξελίσσονται αποτυπώνοντας την οπτική και την σχέση των σύγχρονων ανθρώπων για το παρελθόν τους.

Ως σύγχρονοι πολίτες οφείλουμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη των κοινωνιών μας και να διαμορφώνουμε ιδία άποψη για την πορεία του πολιτισμού μας. Και αυτή την γνώση να την κάνουμε οικία και να την συζητάμε με τα παιδιά μας. Στα σύγχρονα μουσεία παρατηρούμε τις κοινωνικές ανάγκες κάθε εποχής, τις κινητήριες δυνάμεις που ωθούν τις αλλαγές, την διάδοση των ιδεών όπως αποτυπώνονται μέσω της τέχνης.

Όλα αυτά οφείλουν να γίνονται κτήμα όλου του λαού, χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και προσκόμματα. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνά για την ύπαρξη και μέγιστη λειτουργία των μουσείων, την προστασία και την ανάδειξη των εκθεμάτων, την καταγραφή και την έρευνα, την ενημέρωση και ξενάγηση των πολιτών.

Η Σπάρτη διαθέτει πολλά μουσεία με σημαντικά εκθέματα. Υπόδειγμα σύγχρονης αντίληψης αποτελεί η «Οικία της Ευρώπης» που φιλοξένει, στην αρχική θέση όπου βρέθηκαν, δυο εξαιρετικά ψηφιδωτά έλληνα καλλιτέχνη της Ρωμαϊκής Περιόδου: «Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων».Ωστόσο, κάποια από αυτά απέχουν πολύ από τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Από το 2018 έχει δρομολογηθεί η παλλακωνκή απαίτηση για την δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Σπάρτη, αντάξιο της ιστορίας της. Η μουσειολογική προμελέτη, που εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Λακωνίας με τη συνδρομή διυπηρεσιακής Ομάδας Εργασίας, εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2018 και πήρε τα εύσημα από τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων, καθώς, όπως ειπώθηκε, δουλεύτηκε με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια. Η συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Σπάρτης και Περιφέρεια) έφερε αποτελέσματα με την καταλυτική παρουσία της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΟΑ κας Βλαζάκη.

Την μέρα αυτή αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και όλους εκείνους τους εργαζόμενους και τους οραματιστές, Ιδρύματα, συλλόγους και αυτοδιοίκηση, που προστατεύουν και αναδεικνύουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.


Σχόλια

MONEMVASIA GROUP

LAKONES.gr

BANNER 2

NEOPTIC

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

SPARTI VIEW

IL POSTO

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΥΚΛΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ

Diafimistes.gr

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MOTOPLACE

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: δύο 55χρονοι, ένας 48χρονος και ένας 24χρονος

Ο Μανιάτης Γιάννης Μπρατάκος νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑΝΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Βασιλική Λακωνίας

ACTION BIKE

AIVALI HOTEL

ΒΟΡΒΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"

SLEEP EXPERTS

AGORA

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ

KOTRONAS FLOWER

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ESTHIQUE

GRAD

ΠΙΑΤΣΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΟΡΤΖΗΣ

ANT1 SOUTH

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

BEST RADIO

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ